Šumavská cmunda

Vaclav Fronek Kuchař:

Bramborová jídla 8 názorů

55

Suroviny

Brambory
vajíčka
krupička
cibule
česnek
majoránka
sůl
pepř
(když jsou škvarky, tak nasekané)(suroviny podle chuti)
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Brambory nastrouháme (2/3 na jemném struhadle a 1/3 na hrubém struhadle.

  2. Slijeme přebytečnou vodu, co brambory pustí. Na jemném struhadle strouháme česnek podle chuti a na hrubém cibuli.

  3. Směs promícháme, osolíme, opepříme a přidáme promnutou majoránku.

  4. Vmícháme vajíčko, podle množství(škvarky) a vmícháme krupičku ( může být i hrubá mouka), aby nebylo těsto až moc řídké.

  5. Pečeme na pánvi mírně vymaštěné olejem nebo sádlem. U nás v pánvi na NA LÍVANCE. (Je to supr jednoduché)

Poznámka

Receptů na cmundy (bramboráky) je strašné množství, vždy dle krajů a rodiných zvyků. U nás se nedává mléko a proto, když se ze strouhaniny nedělá okamžitě, bývají placky trochu tmavší. Ale na chuti to neubere.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Šumavská cmunda

  • Antonín Papež Antonín Papež(neregistrovaný)

    Brom Cmunda a cmunda jsou dvě odlišné věci. Cmunda je vyšší a peče se většinouna pekáčku ( nebo na hlubší pánvi. Ale to podstatné je, že se dělá pomalu " Tedy se cmudí". Fakticky se tedy nesmaží, ale peče, aby byla křupavá.

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek(autor receptu)

    Jendo1. Žádnej barbar !! To je normální s tím mlékem !! Ale jak jsem uvedl, takto se to dělá u nás bez mléka (co vím většina to dělá s mlékem a dokonce se smetanou). Již jsem asi napsal, že náš rod je původem od Kaplicka, dost příhraničí a tam i tím mlékem šetřili, tak to holt asi přetrvalo a my jsme zkrátka recepty (JAKO MNOHO DALŠÍCH) pouze převzali a žena i já a často i dcerka, vnučka a švagrová vaříme. To víš starý strom neohneš. HI HI :-D

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1

    Michale, řadím se k těm barbarům a těším se na zpětnou vazbu, čím docílíte růžové a křupavé krustičky. Rád se poučím, několik desítek let dělám bramboráky pořád stejně a přivítal bych změnu.;-)

    Odpovědět

  • Drobek Drobek

    Naprosto souhlasím, jen barbaři lijou do bramboráku mléko. Vždyť v té vodě z brambor je hlavně škrob, který to drží pohromadě a není třeba dávat tolik, mouky.
    No a když potřebuju aby to bylo řidší přidávám vždy a jedině pivo, ono je to pak celé "křupavější". Bože já mám hlad na cmundu.;-(

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek(autor receptu)

    Ještě k té naší cmundě. Děláme cmundu i na velkém amoletníku. Takto to děláme podle okoukané cmundy, která se dělá v restauraci " U Rudana" v Č.B. Za podjezdem z Č.B. směr Suché Vrbné..- Srubec, kde to byl "Jánošíkův opasek". Kolem talíře cmundičky,uprostřed zelí a jako přezka na kraji uzené. My to děláme většinou, když děláme nalívance, aby to šlo jedním vrzem a bylo hlavní jídlo a pak moučník ke kávičce. To pak letí ty kila nahoru. UF.:-p

    Odpovědět

  • pipre pipre

    mirčo75, koukám, že máme stejný problém :-).Oči by jedly, až by brečely, ale když se na sebe podívám, tak brečím, že nesmím :-D Kde jsou ty časy, kdy jsem chtěla přibrat :-( Dnes jde každé deko dolů už hůř a v mém důchodovém věku dvakrát hůř :-(

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75

    Václave:-)tak tohle jídlo opravdu můžu:-p Jen dělám bramborák velký(bez krupičky,ale brzy zkusím) a to vše dobré nacpu dovnitř,přeložím a baštím:-p. Škoda že můžu jen 1x za rok:-((tedy můžu víckrát,ale už bych to v životě neshodila;-(;-):-D.

    Odpovědět

  • pipre pipre

    S krupičkou a cibulí jsem ještě bramboráky nedělala, ale vyzkouším,je to zase změna a jistě bude chutná. Také mám starší recepty na různé druhy cmundy, ale zatím vždy dostaly přednost klasické bramboráky. Na lívanečníku je také dělám, je na nich zaručené rovnoměrné prosmažení.K tomu uzení a zelíčko..mňam :-p Dávám bodík!:yes:

    Odpovědět

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: cmunda cmunda recept cuketová cmunda cmunda na plech cmunda na plechu kaplická cmunda co je cmunda sumavska jidla recept na cmundu šumavská kuchyně cmundy bramborová cmunda cuketová cmunda na plech cmunda se zelím cmunda po kaplicku recept co je to cmunda jak se dela cmunda jánošíkův opasek kaplická cmunda recept šumavská kuchařka

Zapomněl/a jsem heslo