Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šumavská cmunda

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

18. 4. 2009 09:32

Suroviny

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Receptů na cmundy (bramboráky) je strašné množství, vždy dle krajů a rodiných zvyků. U nás se nedává mléko a proto, když se ze strouhaniny nedělá okamžitě, bývají placky trochu tmavší. Ale na chuti to neubere.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst daší

Komentáře

Antonín Papež

22. 2. 2016 07:39

Brom Cmunda a cmunda jsou dvě odlišné věci. Cmunda je vyšší a peče se většinouna pekáčku ( nebo na hlubší pánvi. Ale to podstatné je, že se dělá pomalu " Tedy se cmudí". Fakticky se tedy nesmaží, ale peče, aby byla křupavá.

Vaclav Fronek

20. 4. 2009 08:32

Jendo1. Žádnej barbar !! To je normální s tím mlékem !! Ale jak jsem uvedl, takto se to dělá u nás bez mléka (co vím většina to dělá s mlékem a dokonce se smetanou). Již jsem asi napsal, že náš rod je původem od Kaplicka, dost příhraničí a tam i tím mlékem šetřili, tak to holt asi přetrvalo a my jsme zkrátka recepty (JAKO MNOHO DALŠÍCH) pouze převzali a žena i já a často i dcerka, vnučka a švagrová vaříme. To víš starý strom neohneš. HI HI :-D

Jenda1

19. 4. 2009 19:33

Michale, řadím se k těm barbarům a těším se na zpětnou vazbu, čím docílíte růžové a křupavé krustičky. Rád se poučím, několik desítek let dělám bramboráky pořád stejně a přivítal bych změnu.;-)

Drobek

18. 4. 2009 22:23

Naprosto souhlasím, jen barbaři lijou do bramboráku mléko. Vždyť v té vodě z brambor je hlavně škrob, který to drží pohromadě a není třeba dávat tolik, mouky.
No a když potřebuju aby to bylo řidší přidávám vždy a jedině pivo, ono je to pak celé "křupavější". Bože já mám hlad na cmundu.;-(

Vaclav Fronek

18. 4. 2009 10:44

Ještě k té naší cmundě. Děláme cmundu i na velkém amoletníku. Takto to děláme podle okoukané cmundy, která se dělá v restauraci " U Rudana" v Č.B. Za podjezdem z Č.B. směr Suché Vrbné..- Srubec, kde to byl "Jánošíkův opasek". Kolem talíře cmundičky,uprostřed zelí a jako přezka na kraji uzené. My to děláme většinou, když děláme nalívance, aby to šlo jedním vrzem a bylo hlavní jídlo a pak moučník ke kávičce. To pak letí ty kila nahoru. UF.:-p

pipre

18. 4. 2009 10:42

mirčo75, koukám, že máme stejný problém :-).Oči by jedly, až by brečely, ale když se na sebe podívám, tak brečím, že nesmím :-D Kde jsou ty časy, kdy jsem chtěla přibrat :-( Dnes jde každé deko dolů už hůř a v mém důchodovém věku dvakrát hůř :-(

mirca75

18. 4. 2009 10:33

Václave:-)tak tohle jídlo opravdu můžu:-p Jen dělám bramborák velký(bez krupičky,ale brzy zkusím) a to vše dobré nacpu dovnitř,přeložím a baštím:-p. Škoda že můžu jen 1x za rok:-((tedy můžu víckrát,ale už bych to v životě neshodila;-(;-):-D.

pipre

18. 4. 2009 10:33

S krupičkou a cibulí jsem ještě bramboráky nedělala, ale vyzkouším,je to zase změna a jistě bude chutná. Také mám starší recepty na různé druhy cmundy, ale zatím vždy dostaly přednost klasické bramboráky. Na lívanečníku je také dělám, je na nich zaručené rovnoměrné prosmažení.K tomu uzení a zelíčko..mňam :-p Dávám bodík!:yes:

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: cmunda cmunda recept cuketová cmunda recept na cmundu cmunda na plech kaplická cmunda cmunda na plechu co je cmunda sumavska jidla kaplická cmunda recept cmundy šumavská kuchyně jak se dela cmunda recepty kaplická cmunda bramborová cmunda cuketová cmunda na plech recept kaplická cmunda cmunda se zelím cmunda po kaplicku recept co je to cmunda

Suroviny: brambory, vejce, krupička, cibule, česnek, majoránka, sůl, pepř

TopRecepty.cz

Šumavská cmunda

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DRwq