Sushi dort je úžasná skládanka exotických, barevných a chutných lahůdek z rýže
Sushi je pokrm pocházející z Japonska. Skládá se z vařené rýže smíchané s rýžovým octem, z mořských řas, ze zeleniny, ovoce a semínek, které se do rýže balí. Tradičními tvary sushi jsou kolečka a válečky.
Sushi je oblíbenou pochoutkou nejen v Japonsku, ale i na celém světě - a dokonce i u nás. I úplný začátečník si může zakoupit základní sadu pro přípravu sushi a krok za krokem připravit světoznámou lahůdku z rýže a mnoha chutných ingrediencí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se připravuje sushi
Druhů sushi je opravdu hodně - tvary a složení si můžeme vybrat:
- Sushi rýži po uvaření smícháme s rýžovým octem. Ten naleptá povrch jednotlivých zrnek a rýže se stane nakyslou, lepkavou a dobře držící při sobě.
- Důležitou surovinou jsou pražené mořské řasy, do kterých balíme rozetřenou rýži a po naplnění pomocí bambusové podložky motáme válečky a jiné tvary.
- Rýži plníme různými pochutinami - rybami, surimi tyčinkami, avokádem, houbami shiitake a zeleninou, které krájíme nebo strouháme na stejně velké kousky.
- K ochucení sushi použijeme wasabi pastu, chilli majonézu, sardelovou pastu, rybí omáčku a nakládaný závor, který konzumujeme mezi jednotlivými sousty.
Jak připravit sushi dort
Podle množství kousků sushi zvolíme potřebný počet pater dortu:
- Pro tvar dortu seženeme kulaté krabice nebo polystyrenová kola, vysoká 8–10 cm. Makety polepíme barevným papírem, který má atest na styk s potravinami a lesklý hladký povrch. Středem dortu propíchneme silnou špejli nebo jídelní hůlku.
- Sushi naaranžujeme tak, aby vysoké kousky byly vzadu a nízké na okraji jednotlivých pater. Kousky k sobě řadíme tak, aby barevně ladily nebo tvořily pestrý vzor. Není vhodné je pokládat na sebe.
- Prostor mezi kousky sushi vyplníme trávou ze stonků pažitky, snítky petrželky či kopru, ozdobně vykrájenými kvítky z mrkve nebo žluté ředkve. Na nejvyšší patro umístíme nastříhané stonky pórku, citrónové trávy nebo jiných travin.
Sushi dort připravujeme z čerstvých surovin a až do konzumace ho uchováváme v chladu. Jednotlivé kousky odebíráme japonskými jídelními hůlkami na malé talířky - ale můžeme klidně použít i prsty.
Komentáře