Jak používat tofu ve studené kuchyni. Lze jej naložit a připravit z něj chutnou pomazánku
Tofu se připravuje srážením sójového mléka pomocí syřidel. V domácích podmínkách můžeme ke srážení mléka použít citrónovou šťávu. Tofu někdy nazýváme sójový "sýr" nebo "tvaroh, jeho konzistence je jim totiž podobná. Koupíme ho dnes nejen v prodejnách zdravé výživy, ale i v každém supermarketu.
Různé druhy tofu
Vybírat můžeme z více variant. Tou základní je tofu přírodní - natural. Jeho chuť je neutrální a hodí se k přípravě slaných i sladkých pokrmů. Dále máme na výběr tofu uzené, marinované a ochucené kořením nebo kapií. Ty už mají výraznější chutě a používáme je do slaných jídel. Tofu od různých výrobců se liší nejen chutí, ale i konzistencí. Můžeme vyzkoušet různé druhy a zaměřit se na ty, které nám budou nejvíce vyhovovat a chutnat. Rozhodneme se i podle toho, na co chceme tofu zrovna použít.
Jednoduchá příprava
Nejjednodušší způsob, jak využít tofu, je nakrájet ho na tenké plátky nebo na kostky a položit na chléb s máslem nebo třeba na topinku potřenou olejem. Takto nám bude chutnat hlavně tofu uzené, marinované nebo ochucené kořením. Tofu můžeme krájet na plátky nebo na kostky, strouhat a mixovat. Uchováváme ho v ledničce. Jeho použití je velmi univerzální, tofu je levné a přitom výživné. Připravíme z něj mnoho různých pokrmů - pomazánky, krémy, sladké dezerty. Použijeme ho do hlavních jídel, polévek a omáček. Tofu velmi dobře přijímá různé chutě, proto se často před tepelným zpracováním marinuje.
Nakládané tofu
Nakládané tofu si snadno připravíme sami doma. Není na tom nic složitého. Koupíme si rovnou třeba čtyři balíčky přírodního tofu a nakrájíme je na kostky. Vložíme je do misky a promícháme s kořením, použijeme takové, které máme rádi. Můžeme zkusit sladkou červenou papriku, provensálské nebo italské koření. Kdo má rád pikantní chutě, přidá pepř a chilli. Směs posolíme a promícháme. Připravíme si na plátky nakrájenou cibuli a na tenké plátečky nakrájený česnek. Do vypařené šroubovací sklenice začneme rovnat střídavě cibuli, česnek a kostky tofu. Kdo chce, přidá ještě čerstvou nebo sušenou chilli papričku. Směs zalijeme slunečnicovým nebo řepkovým olejem a uložíme hned do chladna. Necháme odležet několik hodin nebo raději až do druhého dne. Poté konzumujeme. Tofu poměrně rychle přijímá chutě a vůně, proto není třeba dlouhé odležení. Takto naložené tofu můžeme připravit i jako dárek.
Základní pomazánka z tofu
Tofu je výborný základ pomazánek. Rychlou a chutnou pomazánku připravíme z kostky přírodního nebo uzeného tofu. Přidáme k němu 5 lžic Tebi (sušeného droždí), tři lžíce oleje (olivového nebo řepkového) a sůl podle chuti. Dále přidáme 5 lžic vody a vše umixujeme. Vody dáme jen takové množství, aby při mixování pomazánka získala správnou hustotu. Kdybychom ji chtěli místo mixování míchat vidličkou, nebyla by hladká a zůstaly by v ní hrudky tofu. Pomazánka podle tohoto receptu má příjemnou chuť, je jemná a dobře se maže na pečivo.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 3 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 11 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 12 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 13 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Wurstsalat: Pikantní německá salámová pochoutka může být i z točeňáku nebo českých špekáčků, nejlepší je k pivu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jedlými dárky dáváte kromě něčeho dobrého i váš čas. Inspirujte se originálními recepty
Komentáře