Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šišky z bramborového těsta bývaly v jídelníčku našich babiček velmi často a kdysi jsme je jako děti milovali. Možná se mohou zdát na přípravu složité, ale chce to jen znát osvědčené recepty. Naše babičky často vařily "od oka", ale my vám můžeme nabídnout mnohokrát vyzkoušené postupy z našeho receptáře.

Bramborové těsto má některá specifika, která měly naše babičky "v malíčku". Brambory je nejlepší uvařit ve slupce den dopředu, následující den je stačí oloupat a nastrouhat na obyčejném struhadle nebo pomocí jednoduchého mechanického mačkadla. S těstem je pak potřeba pracovat rychle, protože stáním řídne. V následujícím výběru najdete šišky vařené i smažené, připravené nasladko i naslano.

1. místo

Na jednoduché šišky budete potřebovat pouze vařené brambory, hrubou mouku a trochu soli. Do náplně využijete listový špenát, vařenou uzenou krkovičku a pro ochucení utřený česnek. Naplněné šišky uvařte v osolené vodě a podávejte horké, přelité osmaženou cibulkou.

2. místo

Bramborové šišky nasladko milují hlavně děti, ale rádi si na nich pochutnají i dospělí. Do těsta k bramborám přidejte trochu krupičky, hrubé mouky, škrobu a také vajíčko. Malé válečky uvařte v osolené vodě, vytáhněte je cedníkem a nechte okapat. Na talíři je po libosti posypte třeba mletým mákem nebo mletými ořechy a polijte rozpuštěným máslem.

3. místo

Méně známý je recept na šišky připravené ze strouhaných uvařených brambor, žloutku a pokrájeného vymačkaného kysaného zelí. Přidejte trochu polohrubé mouky, vypracujte těsto a tvořte malé šišky. Ty však nevařte, ale smažte v rozpáleném oleji pěkně dozlatova.

4. místo

Z vařených brambor, vajíčka, hrubé mouky a dalších surovin vypracujte obdobné těsto jako na bramborové knedlíky. Z těsta tvořte malé placičky, do kterých dáte párky, zabalíte je a vyválíte v hrubé mouce. Malé šišky usmažte na pánvi dozlatova.

5. místo

K nastrouhaným a předem uvařeným bramborám přidejte najemno nakrájenou cibuli, šunku, nastrouhaný sýr a další suroviny podle rozpisu. Vypracujte těsto, ze kterého budete tvořit šišky. Půjde to nejlépe, když si budete navlhčovat ruce ve studené vodě. Šišky smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje. 
Uvařené nastrouhané brambory smíchejte s vajíčkem, krupicí a hrubou moukou. Vypracujte těsto, udělejte váleček a krájejte ho na stejné kousky. Z každého kousku uválejte šišku, šišky vařte ve vroucí vodě a podávejte s dušeným zelím, při podávání posypte vyškvařenou slaninou s cibulí. Vegetariánům bude stačit cibule bez slaniny.

7. místo

Bramborové šišky sypané mákem a cukrem milují hlavně děti. Připravují se z nastrouhaných brambor, hrubé mouky a dětské krupičky. Pro lepší soudržnost a konzistenci do těsta přidejte také vajíčka. Podávejte s povidlovou omáčkou nebo jen s posypkou.

Jednoduchý spolehlivý recept na bramborové šišky servírované nasladko můžete zhlédnout v krátkém videu. Do těsta budete potřebovat kromě brambor pouze vejce a sůl. Na talíři šišky posypte mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem a polijte rozpuštěným máslem.

Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky