Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na vánoční rybí polévku potřebujeme hlavu a vnitřnosti z kapra. Poradíme začátečníkům, jak tuto výbornou polévku uvařit
Zdroj: Toprecepty.cz

Vánoční polévku vaříme z kapří hlavy a vnitřností. Při zpracování kapra, pokud to neumíme sami, si necháme prodejcem z vykuchaného kapra ponechat vnitřnosti, které zbydou po odstranění žluči.

Vyhodíme sádlo, střívka a plovací měchýř (i když v Číně dovedou připravit jídlo i z tohoto). Všechny ostatní vnitřnosti můžeme použít. Pokud si nejsme jisti, necháme jen jikry nebo mlíčí, a zbytek vyhodíme.

A protože by vánoční polévka měla obsahovat mlíčí i jikry, někdy lze to, co u našeho kapra chybí, u prodejce dokoupit nebo vyprosit, protože ne všichni zákazníci si vnitřnosti při nákupu berou.

Jak uvařit vánoční rybí polévku

Všechny části ryby opláchneme čistou vodou.

  1. Z hlavy odstraníme žábry, pokud je již neodstranil prodejce, a oči, pokud je nekonzumujeme. Odstranění žaber není z důvodu hořkosti, jak se někdy traduje, ale vařené žábry by zakalily vývar, navíc v nich mohou být ukrytí parazité.
  2. Do hrnce vložíme kromě hlavy i různé použitelné odřezky (hřbet), ploutve a ocas, přidáme několik kuliček celého nového koření a celého pepře, kousek cibule, případně oloupaný stroužek česneku, osolíme, zalijeme studenou vodou a vaříme mírným varem do změknutí. Scedíme a vývar ponecháme.
  3. Na másle osmahneme kořenovou zeleninu, zalijeme rybím vývarem a zahustíme jíškou
  4. Do polévky můžeme ještě připravit sváteční knedlíčky.
  5. Přidáme nakrájené vnitřnosti a důkladně provaříme alespoň 20 minut. Do polévky obereme maso z vývaru a okořeníme ji špetkou nastrouhaného muškátového oříšku.
  6. Na talíři polévku doplníme petrželkou a na másle osmaženými kostičkami žemle.

Kromě klasické polévky můžete připravit také staročeskou rybí polévku s hrachem nebo pikantní maďarskou halászlé.

Při vaření pomůže natočené video 

Přípravu rybí polévky ukazuje názorné video. Nechte se inspirovat, tato oblíbená polévka je tradiční součástí sváteční večeře v mnoha rodinách.

Tak ať váš Štědrý den hezky začne i příjemně skončí!

 

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky