Houby jsou skvělým základem nebo jen doplněním mnoha chutných jídel. Někdy se jim říká "maso chudých" a jisté je, že z darů lesa můžeme snadno získat nejrůznější pochoutky. Stačí jen trochu trpělivosti a to správné počasí, abychom z houbařských procházek chodili s báječnými úlovky.
Houby jsou poklady našich lesů, někdo je miluje, jiný o ně nestojí. Pokud patříte mezi ty první, mohly by se vám pro inspiraci hodit recepty na smažená houbová jídla. Vyzkoušejte nejrůznější řízky, placičky či omelety, které právě přidáním hub získají na chuti.
Houby nakrájejte na plátky, obalte v hladké mouce, ve vejci rozšlehaném se solí a ve strouhance. Na mírném ohni smažte řízky a podávejte je s vařenými bramborami a s tatarkou. Obalování si usnadněte tak, že mouku i strouhanku dáte do igelitových sáčků. Lehkým potřesením v nich snadno obalíte i několik řízků najednou.
Holandský řízek z mletého masa a strouhaného sýra můžete ještě vylepšit drobně posekanými houbami. Z těstíčka tvořte placičky a obalujte je v mouce, rozšlehaných vejcích a ve strouhance. Usmažené řízky výborně chutnají s bramborovou kaší a kyselou okurkou.
Za názvem "chudí rytíři" se skrývá jednoduché jídlo z toustových nebo obyčejných chlebů a hub. Na plátek chleba navršte houbovou náplň a posypejte ji strouhaným sýrem. Přiklopte druhým plátkem chleba a obalte v rozšlehaných vejcích. Na oleji usmažte a podávejte ještě teplé.
Houby dokážou vylepšit celou řadu jídel. Přidejte je třeba ke směsi na karbanátky a pochutnejte si. K mletému masu dejte cibuli, česnek, vejce, nakrájenou šunku, nastrouhaný sýr a na másle podušené houby. Tvořte placičky a obalujte je v trojobalu, poté je usmažte na oleji.
Houby poduste na másle, smíchejte s nastrouhanými bramborami a sýrem, přidejte vajíčka, kuskus, dochuťte a tvořte krokety, které obalujte ve strouhance a smažte je na oleji dozlatova. Podávejte s dresinkem ze zakysané smetany.
Upečte na pánvi vaječné omelety, vajíčka na ně rozšlehejte s troškou smetany a s nasekanými čerstvými bylinkami. Houby poduste na másle a ochuťte je česnekem. Omelety naplňte podušenými houbami a srolujte. Podávejte se zeleninovým salátem.
Houby poduste na másle, přidejte k nim hrášek, šunku a petrželku, přimíchejte vejce a usmažte. Na plátky sýra dávejte houbovou směs a přiklopte druhým plátkem, sepněte párátky, obalte v trojobalu a usmažte na oleji.
K houbovým řízkům si můžete připravit chutný dresink, který toto jídlo ještě více pozvedne. Vyzkoušejte třeba česnekový, který se s houbami báječně doplňuje.
Komentáře