Jak připravit a podusit houby na nejlepší houbovou smaženici? Začátečníkům poradíme jednoduchý a osvědčený postup
Hlavní houbařská sezona je v létě a na podzim, i když znalci sbírají čerstvé houby po celý rok. Zdecimované smrkové lesy sice leckde úrodu nevydají, ale houby rostoucí pod listnáči mají šanci, pokud dost prší a je přiměřeně teplo.
Sbíráme jen prověřené druhy, které důvěrně známe, a zacházíme s nimi tak, aby nás po požití nečekaly zdravotní potíže. O tom, jak sbírat, sušit a mrazit houby pojednává náš další článek.
Nejběžnějším jídlem z hub bývá klasická houbová smaženice, na kterou stačí jen houby a vejce. I když je to jídlo velmi jednoduché, začátečníci občas tápou, jak dlouho houby dusit a jak smaženici vlastně udělat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak dusit houby
Houby očistíme, nakrájíme, krátce propláchneme a vložíme do hrnce na rozehřátý tuk (máslo, sádlo, olej), osolíme a okmínujeme, trochu osmahneme, můžeme předem nechat zesklovatět drobně nakrájenou cibuli. Díky soli houby brzy pustí šťávu a pokud jsou sušší, pomůže podlití vodou. Pod pokličkou při mírné teplotě houby dusíme asi 20 minut, hlídáme je a případně dolijeme horkou vodu. Po ochutnání by houby neměly "vrzat" mezi zuby. Přebytečnou vodu vyvaříme už bez pokličky, nesléváme, protože bychom se tím připravili o chuť. Takto podušené houby můžeme využít do řady houbových receptů (např. omáčky, zapečené těstoviny). Při přípravě smaženice houby zalijeme vejci a ještě smažíme, dokud vejce nezhoustnou.
Naše babičky uměly i z mála nasbíraných hub nasytit celou rodinu tak, že do napůl podušených hub přisypaly pšeničnou krupici, čímž vznikla jakási houbová kaše a tu teprve zahustily vejci. Můžete někdy zkusit a porovnat, která smaženice vám chutná více. Místo krupice zkuste dát ovesné vločky, jáhly nebo jiné obiloviny.
Komentáře
14. 9. 2023 07:41
27. 8. 2023 16:44