Jak připravit a podusit houby na nejlepší houbovou smaženici? Začátečníkům poradíme jednoduchý a osvědčený postup
Hlavní houbařská sezona je v létě a na podzim, i když znalci sbírají čerstvé houby po celý rok. Zdecimované smrkové lesy sice leckde úrodu nevydají, ale houby rostoucí pod listnáči mají šanci, pokud dost prší a je přiměřeně teplo.
Sbíráme jen prověřené druhy, které důvěrně známe, a zacházíme s nimi tak, aby nás po požití nečekaly zdravotní potíže. O tom, jak sbírat, sušit a mrazit houby pojednává náš další článek.
Nejběžnějším jídlem z hub bývá klasická houbová smaženice, na kterou stačí jen houby a vejce. I když je to jídlo velmi jednoduché, začátečníci občas tápou, jak dlouho houby dusit a jak smaženici vlastně udělat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak dusit houby
Houby očistíme, nakrájíme, krátce propláchneme a vložíme do hrnce na rozehřátý tuk (máslo, sádlo, olej), osolíme a okmínujeme, trochu osmahneme, můžeme předem nechat zesklovatět drobně nakrájenou cibuli. Díky soli houby brzy pustí šťávu a pokud jsou sušší, pomůže podlití vodou. Pod pokličkou při mírné teplotě houby dusíme asi 20 minut, hlídáme je a případně dolijeme horkou vodu. Po ochutnání by houby neměly "vrzat" mezi zuby. Přebytečnou vodu vyvaříme už bez pokličky, nesléváme, protože bychom se tím připravili o chuť. Takto podušené houby můžeme využít do řady houbových receptů (např. omáčky, zapečené těstoviny). Při přípravě smaženice houby zalijeme vejci a ještě smažíme, dokud vejce nezhoustnou.
Naše babičky uměly i z mála nasbíraných hub nasytit celou rodinu tak, že do napůl podušených hub přisypaly pšeničnou krupici, čímž vznikla jakási houbová kaše a tu teprve zahustily vejci. Můžete někdy zkusit a porovnat, která smaženice vám chutná více. Místo krupice zkuste dát ovesné vločky, jáhly nebo jiné obiloviny.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fit salát
Přidáno před 7 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 12 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 18 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 19 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16
Komentáře
14. 9. 2023 08:41
27. 8. 2023 17:44