Pro zkušené i začínající hospodyňky jsou některé hrníčkové recepty malým pokladem. Když je potřeba něco dobrého rychle upéct, hodí se mít tyto jednoduché tipy po ruce a bez velkého hledání mít kam po nich sáhnout. Recepty často vychází ze surovin, které máme běžně ve spíži, proto se do pečení bez zbytečného otálení pustíme i tehdy, když čekáme neplánovanou návštěvu.
Hrníčkové recepty jsou považovány za velmi rychlé a také spolehlivé. Základem je mít vhodný hrnek a podle něho se pečlivě řídit. Váhu v tom případě vůbec nepotřebujeme. Hrnkové moučníky patří k tomu prvnímu, co se učí začínající hospodyňky. Při pečení se není potřeba zbytečně strachovat, výsledek bývá obvykle perfektní.
Hrníčkový perník je naprostá klasika, která nikdy nezklame. Všechny suroviny jednoduše smíchejte, nejprve pouze sypké, pak k nim přidejte ještě tekuté, díky tomu se vám podaří kypřicí prášek i kakao a skořici velmi dobře promíchat s moukou. Pokud si přejete, aby byl perník ještě lepší, dejte na něj rozpuštěnou čokoládovou polevu.
Možná doma zrovna nemáte vajíčka a rádi byste něco upekli. V tom případě se pusťte třeba do této rychlé kefírovky, která vás nadchne svou kyprostí a vláčností. O tu správnou kyprost se postará malé množství jedlé sody. Když kefírovku ozdobíte čokoládovou polevou a na talířcích ještě kopečky šlehačky, bude mít velký ohlas.
Drobenkové koláče jsou naprostým hitem, postup je snadný a výsledkem je křehký lahodný koláč, v tomto případě s povidly a vůní skořice. Ze surovin vypracujte drobenku, dvě třetiny dejte na plech, na tuto vrstvu upravte ochucená povidla a pak už jen zbytek drobenky. Jen ještě upozornění - koláč nechte před krájením opravdu dobře vychladnout, aby získal dostatečnou pevnost a soudržnost.
Jednoduché kakaové těsto stačí umíchat, dvě třetiny dát na plech a povrch pokrýt tvarohovou náplní, kterou perfektně zpevní vanilkový pudink. Poslední vrstvu tvoří zbylé kakaové těsto. Kdo chce mít řezy ještě lepší, může vrstvy proložit libovolným ovocem. Přestože tato dobrota působí na pohled složitě, postup je velmi jednoduchý a rychlý.
Typický letní koláč všech uspěchaných hospodyněk si můžete upéct kdykoliv během celého roku, jen místo čerstvého ovoce použijete ovoce kompotované nebo mražené. Přestože povrch stačí jen lehce přisladit cukrem, s máslovou drobenkou bude mnohem lepší. Krájejte až po vychladnutí.
Kynuté koláče jsou přece jen zvlášť oblíbené, připomínají nám poctivou kuchyni našich babiček. Možná vám připadá, že čekat na vykynutí je zbytečně zdlouhavé, ale když s trochou času navíc počítáte a chvilku kynutí dobře využijete, budete brzy vytahovat tuto voňavou dobrotu z trouby. Během kynutí si připravte ovoce a drobenku.
Možná hledáte zdravější alternativu koláče, v tom případě vám můžeme doporučit řezy s jablkyze špaldové mouky a ovesných vloček. Do těsta použijete menší množství cukru, o sladkost se částečně postarají přidaná strouhaná jablka. Přidejte také chia semínka a skořici pro výraznější chuť.
Na závěr pro vás máme ještě jeden recept na mnohokrát vyzkoušený perník. Hrnkové těsto krásně provoní perníkové koření, které je přidané v kypřicím prášku do perníku. Na vás zbývá přidat vanilkový cukr, kakao a případně nasekané vlašské ořechy nebo rozinky.
Komentáře