Sypané koláče představují báječnou rychlovku, která navzdory snadné přípravě chutná opravdu výtečně. Na sypané koláče nepotřebujete žádné těsto, ale kouzlo tkví ve správném vrstvení surovin. K plnění můžete použít strouhaná jablka, pudink nebo třeba tvaroh.
Postup přípravy sypaných koláčů je tak snadný, že snazší už to asi ani být nemůže. Vy prostě jen mícháte a vrstvíte, pak počkáte, až se koláč upeče. Po vychladnutí můžete tuto dobrotu začít krájet a ochutnávat, ale vyplatí se nespěchat. Budeme rádi, když nám pak napíšete, jak se vám sypaný koláč podle zvoleného receptu povedl.
Nastrouhejte oloupaná (nebo neoloupaná) jablka a vlašské ořechy nasekejte nahrubo. Smíchejte suché suroviny a plech vymažte tukem a vysypte strouhaným kokosem nebo hrubou moukou. Na dno dejte část směsi, poté vrstvu jablek, na ni nasekané ořechy, opět sypkou směs, nastrouhaná jablka, ořechy a zbytek sypké směsi. Na povrch dejte plátky másla a koláč upečte.
Smetanový sypaný koláč má příjemně jemnou chuť a potěší všechny, kdo milují hebce vláčné moučníky. Zvládnete ho upéct bez hnětení nebo složitého kynutí, přesto si báječně pochutnáte. Náplň tohoto moučníku tvoří pudinková vrstva a také ovoce, které zvolíte podle možností.
Klasickou směs na sypaný koláč, tentokrát dokonce se dvěma prášky do pečiva, naplníte nastrouhanou dýní hokkaido a strouhanými jablky, které smícháte se skořicí a pudinkovým práškem. Jemné přisolení dýně podtrhne sladkou chuť náplně. Dýni není potřeba dopředu vařit, v koláči krásně změkne.
Vrstvu suché směsi pokryjte tvarohem, na který ještě dáte nahrubo nastrouhaná jablka. Pro chuť přidejte skořici a rozinky. Povrch zalijte vajíčky rozmíchanými v mléce. Pak už zbývá dát poslední vrstvu sypké směsi a povrch polít rozehřátým tukem.
Krásně vláčná tvarohová buchta se výborně hodí i jako pohoštění pro návštěvu. Příprava je opět velmi snadná, postup jednoduchý i pro začátečníky. Na tvarohovou vrstvu si připravte směs tvarohu s vejci, pudinkovým práškem a mlékem.
V sypaném koláči, který se připravuje bez hnětení a kynutí, se báječně uplatní také mák. Vyzkoušejte kombinaci jablek a máku, všechny vrstvy se během pečení překvapivě propojí v jemný a nadýchaný moučník, na kterém si určitě pochutnáte.
Pochutnáte si také na sypaném koláči, jehož tmavá vrstva krásně kontrastuje s vrstvou tvarohovou. Koláč je doslova naplněný ovocem, které mu dodává další barevnost a svěžest. Přestože se jedná o ideální letní moučník, můžete si ho připravit kdykoliv v průběhu roku.
Poslední tečkou našeho výběru je rychlý sypaný tvarohový koláč, který si snadno upečete podle krátkého videoreceptu. Postup je opět jednoduchý a chuť rozhodně nezklame. Všechny sypané koláče krájejte až po řádném vychladnutí, úplně nejlépe chutnají až druhý den po upečení, když se chutě náležitě propojí.
Komentáře