Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nepečeného cukroví je mnoho druhů na nespočet způsobů. Kávová zrna jsou tradiční pochoutkou, které neodolají ani ti, kteří kávě neholdují. Jejich příprava není nikterak složitá, stačí jen dopřát tvarům čas v lednici.

Stejně jako jiné druhy nepečeného cukroví i kávová zrna lze připravit na několik způsobů s odlišnou chutí. Kromě tradičních kousků si lze pochutnávat také na piškotových kávových zrnech nebo na chuťově velmi zajímavých marcipánových.

Jak připravit tradiční kávová zrna

Na 60 kusů kávových zrn budete potřebovat 350 g moučkového cukru, 1 lžíci mleté kávy, 1 lžičku rumu, 125–150 g povoleného másla a 50 g kakaa.

Pokud chcete mít kávová zrna v čokoládovém kabátku, připravte si na polevu 100 g čokolády na vaření a 1 lžičku ztuženého tuku, aby byla poleva krásně lesklá.

  1. V míse smíchejte pečlivě prosátý moučkový cukr, mletou kávu, kakao, povolené máslo a přilijte rum.
  2. Vypracujte hladké těsto, ze kterého následně tvarujte kávová zrna. Tvarování je snadné, z kousku těsta vytvořte kuličku a uprostřed udělejte příborovým nožem rýhu. Díky tomu se kulička zploští a protáhne do ideálního tvaru zrnka kávy.
  3. Hotová kávová zrna nechte v lednici zhruba 1 hodinu ztuhnout.
  4. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu spolu s tukem a rozmíchejte dohladka.
  5. Kávová zrna máčejte v čokoládě a odkládejte na mřížku, případně na pečicí papír, ze kterého po zaschnutí půjdou krásně oddělat.
  6. Kávová zrna uchovávejte v lednici a spotřebujte nejpozději do 14 dnů.

Tip1: Pokud se vám těsto zdá příliš měkké a lepivé, nechte ho před tvarováním odležet alespoň 1 hodinu v lednici. Těsto ztuhne a bude krásně poddajné.

Tip2: Nechcete-li hotové cukroví máčet v čokoládě, posypte každý kousek kakaem.

Kávová zrna patří mezi ty druhy cukroví, které zvládnou i méně zkušení kuchtíci, a tak se nemusíte obávat jejich přípravy. Navíc vám jistě pomůže i názorný videorecept v úvodu článku. Přejeme mnoho úspěchů v kuchyni a krásné Vánoce.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli