Jak sklízet vlašské ořechy? Podstatné je následné správné vysušení a skladování
Sklizeň vlašských ořechů trvá asi měsíc, začíná přibližně v polovině září a trvá do poloviny listopadu, přičemž vždy závisí nejen na oblasti, ve které žijeme, ale také na konkrétní odrůdě. Podstatné je, že dříve než dojde v druhé polovině k října k obvyklému ochlazení, ořechy by již měly být uklizené pod střechou.
Vlašské ořechy jsou semena z plodů ořešáku, jedná se o mohutný strom našich zahrad, který roste dlouhou řadu let. Sklizeň se postupně rok od roku zvyšuje, pokud stromy nejsou napadeny škůdci. Ořešáky se hodí pouze do větších zahrad, protože kolem nich bývá velký stín a na podzim z nich opadává mnoho listí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak sklízet vlašské ořechy
Sklizeň ořechů je snadná, ale pokud s nimi zatím nemáte zkušenosti, snadno uděláte chyby, které se projeví špatnou kvalitou sklizených ořechů.
- Vlašské ořechy dozrávají v silných a pevných zelených slupkách, které postupně začínají praskat a otevírat se. Pokud je slunečné a teplé počasí, již na stromě probíhá částečné vysoušení ořechů. Ty pak brzy spadnou pod strom a nastává vhodný čas k jejich sběru.
- Popadané ořechy posbíráme ze země co nejdříve, protože na zemi by přijímaly vlhkost, a to nejen z dešťů, ale i z rosy. Navlhlé ořechy jsou náchylné k plesnivění.
- Ideální je sbírat ořechy každý den. Sběr se dobře provádí do proutěných košíků. Na ruce si nasadíme pracovní rukavice, protože ořechy velmi barví a bez rukavic bychom měli za chvilku hnědé ruce.
- Pokud ořechy spadnou ještě v zelených slupkách, slupky z nich co nejdříve odstraníme, aby následné vysoušení probíhalo co nejlépe. Jde to obvykle snadno rukou nebo i nohou (na ořechy lehce šlápneme a zelená slupka z nich spadne). Případně si můžeme vzít na pomoc malý nožík.
Jak sušit vlašské ořechy
Posbírané ořechy je nutné co nejdříve rozložit a dát sušit. Skvělé je sušení na slunci v bedničkách, ve kterých jsou ořechy rozložené pouze v jedné vrstvě. Občas je musíme promíchat (alespoň jednou denně). Při horším počasí ořechy dosoušíme na bedýnkách poblíž kamen nebo také v elektrické sušičce při střední teplotě.
Vysušení ořechů musí být důkladné
Vlašské ořechy je potřeba před uskladněním důkladně vysušit, obvykle to trvá několik týdnů. Během té doby je máme rozložené na bedýnkách postavených nad sebou a každý den je zlehka promícháme. Bedýnky je nejlepší mít postavené u tepelného zdroje (u kamen), případně je dávat přes den na slunce. Na noc je nutné ořechy uklízet pod střechu, aby znovu nepřijímaly vlhkost.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak skladovat vlašské ořechy
Ořechy skladujeme na suchém, vzdušném a chladném místě. Necháváme je ve skořápkách, takto si uchovají dlouhou trvanlivost. Chráníme je před hlodavci. Můžeme je mít v bedničkách nebo v papírových krabicích (položených na stoly nebo uložených v regálech), po důkladném vysušení už mohou být uložené ve více vrstvách, ale musí k nim mít přístup vzduch. Neskladujeme je v uzavřených igelitových obalech. Velmi vhodné je také skladování ořechů v rašlových pytlích. Takto uskladněné je můžeme zavěsit do prostoru.
Ořechy se dají skladovat i vyloupané. Uchováváme je buď v dobře uzavřené sklenici na chladném a suchém místě nebo je můžeme zavařit či zmrazit.
Ořechy se mohou v kuchyni uplatnit mnoha způsoby. Podle následujícího videoreceptu si můžete připravit malou chuťovku, báječné ořechy v karamelu.
Komentáře