Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelená barva pomalu mizí nejen z listnatých stromů, ale i z našich zahrádek. Pokud však pěstujete kadeřávek, máte o zelené listy postaráno až do jara. Jeho listy jsou odolné a zvládnou i mrazivé počasí - dokonce jsou po přemrznutí ještě chutnější.

Využití kadeřávku závisí na tom, jakou další zeleninu máte k dispozici a jaké je právě roční období. V tomto článku najdete tipy na polévky, do kterých se kadeřávek skvěle hodí, a také recept na podzimní salát s touto výživnou listovou zeleninou.

Polévky s kadeřávkem

Kadeřávek se skvěle hodí do polévek s luštěninami, můžete ho ale také nasekat jako ozdobu do vývaru či jiné zeleninové polévky. Používejte především listy, zatímco tuhé stonky vyřízněte. Můžete je svázat a nechat v polévce vyvařit, aby jí dodaly chuť.

Kadeřávek do salátu

Listy kadeřávku, které si přinesete ze zahrady nebo třeba z farmářského trhu, rychle vadnou, proto s jejich zpracováním neotálejte a využijte je co nejdříve. Připravujete-li kadeřávek zasyrova, vyberte si jemnější a mladší listy, pokapejte je kvalitním olejem, promíchejte a lehce promněte mezi prsty, aby byl v salátu příjemně křehký.

Jak na zdravý salát z červeného zelí a kadeřávku

Vyzkoušejte první salát z výše uvedených receptů, který je plný čerstvé podzimní zeleniny.

  1. Na přípravu salátu budete potřebovat 4 hrnečky natrhaného kadeřávku na malé kousky, 2 hrnečky jemně nakrájeného červeného zelí, 2 hrnečky nahrubo nastrouhané mrkve, 1 hrneček sušených brusinek, 3/4 hrnečku slunečnicových nebo dýňových semínek a 1/2 hrnečku nasekané zelené cibulky.
  2. Na zálivku použijte 1/3 hrnečku olivového oleje, 3 polévkové lžíce jablečného octa, 2 polévkové lžíce dijonské hořčice, 2 polévkové lžíce javorového sirupu a 1/4 kávové lžičky soli a pepře.
  3. Všechny suroviny na zálivku dejte do misky a důkladně promíchejte, dokud se dobře nespojí. Odložte stranou.
  4. Dále do velké mísy vložte na kousky natrhaný kadeřávek, přidejte asi 1/4 hrnečku zálivky a listy důkladně promněte rukama (nezapomeňte na tento krok).
  5. Poté přidejte ostatní suroviny a přilijte přibližně 6 polévkových lžic zálivky. Vše pečlivě promíchejte, mísu přikryjte a nechte salát alespoň hodinu vychladit v lednici, aby se chutě krásně propojily.
  6. Podávejte s libovolným pečivem nebo jako salátek k hlavnímu chodu. 

Věříme, že se kadeřávek stane vaším oblíbeným společníkem při přípravě nejrůznějších pokrmů. Vyzkoušejte také jednoduchý recept na kadeřávkové pesto, které se skvěle hodí mít vždy po ruce. Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli