Podzimní hony přináší do kuchyně méně obvyklé druhy masa
Podzimní hony jsou vesměs součástí náplně práce mysliveckých spolků na venkově, které se o zvěř celoročně starají. Při zpracování masa často vycházíme ze zkušeností i receptur našich babiček.
Zvěřina nebývá tučná a je zdrojem velmi kvalitních živočišných bílkovin. Čerstvě ulovená zvěř má tuhé, gumové maso nevýrazné chuti. Teprve při odležení (zrání) v něm proběhnou biochemické procesy, které změní strukturu i chuť masa. Zrání vyvrhnuté zvěře probíhá většinou v rozmezí teplot 0–7 °C po dobu několika dní. Pak je zvěř připravena ke kuchyňskému zpracování. Velké nebo tužší kusy masa je žádoucí před tepelnou úpravou ještě namořit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak ochutit zvěřinu
Zvěřina má specifickou chuť, kterou by mělo koření jen podtrhnout, nikoliv přehlušit. Koření vhodné na zvěřinu se prodává v namletých směsích, ale labužníci vědí, že nejlepší způsob je si směs namíchat vlastnoručně. Neobejdeme se bez černého pepře, nového koření, bobkového listu a jalovcových bobulí. Výborně si zvěřina rozumí s výraznými bylinkami, jako jsou např. tymián a rozmarýn. Také kořenová zelenina, česnek a cibule mají při přípravě zvěřiny důležitou roli. A v neposlední řadě červené víno, které, pokud je správně použité, působí jako koření.
Zvěřina
Zvěřina celý život buď běhá nebo létá, jak říkal Jan Werich, proto je tužší a méně tučná. Patří sem maso tvorů žijících v lesích nebo na polích, na naše talíře se dostává s podzimem a časem honů.… Podívejte se na všechny zvěřina.
Jak připravit zvěřinu
Na našich stránkách najdete mnoho receptů od našich uživatelů na zvěřinová jídla. Můžete použít všechny způsoby úpravy jako u každého masa, tedy vaření, pečení, smažení, u mladých kusů i grilování. Zvěřina z různých částí zvěře je vhodná na minutky i mletí, z mletého masa se pak připravují různé sekaniny, paštiky a karbanátky.
Co podávat ke zvěřině
Přílohy ke zvěřině jsou podobné jako přílohy k jatečnímu masu. Od knedlíků přes rýži a různě upravené brambory až po placky, pečivo nebo chléb. Záleží na druhu pokrmu. Specifická chuť masa ze zvěřiny vyžaduje vhodnou ovocnou přílohu např. rakytník, jeřabiny, brusinky, aronii - ať už jako kompot či džem, nebo také zvěřinu upravujeme přímo s čerstvým ovocem, plody totiž dodají pokrmu správnou pikantnost i barvu. Výborné jsou k masu i houby sterilované v octě, zvláště ryzce.
K podzimu zvěřinová jídla patří. Jedním z pokrmů, které známe od našich babiček, je guláš z jeleního masa, který jsme pro vás natočili jako videorecept pro inspiraci.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře