Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Podzimní hony jsou vesměs součástí náplně práce mysliveckých spolků na venkově, které se o zvěř celoročně starají. Při zpracování masa často vycházíme ze zkušeností i receptur našich babiček.

Zvěřina nebývá tučná a je zdrojem velmi kvalitních živočišných bílkovin. Čerstvě ulovená zvěř má tuhé, gumové maso nevýrazné chuti. Teprve při odležení (zrání) v něm proběhnou biochemické procesy, které změní strukturu i chuť masa. Zrání vyvrhnuté zvěře probíhá většinou v rozmezí teplot 0–7 °C po dobu několika dní. Pak je zvěř připravena ke kuchyňskému zpracování. Velké nebo tužší kusy masa je žádoucí před tepelnou úpravou ještě namořit. 

Jak ochutit zvěřinu

Zvěřina má specifickou chuť, kterou by mělo koření jen podtrhnout, nikoliv přehlušit. Koření vhodné na zvěřinu se prodává v namletých směsích, ale labužníci vědí, že nejlepší způsob je si směs namíchat vlastnoručně. Neobejdeme se bez černého pepře, nového koření, bobkového listu a jalovcových bobulí. Výborně si zvěřina rozumí s výraznými bylinkami, jako jsou např. tymián a rozmarýn. Také kořenová zelenina, česnek a cibule mají při přípravě zvěřiny důležitou roli. A v neposlední řadě červené víno, které, pokud je správně použité, působí jako koření.

Zvěřina celý život buď běhá nebo létá, jak říkal Jan Werich, proto je tužší a méně tučná. Patří sem maso tvorů žijících v lesích nebo na polích, na naše talíře se dostává s podzimem a časem honů.… Podívejte se na všechny zvěřina.

Jak připravit zvěřinu

Na našich stránkách najdete mnoho receptů od našich uživatelů na zvěřinová jídla. Můžete použít všechny způsoby úpravy jako u každého masa, tedy vaření, pečení, smažení, u mladých kusů i grilování. Zvěřina z různých částí zvěře je vhodná na minutky i mletí, z mletého masa se pak připravují různé sekaniny, paštiky a karbanátky.

Co podávat ke zvěřině

Přílohy ke zvěřině jsou podobné jako přílohy k jatečnímu masu. Od knedlíků přes rýži a různě upravené brambory až po placky, pečivo nebo chléb. Záleží na druhu pokrmu. Specifická chuť masa ze zvěřiny vyžaduje vhodnou ovocnou přílohu např. rakytník, jeřabiny, brusinky, aronii - ať už jako kompot či džem, nebo také zvěřinu upravujeme přímo s čerstvým ovocem, plody totiž dodají pokrmu správnou pikantnost i barvu. Výborné jsou k masu i houby sterilované v octě, zvláště ryzce.

K podzimu zvěřinová jídla patří. Jedním z pokrmů, které známe od našich babiček, je guláš z jeleního masa, který jsme pro vás natočili jako videorecept pro inspiraci.

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli