Zakysaná smetana je mléčný výrobek, který se hodí do slaných i sladkých pokrmů
Zakysaná smetana je mléčný výrobek, který se vyrábí fermentací smetany za pomoci bakterií mléčného kvašení. Na rozdíl od sladké smetany má jemně nakyslou chuť, pevnější konzistenci a možnost použití bez šlehání.
Zakysaná smetana, kysanka, zakyska - různé názvy pro smetanu, která se odlišuje od své sladké sestry svěží nakyslou chutí, menším obsahem tuku a pevností, která ji předurčuje pro použití do krémů, nepečených dortů, pohárů, salátů i do omáček.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
- Jaký je rozdíl mezi kysanou a zakysanou smetanou
- Jak se vyrábí zakysaná smetana
- Jaké jsou druhy zakysané smetany
- Jak udělat ze smetany zakysanou smetanu
- Zakysaná smetana ve slané kuchyni
- Jak dlouho se vaří zakysaná smetana
- Zakysaná smetana ve sladké kuchyni
- Čím se dá nahradit zakysaná smetana
- Čím je zakysaná smetana prospěšná
- Jak dlouho vydrží zakysaná smetana
1
Jaký je rozdíl mezi kysanou a zakysanou smetanou
Mnoho lidí mezi nimi nedělá rozdíl. Obě smetany se vyrábí stejným způsobem, ale pak se od sebe liší. Kysaná smetana má nižší obsah tuku, který se pohybuje mezi 10-20 %. Zakysaná smetana je specifický typ kysané smetany - má obsah tuku 20–30 %. Velmi často se pasterizuje, čímž se prodlouží její trvanlivost.
2
Jak se vyrábí zakysaná smetana
Zakysaná smetana se vyrábí odstředěním tuku z mléka a následně proočkováním ušlechtilými mléčnými bakteriemi. Fermentace probíhá v mlékárenských cisternách. Hotový výrobek, označený jako zakysaná smetana, se již nesmí dále tepelně ošetřovat - pokud ano, jedná se o termizovaný výrobek, což je vyznačeno na obale.
3
Jaké jsou druhy zakysané smetany
Jednotlivé druhy zakysané smetany se od sebe liší obsahem tuku - tím jsou určeny ke konkrétnímu použití. Čím méně tuku, tím více se smetana hodí do polévek, omáček a dipů, na rozdíl od tučnější smetany, kterou využijeme ve sladké kuchyni do krémů, zmrzlin, pohárů a smetanových směsí.
4
Jak udělat ze smetany zakysanou smetanu
Naše babičky vyráběly zakysanou smetanu sbíráním tuku ze zkyslé smetany. Stejným způsobem můžeme zakysanku vyrobit i my. Smetanu s minimálně 31 % tuku "naočkujeme" citrónovou šťávou a misku necháme stát v teple, dokud obsah nezhoustne. Vložíme ji do ledničky a odebíráme podle potřeby.
5
Zakysaná smetana ve slané kuchyni
Místo zakysané smetany můžeme s klidem použít i kysanou. Zjemníme jí polévky (houbová, špenátová, květáková), dochutíme omáčky. Smetana je součástí dipů, zálivek do salátů, zapečených pokrmů, pomazánek, slaných dezertů, krémů a pěn. Používáme ji do těst na pečivo, pizzu a slané koláče.
6
Jak dlouho se vaří zakysaná smetana
Smetanu přidáme do jídla až na konci vaření a necháme ji jen prohřát. Přidáním do vařícího jídla se téměř vždy srazí, protože nesnáší vysoké teploty. V mnoha receptech se zakysaná smetana přidává do pokrmů až na talíři - slouží nejen k ochucení a zjemnění jídla, ale i jako dekorace (tradiční boršč).
7
Zakysaná smetana ve sladké kuchyni
Využití zakysané smetany při pečení a v cukrařině je naprosto univerzální. Přidává se do těst na koláče, lívance a koblihy, je součástí krémů a pěn, směsí na nepečené smetanové dorty. V létě se používá do svěžích pohárů, k výrobě nanuků a zmrzlin, k polití dezertů nebo ovocných knedlíků.
8
Čím se dá nahradit zakysaná smetana
Do polévek a omáček můžeme použít kysanou smetanu. Do dipů zkusíme vmíchat jogurt s vyšším obsahem tuku (řecký jogurt). Sladká smetana nahradí zakysanku v omáčkách, ve sladkých krémech i v mražených pochoutkách. Těsto si zachová svou vláčnost a mléčnou nakyslost přidáním tvarohu.
9
Čím je zakysaná smetana prospěšná
Zakysaná smetana obsahuje bílkoviny, vitamíny, minerály a probiotika, která podporují trávení. Je lehce stravitelná a má méně tuku, než sladká smetana, proto ji lze využít v mnoha dietních receptech. Nicméně i tak v ní tuk je a to znamená vyšší kalorický příjem.
10
Jak dlouho vydrží zakysaná smetana
Kupovaná zakysaná smetana má datum spotřeby uvedený na obale. Po otevření smetanu uchováváme v lednici a co nejdříve ji použijeme. Pokud víme, že potřebujeme jen 2 lžíce smetany do polévky, můžeme se předem rozhodnout, jak zbytek kelímku zpracujeme - například do báječného svěžího krému.
Někdy máme možnost koupit více balení zakysanky za dobrou cenu. Pak se může hodit recept na retro dort za zakysané smetany, dětských piškotů a ovoce, který nám připravovala babička a který si můžeme vyzkoušet podle videa:
Zdroj: Akademie kvality, https://www.akademiekvality.cz/clanek/vite-jak-se-vyrabi-kysana-smetana
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře