Domácí zakysaná smetana (ze tří surovin)

mika59 Kuchařka: mika59

Ostatní 14 názorů

Suroviny

250 ml smetany ke šlehání (měla jsem od farmářů)
2 lžičky citronové šťávy
60 ml mléka
sklenice s uzávěrem
Recept si zatím oblíbilo 33 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do sklenice přelijeme smetanu, mléko a citronovou šťávu. Sklenici uzavřeme a protřepeme. Ze sklenice sundáme víčko, přikryjeme papírovou utěrkou a utěsníme gumičkou.

  2. Sklenici necháme v pokojové teplotě 24 hodin. Druhý den zamícháme a máme připraveno k použití. V uzavřené sklenici a lednici vydrží až dva týdny.

  3. Tento recept vznikl ve spolupráci se . Online tam nakoupíte farmářské potraviny, čímž podpoříte lokální farmáře a výrobce a vychutnáte si opravdové jídlo.

Poznámka

Zdroj: Recepty.sk

Smetana je moc dobrá, jen příště přidám pár kapek šťávy, aby byla trošku více nakyslá. Zatím mám vyzkoušené zastudena do pohárů, na tepelnou úpravu jsem ještě nezkoušela. Doplňuji po více jak týdnu.....je hustá a výborná..

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 211 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí zakysaná smetana (ze tří surovin)

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Dajda: Pěkný receptík se šikovným využitím pomazánkového másla. <3 :-) To opravdu někdy využiju. ;-) Díky a moc zdravím! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    MamlajdaD: Vzpomněla jsem si na tento recept: https://www.toprecepty.cz/recept/47194-kruti-stehn...

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    MamlajdaD: Nápodobně! A nejen pevné zdraví, ale taky stále dobrou mysl, to je půl zdraví! :yes:

    casino: Vidíte, a já si myslela, že jse objevila Ameriku! :-O

    Odpovědět

  • casino casino

    Dajda:
    Podobným způsobem se používalo pomazánkové máslo odjakživa co se v ČSSR ukázalo:-)
    Ono je to způsobem výroby v podstatě upravené mascarpone.
    Před 27 lety jsem se pokoušel dokopat jednu mlékárnu k výrobě českého mascarpone...
    No, chvíííli jim to trvalo, ale po pár letech;-( začali :yes:

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Hodně pevné zdraví přeji úplně všem! :yes::yes::yes::-K:-K:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Dajda: Díky za rychlou odpověď a podrobné vysvětlení! ;-):-K:yes: Určitě brzy vyzkouším! :-8
    Jistě se to bude hodit i někomu dalšímu. :yes: Jste šikulky, jak Dajda, tak mika59! :yes::yes::yes::-8:-D

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Dajda: Díky za rychlou odpověď :-D:-K, určitě brzy příležitostně zkusím! :yes:<3;-) Měj se hezky a honě zdraví!:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    MamlajdaD: Jednou jsem chtěla zkusit uvařit gnocchi se špenátem a smetanou a neměla jsem ji, tak jsem do podušeného špenátu dala pár lžiček pomazánkového másla, které se krásně rozpustilo a jak už jsem psala, jídlo zahustilo. Příště jsem už to jinak nedělala. Potřebuju-li trochu smetany do polévky, tak do horké tekutiny dám vidličkou naškrabané tenké kousky másla. V sobotu jsem si řekla, že bych mohla udělat špagety s pórkem. Pamatuješ, před zruba 25 léty to byl hit! https://www.toprecepty.cz/recept/115-spagety-s-por... Dala jsem trochu smetany na vaření a zbytek pomazánkového másla a bylo to fajn. Doporučuji zkusit nejprve v pokrmu, kde je potřeba jen malé množství nikoliv v litru omáčky. ;-)

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Dajda: To se mi také líbí, ten nápad s pomazánkovým máslem, ;-):yes: to také musím zkusit. Dokonce mě to už také napadlo, ale z obavy, že se mi omáčka srazí, tak jsem ten nápad zavrhla. Tak prosím, buď tak hodná a napiš, jak to děláš (třeba že to nejdřív rozmícháš s trochou mléka?) a jestli se to tedy nesrazí. Ten tvůj způsob by také asi uvítalo víc lidí, nejen já. :-8:-D:-K Přeji hodně zdraví! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    MamlajdaD: To je samozřejmé, o tom vůbe nepochybuju. :-) Neříkám, že to není fajn, o tom moje poznámky nebyla. Já zase nahrazuju chybějící smetanu nebo šlehačku pomazánkovým máslem bez příchuti, které většinou v lednici na rozdíl od smetany mám . Je zajímavé, jak pokrm zjemní a zároveň zahustí. Teď nemyslím pomazánku, ale teplé jídlo, do něhož je potřeba smetana.

    Odpovědět

  • mika59 mika59(autorka receptu)

    MamlajdaD: Jsem ráda, že se recept líbí, taky mi to vyhovuje..:-K:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Dajda: Já jsem například recept přivítala z toho důvodu, že šlehačku i mléko doma mám, ale zakysanka mně došla. A ve dnešní době běžet někam do obchodu kvůli zakysance není právě to pravé ořechové, :-( raději si jí tedy vyrobím podle tohoto receptu. ;-):-8 Přeji ti hodně zdraví! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Vždyť tu šlehačku a mléko stejně vyrobí v nějakém kombinátu! To bychom museli mít mléko od kravičky, aby ta kysaná smetana byla opravdu domácí. ;-) Jen je nejspíš tučnější, a proto lahodnější.

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    mika59: Super, to se mi moc hodí!:yes::yes::-K:-D<3 Přeji hodně zdraví!:-K:-K:-K

    Odpovědět

Tématické fráze: domácí zakysaná smetana recept domací zakysana smetana výroba domácí zakysané smetany zakysaná smetana domácí výroba výroba zakysané smetany jak vyrobit domácí smetanu jak vyrobit domácí zakysanou smetanu domácí výroba zakysané smetany kysaná smetana domácí kysaná smetana recept na domácí zakysanou smetanu výroba domácí smetany domaci recept na zakysanou smetanu domácí zakysana smetaně zakysaná smetana domácí z mléka zakysaná smetana domácí domácí smetana z mleka výroba domácí kysaná smetana

Zapomněl/a jsem heslo