Zázvorky bývaly prvním cukrovím. Pekly se nejdříve, protože se musely rozležet
Cukroví obsahující sušený mletý zázvorový kořen provonělo chalupu jako první. Bylo oblíbené i proto, že bylo poměrně levné, z těsta totiž vzniklo větší množství kousků. Na cukroví jsou potřeba speciálně tvarované vykrajovací formičky připomínající kořen zázvoru.
Pro recept nahlédneme do kuchařské knihy velké autority Marie Janků-Sandtnerové. Našli jsme v její kuchařce hned 2 recepty, jeden klasický a druhý s použitím kypřidla jménem amonium (cukrářské droždí). Vy si můžete vybrat, který zrealizujete. Poznámky naší redakce jsou v receptech psané kurzívou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Zázvorky I
Potřebujete 250 g moučkového cukru, 2 celá vejce, 1 žloutek, 10 g mletého zázvoru, 250 g směsi hladké a polohrubé mouky (Sandtnerová používá tzv, krupičkovou moku, ale ta se už nevyrábí), 60 g bramborového škrobu.
Postup: Prosátý cukr, vejce a žloutek dejte do mísy, kterou postavte do horké vody (vodní lázeň) a míchejte (tedy nešleháme), až je těsto teplé (pozor, aby se vejce nezačala srážet). Potom mísu z lázně vyndejte a míchejte, až těsto vychladne, celkem půl hodiny. Přidejte zázvor a mouku i škrob z brambor. Na vále vyhněťte těsto, rozválejte a vykrájejte formičkou zázvorky. Naskládejte je na povoskovaný plech (Dříve se používal rozehřátý včelí vosk. Vy můžete plech vymazat ztuženým tukem) a nechte přes noc odležet. Ráno je upečte v mírné troubě (120–140 °C). Zázvorky by měly zůstat světlé.
Zázvorky II
Potřebujete 250 g moučkového cukru, 2 celá vejce, 2 žloutky, 2,5 g mletého zázvoru, 300 g krupičkové mouky (viz poznámka u receptu výše), na špičku kulatého nože amonia.
Postup: Prosátý cukr, zázvor, žloutky a vejce utřete, až vše zhoustne. Poté přidejte amonium a mouku. Umíchané těsto na vále rozválejte, vykrájejte zázvorky a naskládejte na povoskovaný plech (viz předchozí recept). Nechte aspoň 3 hodiny schnout v místnosti, pak ve velmi mírné troubě (120–140 °C) upečte.
Jako názornou ukázku pro vás máme videorecept na zázvorky také připravený. Inspirujeme vás?
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočka a vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér
Kapr a další tradiční pokrmy
Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.
Mohlo by vás zajímat:
Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře