Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cukroví obsahující sušený mletý zázvorový kořen provonělo chalupu jako první. Bylo oblíbené i proto, že bylo poměrně levné, z těsta totiž vzniklo větší množství kousků. Na cukroví jsou potřeba speciálně tvarované vykrajovací formičky připomínající kořen zázvoru.

Pro recept nahlédneme do kuchařské knihy velké autority Marie Janků-Sandtnerové. Našli jsme v její kuchařce hned 2 recepty, jeden klasický a druhý s použitím kypřidla jménem amonium (cukrářské droždí). Vy si můžete vybrat, který zrealizujete. Poznámky naší redakce jsou v receptech psané kurzívou.

Zázvorky I

Potřebujete 250 g moučkového cukru, 2 celá vejce, 1 žloutek, 10 g zázvoru, 250 g hladké mouky, 60 g bramborového škrobu.

Postup: Prosátý cukr, vejce a žloutek dejte do mísy, kterou postavte do horké vody (vodní lázeň) a míchejte (tedy nešleháme), až je těsto teplé (pozor, aby se vejce nezačala srážet). Potom mísu z lázně vyndejte a míchejte, až těsto vychladne, celkem půl hodiny. Přidejte zázvor a mouku i škrob z brambor. Na vále vyhněťte těsto, rozválejte a vykrájejte formičkou zázvorky. Naskládejte je na povoskovaný plech (Dříve se používal rozehřátý včelí vosk. Vy můžete plech vymazat ztuženým tukem) a nechte přes noc odležet. Ráno je upečte v mírné  troubě (120–140 °C). Zázvorky by měly zůstat světlé.

Zázvorky II

Potřebujete 250 g moučkového cukru, 2 celá vejce, 2 žloutky, 2,5 g zázvoru, 300 g hladké mouky, na špičku nože amonia.

Postup: Prosátý cukr, zázvor, žloutky a vejce utřete, až vše zhoustne. Poté přidejte amonium a mouku. Umíchané těsto na vále rozválejte, vykrájejte zázvorky a naskládejte na povoskovaný plech (viz předchozí recept). Nechte aspoň 3 hodiny schnout v místnosti, pak ve velmi mírné troubě (120–140 °C) upečte.

Aby zázvorky spolehlivě změkly, ukládají se v krabici s rozpůleným jablkem, které ale musíte kontrolovat a měnit.

Jako názornou ukázku pro vás máme videorecept na zázvorky také připravený. Inspirujeme vás?

 

 

 

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky