S receptem na zeleninový guláš s červenou čočkou připravíte chutné jídlo z jednoho hrnce, takže budete mít hotovo raz dva. Červená čočka má mnoho výhod, ale tou největší je, že se nemusí předem namáčet. Na vaření tedy nemusíte myslet už den dopředu.
Jak na zeleninový guláš s červenou čočkou
Na čtyři poctivé porce guláše budete potřebovat 2 větší brambory, 1/2 hrnku červené čočky, 1 cibuli, 2 stroužky utřeného česneku, 1 mrkev, 1 červenou papriku, jarní cibulku, 50 g slaniny a 2 lžíce oleje. Krásnou barvu a netradiční chuť dodá 1 lžíce uzené mleté papriky, 1/2 lžičky chilli pasty, sůl, mletý pepř, mletý kmín, 1 špetka majoránky a zeleninový vývar (nebo voda). Dále zakysanou smetanu k podávání.
Zeleninový guláš s červenou čočkou
Připravte si hrnec se širším dnem, aby se vám zelenina dobře restovala, a pusťte se do vaření podle následujících kroků nebo videa.
- Nejprve nakrájejte slaninu, cibuli, mrkev, brambory a papriku na menší kousky.
- Na oleji opečte slaninu dozlatova, přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět.
- Poté přidejte česnek a nakrájenou zeleninu a krátce (asi 2–3 minuty) společně orestujte. Přisypte uzenou papriku, chilli pastu a ostatní koření.
- Vše zalijte zeleninovým vývarem (nebo vodou) a vařte přibližně 8–10 minut.
- Následně přidejte propláchnutou červenou čočku a pokračujte ve vaření dalších 10 minut, dokud čočka nezměkne a guláš nezíská hustší konzistenci.
- Na závěr guláš dochuťte majoránkou, případně ještě solí či pepřem podle chuti.
- Podávejte jako samostatné jídlo s kopečkem zakysané smetany a čerstvým chlebem.
Červenou čočku se díky její rychlé přípravě a univerzálnosti hodí mít vždy po ruce. Podívejte se na přehled, jaké další suroviny by vám ve spíži neměly chybět.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře