Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šílené chutě světových diktátorů: Mučení nepřátel jako zákusek a pomeranče místo viagry
Zdroj: Unsplash.com, Naomi Koelemans

I když mají na svědomí desítky tisíc životů a hrozných osudů obyčejných lidí, i tato monstra musí jíst. Známí diktátoři historie měli také své choutky a oblíbené pokrmy. Podívejma se, který tyran jedl rád kobry, a kterého byste potkali ve frontě v KFC.

Idi Amin snědl až 40 pomerančů denně

Idi Amin miloval pečené kozí maso, sladký maniok a proso. Údajně snědl až 40 pomerančů denně a věřil, že jsou přírodním afrodiziakem. Později, když žil v exilu v Saúdské Arábii, se údajně přejídat pizzou a zalíbení našel i v nabídce fast foodu Kentucky Fried Chicken. Ugandský generál Idi Amin svrhl ve vojenském puči legálně zvolenou vládu a prohlásil se za prezidenta. Vládl bezohledně osm let, během nichž zmasakroval odhadem 300 000 civilistů.

Předpisy u stolu: Idi Amin jednu dobu miloval všechno britské a údajně si užíval i odpolední čaj.

Pol Pot měl rád kobří guláš

Pol Pot si vždy rád pochutnal na zvěřině, divočácích, hadech, čerstvém ovoci, brandy a čínském víně. Také mu údajně miloval kobří guláš. Pol Pot a jeho komunistické hnutí Rudých Khmerů v Kambodži zorganizovali brutální, antiintelektuální "program sociálního inženýrství", při kterém byly až 2 miliony Kambodžanů popraveny, přepracovány nebo vyhladověny k smrti.

Předpisy u stolu: Pol Pot si užíval luxusní hostiny, zatímco ti, kteří trpěli pod jeho režimem, měli velmi často k jídlu jen hrstku rýže s vodou.

Nicolae Ceaușescu zbožňoval vegetariánské lasagne

Nicolae Ceaușescu stál v čele komunistického Rumunska v letech 1965 až 1989. Měl rád vegetariánské lasagne doplněné vejcem rozšlehaným v zakysané smetaně, kapra po rumunsku v aspiku a steaky servírované s jednoduchými rajčatovými, cibulovými a řeckými saláty. Za jeho represivní vlády nebyla tolerována opozice a svoboda projevu. Tajná policie bedlivě sledovala vnitřní dění. Velmi známý je jeho poslední veřejný projev, během něhož se Ceaușescu domnívá, že přihlížející dav mu provolává slávu, ale brzy zjistí, že lid ve skutečnosti mocně volá po jeho odstoupení. Nakonec musí být z místa přepraven vrtulníkem do bezpečí.

Předpisy u stolu: Ceaușescu se notoricky vyhýbal konzumaci jídla, které nebylo řádně zkontrolováno. Nedělalo mu vůbec problém odhodit nezkontrolované jídlo na zem a odkopnout jej co nejdál od sebe.

Francisco Macías Nguema nepohrdl čajem z marihuany

Měl rád bhang, čaj z listů samičí rostliny konopí, a ibogu, kořenovou kůru s halucinogenními vlastnostmi. Francisco Macías Nguema, první prezident Rovníkové Guineje, měl a svědomí něco mezi jednou až dvěma třetinami svého vlastního lidu (většinou inteligence). Jednou nechal 150 svých oponentů zavraždit vojáky převlečenými za Santa Clause za doprovodu písně "Those Were the Days" od Mary Hopkins. Během jeho vlády se zemi přezdívalo "Dachau Afriky".

Předpisy u stolu: O stolování tohoto hrůzného diktátora se toho mnoho neví. Údajně však měl být kanibalem a shromažďovat lebky snědených sluhů a nepřátel ve speciální lednici.

Françoise "Papa Doca" Duvaliera krmila manželka lžičkou

Duvalierův jídelníček nebyl příliš pestrý a vydatný. V době, kdy byl u moci, tedy na konci 50. let, byl již diabetik a měl problémy se srdcem a trpěl artritidou. V roce 1971, tedy v posledním roce jeho vlády, ho jeho žena musela krmit lžičkou. François "Papa Doc" Duvalier byl lékař, který se stal politikem na Haiti. Byl zvolen na základě příslibu, že pomůže chudé černé většině země, která byla roky zneužívána. Jeho vláda se však rychle zvrtla, když vystavěl jednotky tajné policie. Za jeho panování bylo odhadem zastřeleno, uvězněno nebo umučeno k smrti asi 30 tisíc lidí.

Předpisy u stolu: Papa Doc si jako vhodnou zábavu po večeři údajně představoval sestup do žaláře, jehož stěny byly namalovány krvavě rudou barvou. Tam pak skrz špionážními dírami ve zdech sledoval, jak jeho lidé mučí jeho nepřátele.