Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co je to finger food? Ideální jídlo na párty, za které vás hosté budou milovat!
Zdroj: Unplash, Sander Dalhuisen

Máte pocit, že jíst rukama se hodí jen pro barbary nebo malé děti? Tak pozor, v určitých případech tohle vůbec neplatí. Dokonale chuťově i vzhledově vyladěné delikatesy, servírované v „lepší společnosti“ se jedí rukama taky; pokud jde o finger food. Víte, co se pod tímto pojmem skrývá?

Jídlo mezi prsty

Název finger food pochází ze spojení dvou anglických slov, tedy finger jako prst a food jako jídlo. Jako finger food se tudíž označují pokrmy, k jejichž konzumaci obvykle nepotřebujete příbor ani jiné pomůcky, a které velikostí odpovídají zhruba jednomu až dvěma soustům. Patří sem tedy i nám dobře známé jednohubky, ale nejen ty. Mezi finger food se řadí například i tolik oblíbené miniřízečky, špízy z mini mozarelly a cherry rajčátek, cukroví, malé koláčky a různé chuťovky. Není striktní pravidlo, že se vždycky obejdete bez příboru, některé druhy fingerfood se servírují rovnou na lžících, třeba různé pěny či malé porce salátů. V mini skleničce a s mini lžičkou se mohou v rámci tohoto druhu občerstvení podávat i dezerty.

Zásady výroby

Finger food lahůdky mohou být připraveny jak ve slané, tak ve sladké verzi, studené i teplé. Fantazii se meze nekladou, tak můžete v mini porcích vyrobit cokoliv, co vám nebo vaši hostům bude chutnat. Dodržet by se měla hlavně jedna věc, a tou je velikost porcí. Finger food je totiž skutečně mini, je to jeho smyslem. Dobroty se v mini verzích dělají právě proto, aby lidé na party, oslavě či jiné události mohli ochutnat mnoho různých druhů. Proto byste se vlastně měli zaměřit ještě na něco: pestrost. Rautový stůl s finger food by měl být natolik variabilní, že si své najdou vegetariáni, vegani, masožravci, milovníci sladkého i velcí labužníci.

Inspirativní nápady

Nadchlo vás téma finger food a přemýšlíte, co malého a milého svým hostům připravit? Inspirujte se našimi recepty! Velmi lákavými pokrmy jsou například plněné cuketové závitky, medvědí česnek v pivním těstíčku, minipizzy nebo mini mozzarellky s hummusem. Nic nepokazíte ani klasickými jednohubkami, pomazánkami na krekrech či retro šunkovými závitky s křenovou šlehačkou. V nejsnazší verzi lze samozřejmě udělat i slané špízy třeba z kombinace nakrájené zeleniny a sýrů. Ze sladkých dobrot pak můžete vyzkoušet mini trubičky s citronovým krémem, jednoduché mini donuty, na párátku napíchnuté jahůdky přelité čokoládou, nebo ovocné mini špízy. Jak vidíte, možností jsou desítky. Tak si vyberte podle zásob vaší špíze i chutí hostů. 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Nadja Nadja

8. 12. 2021 14:24

Velmi lákavými pokrmemy ........ ;-)

Přidat komentář