Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Byliny v kuchyni: Řeřicha chutí připomíná ředkvičky a je přímo nadupaná vitaminy. Jak si ji nejlépe užít?
Zdroj: Pixabay, RitaE

Promeškali jste možnost vysadit si na zahrádce bylinky? Řeřichu si můžete vypěstovat kdykoliv během roku a stačit vám k tomu bude jen kousek vaty a miska. Navíc vám vyroste hodně rychle, už za pár dní si jí můžete ozdobit třeba chleba s máslem.


Vypěstujete ji snadno a rychle

Drobná rostlinka s malými lístečky řeřicha setá neboli také řeřicha zahradní se může pěstovat i na zahradě, na záhonku ale potřebuje stálou vlhkost. Do zeminy ji můžete vysazovat od jara do podzimu, v létě je její vrcholné období. Pokud ji pěstujete na záhonku, je lepší ji držet v polostínu, jinak rychle vykvete a ztrácí pak svou chuť. Ale ani kvetoucí řeřicha není k zahození, právě ta se používá v lidovém léčitelství. Ze záhonu se řeřicha sklízí až po 10-14 dnech, i proto je jednodušší si ji nechat vyrůst na již zmiňované vatě doma na parapetu.

Jediné co potřebujete je trocha sluníčka a také dobrou paměť, abyste nezapomněli vatu zvlhčovat. Semínka, která koupíte v jakémkoliv zahradnictví, jen nasypete na navlhčenou vatu nebo kapesník. Pro lepší udržení vlhkosti se doporučuje misky zakrýt potravinovou fólií. Důležité je, aby semínka na vatě naplavala, klíčit začnou velice rychle a za pět dnů už máte rostlinku vzrostlou. Může dorůst výšky až 60 cm, sklízí se ale většinou, když má jen pár centimetrů. V tu chvíli je řeřicha i nejlepší, nejchutnější a zdraví nejprospěšnější. Z vyšších rostlinek se sestřihává vršek a bylina znovu dorůstá. Sklízet ji pak můžete i několikrát.

Léčivka vhodná do čajů i mastí

Řeřicha pochází z Íráku a vůbec ze zemí Blízkého východu, odkud se rozšířila do celé Evropy a Asie. Používala se již v období antiky a i u nás byl salát z řeřichy populární již ve středověku. Patří do čeledi brukvovitých, celkem existuje přibližně 175 druhů řeřichy. Řeřicha je doslova vitaminová bomba a předčí dokonce i citrusy. Jak se uvádí na stránkách Healthwithfood.org, řeřicha obsahuje vitamin A, vitaminy skupiny B, dále vitaminy C, D, E a K. Kromě toho je bohatá i na velké množství minerálů - draslík, hořčík, zinek, železo, vápník, fosfor a jód. Jako bonus jsou v ní ještě nasycené mastné kyseliny a vláknina. Řeřicha se proto využívá jako klasická léčivka.

Podle stránek Britannica.com vyniká řeřicha svými pročišťujícími schopnostmi, doporučuje se při kašli, neboť usnadňuje vykašlávání, ulevuje od bolestí zad, pomáhá při trávicích obtížích i zánětech močových cest a měchýře. Řeřichu je možné odšťavnit a pak na pročištění organizmu užívat 2-3 lžíce denně. Zbavíte se únavy a budete mít víc energie. Připravit si z ní můžete i čaj jako z každé jiné bylinky. Jednu lžíci čerstvé nebo lžičku sušené bylinky zalijte 250 ml vody a nechte 10 minut louhovat. Pijte 3x denně. Tinktura z řeřichy je vhodná na potírání bolavých zad a kloubů. Na ni zalijte 2 lžíce řeřichy vodkou nebo jiným alkoholem a nechte 14 dní louhovat. Dáváte-li přednost mazání mastí, vmíchejte 4 hrsti nasekané řeřichy do rozpuštěného sádla a nechte ztuhnout.

Řeřicha setá se používá nejen jako léčivá bylina, ale i jako listová zelenina. Většinou si ji lidé vysazují v zimě nebo na jaře, kdy není dostupná jiná zelenina. Proč si ale nevychutnat její výjimečnou chuť po i v létě? Má výrazně kořenité aroma a štiplavou trochu pepřovou a mírně nahořklou chuť. Konzumuje se vždy čerstvá, v tepelném stavu ztrácí cenné látky, ale i svou typickou chuť. Přidává se do salátů, pomazánek či polévek, nejlepší je ale stejně jen nasypaná na chlebu s máslem a navíc ještě s vařeným vajíčkem. Vynikající jsou naklíčená semínka, ta jsou prý dokonce mnohem zdravější než vzrostlá rostlina. Použití je přitom stejné. K dochucení salátů je vynikající řeřichový ocet. Připravíte ho snadno: Několik hrstí řeřichy i s květy zalijte třemi šálky vinného octa a 10 dní louhujte na slunci.

Sdílet článek

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat