Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hříšně sladké léto: 3 zahraniční dezerty, které si zamilujete

Ačkoliv se většina lidí snaží zachovat si přes léto štíhlou figuru, na dovolené je těžké odolat moučníku po lahodné večeři. Pokud se tedy chystáte na cesty a patříte mezi milovníky sladkých teček, zbystřete. Tyto tři delikátní zahraniční dezerty totiž rozhodně musíte ochutnat!

Tiramisu

Piškoty, černá káva a vůně kakaa. To vše společně s nadýchaným mascarpone tvoří delikátní symfonii chutí, kterou umí na jazyku rozehrát jen a pouze tiramisu. Tento tradiční italský dezert je oblíbený nejen ve své rodné zemi, ale popularitě se těší téměř po celém světě. Za vznikem této pochoutky stojí italský cukrář Carminantonio Lannaccone, který první verzi tohoto dezertu představil v roce 1970. Tehdy smíchal ingredience typické pro daný region, tedy silnou kávu, mascarpone, vejce, likérové víno marsala a piškoty. Nicméně vyladit recept do aktuální podoby mu údajně trvalo ještě dva roky.

TIP: Rádi poznáváte zahraniční kulturu skrze gastronomii? Ne každé jídlo musí vašemu žaludku sednout sednout. Raději si proto zřiďte cestovní pojištění, to vám bude krýt záda, zatímco se budete oddávat kulinářským radovánkám.

Crème brûlée

Kdo by nemiloval smyslnou vůni vanilky s nádechem romantické Paříže. Crème brûlée je ikonickou francouzskou delikatesou, kterou na svých cestách rozhodně nesmíte vynechat. Je známá především díky své křupavé krustičce, kterou na lehkém a sladkém vanilkovém krému vytvoříte pomocí flambovací pistole. Recept na crème brûlée se ve francouzské kuchyni poprvé objevil v roce 1691, a to v kuchařce mistra Massioalota. Jeho kulinářskému umění holdoval mimo jiné i Filip I. Orleánský, což byl bratr slavného Ludvíka XIV. V průběhu následujících století se z crème brûlée stal poklad francouzské národní kuchyně. 

Pastéis de nata

Kdo by neznal tyto luxusní portugalské koláčky plněné žloutkovým krémem. Pastéis de nata se poprvé objevily v 19. století v lisabonské čtvrti Santa Maria de Belém. Takřka ihned se začaly těšit velké oblibě a dnes na ně můžete v Portugalsku narazit takřka na každém rohu. Základem pastéis de nata je listové těsto, které se naplní směsí z mléka nebo smetany, vaječných žloutků, cukru, mouky a vanilkového extraktu. Vzniklá směs se nechá provařit a zhoustnout. Následně se jí plní košíčky z listového těsta.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více