Sušená rajčata v oleji

cathleen Kuchařka: cathleen

Ostatní 14 názorů

Suroviny

sušená rajčata (doma v sušičce nebo koupená, odkaz v Poznámce)
1 litr vody
100 ml octu
olivový olej
česnek
bazalka
tymián
a další bylinky.
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. vodu s octem uvedeme k varu, do vřícího vhodíme sušená rajčata a vodu vypneme.

  2. Rajčata zatížíme, aby byla potopená, zakryjeme pokličkou a přímo ve vodě s octem necháme vyhladnout. Scedíme, rajčata necháme dobře okapat a pak je, pokud možno co nejvíce, osušíme.

  3. Skleničky, nachystané na naložení rajčat po vymytí ještě vysterilizujeme ve vřící vodě, vyndáme a necháme vyschnout dosucha.

  4. Na dno skleničky kápneme olej a vrstvíme rajčata, prokládáme bylinkami a plátky česneku, vrstvy zaléváme olejem. Rajčata ve sklínce mírně umačkáváme lžící (tím šetříme množství použitého oleje) a dbáme, aby mezi nimi nezůstaly vzduchové bubliny.

  5. Poslední vrstvu je dobré ve sklenici přidržet na místě – třeba kusem špejle, příčně vzpříčeným pod zúženým hrdlem sklenice, a rajčata zalít olejem.

  6. Časem rajčata olejem mírně zbobtnají a je třeba, aby nevystupovala nad olejovou hladinu a zůstala bez přístupu vzduchu.

  7. Necháme uložené v chladnější, tmavé místnosti, nemusí být nutně v lednici – tam by olej ztuhnul.

  8. Po 2-3 týdnech jsou rajčata vhodná ke konzumaci.

  9. Olej po rajčatech je opravdu velice příjemně voňavý, vhodný třeba na špagety nebo pokapání pečené foccacie.

Poznámka

Výborná sušená rajčata prodávají tady http://www.susena-rajcata.cz/

Tento recept najdete na stránkách www.pekarnomanie.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 15 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Sušená rajčata v oleji

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    sarkap: děkuju, Šárko :-) Než jsem je ochutnala, nikdy bych neřekla, že jsou ta naložená rajčata tak výborná:-8

    Odpovědět

  • sarkap sarkap

    cathleen: díky moc za super tip na sušená rajčata! objednala jsem hned 10 kg bednu, podělala se se 4mi kamarády a tím se cena o dost snížila. 3 kg jsem hned naložila a musím říct, že i samotná sušená jsou výborná, i když dost slaná :o) posílám podíka

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

  • Merylas Merylas

    Ivi, recept ukládám, bodíkuju a chválím fotečky ;-):yes:

    Odpovědět

  • hosta hosta

    :yes: MILUJU sušená nakládaná rajčata:yes:

    Odpovědět

  • casino casino

    Já nenakládám, ale kdysi jsem dceři poradil okapat v košíku z odstředivky na salát a pak "sušit" odstředěním. Jinak už to prý ani nedělá:-8

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Rajcata delam prakticky stejne jako cathleen, tedy je nevarim, ale doporucuji je dobre po okapani na cedniku vysusit, treba zabalit do platene uterky a lehce na ni pritlacit. Dobre vysterilizovane sklenicky a vicka jsou tez dulezite a hlavne rajcata musi byt stale ponorena pod vrstvou oleje, obcas je zkotrolujte, kdyby olej chybel, dolejte.
    Nez zacnete plnit sklenicku samotnymi rajcaty, dejte na dno bylinky podle chuti a zakapnete olejem, tim budete mit jistotu, ze olej se dostane dobre i na dno sklenicky a nezustane tam vzduchova bublina.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    yanull::-)nevadí, proč by mělo? Já je zalila čistě olivovým olejem, který se bylinkami , česnekem i samotnými rajčaty úžasně navoněl. Byl výborný na focaccii..:-p

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    zizala: Pokud to nebude Ivě vadit, přikládám sem recept, který mi přišel spolu s rajčaty. Upravila jsem si ho dle sebe. Rajčata jsem nevařila žádným prudkým varem, měla jsem ho na nízkém stupni PH, hlavně z důvodu odsolení. V sušeném stavu jsou hodně slaná, ta používám jen k vaření.

    Nakládaná rajčata

    Sušená rajčata dáme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byla ponořená. Přidáme ocet, na 5 l vody cca 0,5 dcl. Dáme vařit. Občas opatrně promícháme, rajčata se tak pěkně odsolí. Vodu necháme zahřát téměř do varu. Jakmile zakouří, sporák vypneme. Rajčata scedíme a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme česnek, nasekaný na kousky, oregano, příp. mrkev, bazalku, řapíkatý celer, kapary nebo olivy. Možno i chilli papričku. Do čistých sklenic dáme trochu přísad a nakládáme vychladlá rajčata. Průběžně prosypáváme přísadami a zaléváme olejem. Ideální je směs slunečnicového ( 2/3) a olivového (1/3). Naplníme sklenice po okraj a uzavřeme. Po 3 dnech jsou připravená ke konzumaci.. Neotevřené sklenice je možno skladovat neomezenou dobu, otevřené pak v lednici.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    yanull: Není to škoda ta rajčátka vařit? Já je jen namočím na 2 hodinky, krásně změknou a Ivka je jen přelije horkou tekutinou a nechá odstát ;-)

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    cathleen: Rajčata ze Tvého odkazu jsem si objednala, jsem s nimi moc spokojená:yes:. Vařila jsem je s octem v PH, zůstala velmi pěkná. Do skleničky jsem dávala rozkrojený stroužek česneku, grilovací byliny od fy Grešík, kousek chilli papričky a špetku rozmarýnu. Chutnají nám na chlebu s máslem a plátkem nivy a také je dávám do salátů a těstovin :-p. Zbývající ochucený olej dávám na salát z rukoly.
    P.S.: Vymyté skleničky dám na plech do horké trouby. Jsou brzy suché a ještě sterilizované ;-). +4 :-K:-p:yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    cathleen: :-)) U nás jich většinu odvezou holky s sebou do Brna, ale ty, co zůstanou, jím jen tak, jako chuťovku, maximálně zakousnu chléb :-8 Jsou výborné i v kombinaci s mozzarellou třeba jako náplň kuřecího masa :-p:-p Focacciou jsi mi udělala chutě, byla jsem nakukovat na Tvých stránkách. Už dlouho jsem ji nepekla, upeču v pátek, aby měly i holky a asi ta poslední sklenička rajčátek, která zbývá, padne na ni ;-):yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    zizala: chutnají mi třeba jen tak nebo na chlebu s máslem. A na focaccii, kterou jsem s nimi pekla (a taky přidá) jsou vynikající:-p

    Odpovědět

  • zizala zizala

    :-p Vodu s octem nevařím, jinak dělám stejně, mám je strašně ráda. Dokud to lidi moc neznali a nekupovali, mívali sušená rajčata u nás v jedné zelenině za téměř směšných 19 korun za 100 g. Od té doby dost podražili, ale pořád je výhodnější je koupit a naložit doma než kupovat naložená ;-):yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: susena rajcata v oleji sušená rajčata recept jak nalozit susena rajcata rajčata sušená sušená rajčata recept na sušená rajčata v oleji sušené rajčata jak naložit recepty na sušená rajčata v oleji recept na domácí sušená rajčata v oleji sušená řajčata v oleji recept nakladana rajcata v oleji naložení sušených rajčat sušená rajčata jak naložit sušene rajčata v oleji jak naložit sušené rajčata sušená rajčata naložená v oleji jak naložit rajčata sušená rajčata nakládaná v oleji sušená rajčata nakládaná v oleji sušene rajčata