Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší maková náplň do koláčů a buchet? Chuti pomůžou rum, perník, džem nebo vanilka
Zdroj: Toprecepty, Hella

Někdo miluje buchty povidlové, jiný tvarohové a další nedají dopustit na mák. Pokud patříte do makového tábora, určitě víte, že základem těch nejlepších makových moučníků je dokonalá nádivka. Využijete ji nejen do buchet, ale i do koláčů, frgálů, závinů nebo různých taštiček a šátečků.  

Namelte si mák doma

Pokud se chystáte na koláč s makovou náplní, nestačí do něj jen mák nasypat, musíte si připravit makovou nádivku. Ta se dělá ve většině případů z máku povařeného v mléce a dochucuje se dalšími přísadami, které se k němu hodí a jeho již tak výbornou chuť pozdvihnou až do gastronomických výšin. Na přípravu nádivky si musíte mák nejprve umlít najemno buď v mlýnku na mák, nebo v nějakém hodně výkonném mixéru. Případně můžete použít rovnou mák namletý, jen počítejte s tím, že je třeba jej rychle spotřebovat, neboť má při dlouhodobém uskladnění tendenci žluknout. Doma namletý čerstvý mák má ale mnohem lepší chuť, je sladší, není ani trochu nahořklý a navíc, nemá takovou tendenci se vysoušet a náplň je pak vláčnější. K dostání jsou rovněž hotové makové náplně, jsou už ochucené a stačí do nich přidat jen vodu.

S medem, povidly, marmeládou i kokosem

Připravit dokonalou makovou nádivku je docela věda. Nesmí být příliš řídká, aby z těsta nevytékala, ale ani moc tuhá. Při pečení se z ní totiž odpařuje tekutina a náplň by pak mohla být hodně vysušená. Mák se tradičně vaří v mléce. Mléko se přivede k varu, nasype se do něj mák a vše se vaří, dokud mák trochu nezměkne a směs nezhoustne. Existuje i rychlejší verze, kdy do mísy nasypete mletý mák a za stálého míchání k němu přiléváte horké mléko, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Náplň by měla být ideálně vláčná. Obecně ale platí, že na určité množství mléka použijte poloviční množství máku. Pokud byste měli náplň příliš řídkou, stačí ji zahustit nastrouhanými piškoty, perníkem nebo kukuřičným škrobem. K zahuštění směsi ale i k jejímu dochucení se přímo báječně také hodí najemno nasekané oříšky nebo strouhaný kokos. Jestliže je náplň hustá, stačí přilít mléko. Chcete-li udělat náplň ještě jemnější, vmíchejte do ní trochu másla. Nádivku je samozřejmě nutné ještě dosladit. Kromě cukru můžete použít i med, opomenout nelze ani různé rostlinné sirupy, jako je třeba javorový nebo datlový. Chcete-li se vyhnout sladidlům, dochuťte ji celými nebo nasekanými rozinkami nejlépe předem namočenými v rumu. Někteří do nádivky přidávají i trochu kyselé zavařeniny – rybízové či višňové, která ji dodává zajímavou lehce pikantní chuť. A protože k sobě tradičně patří mák a švestky – výborně se mák snoubí s chutí povidel. V každém případě nezapomeňte na další ochucení. Možností je spousta – nastrouhaná citronová kůra, skořice, hřebíček, vanilka nebo i kakao.

Jde to i bez vaření

K tomu, aby byl mák dostatečně vláčný, potřebujete nějakou vlhkou složku. Nemusí to ale být nutně jen samotné mléko. Pokud chcete nádivce dodat šmrnc, nařeďte mléko trochou rumu, nejlépe klasického tuzemáku. Chcete mít náplň ještě víc jemnější a krémovější? Nahraďte mléko smetanou nebo řidším vanilkovým pudinkovým krémem. Řešení je samozřejmě i pro ty, kteří se vyhýbají mléčným výrobkům. Není nic snazšího než kravské mléko vyměnit za rostlinné. Na 100 g mletého máku použijte 150 ml rostlinného mléka, případně můžete místo části mléka dát i rostlinnou smetanu. Nemáte čas nebo možnost náplň uvařit? Zkuste verzi zastudena. Stačí umletý mák smíchat s jablečnou přesnídávkou nebo kompotem a můžete jí hned plnit buchty. Mák také nemusíte vařit, když jej používáte jako doplněk do švestkových koláčů, v tom případě jej stačí jen smíchat s cukrem.

Strakatý šiml s mákem a tvarohem

Maková náplň se na velkých kulatých koláčích, třeba těch chodských, často doplňuje tvarohovou či povidlovou náplní. Staročeskou specialitou je maková náplň s tvarohem, pro níž se používá výraz šiml. Její příprava je téměř stejná jako u klasické makové nádivky, jen použijete menší množství mléka. Na hrnek máku o objemu 200 ml dejte 200 ml mléka. Vše povařte asi 5 minut, oslaďte a ochuťte skořicí a citronovou kůrou. Nechte vychladnout a nakonec přimíchejte 200 g tvarohu. Hotovou náplň můžete ještě vylepšit rumovými rozinkami.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více