Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Makové mléko v obsahu vápníku předčí to kravské. Víte, jak je nejlépe doma udělat a čím se dá ochutit?
Zdroj: Pixabay, Devanath

Milujete mák? A už jste si z něj někdy zkusili připravit mléko? Stejně jako další rostlinná mléka je i tohle vhodné pro osoby s alergií na mléko a laktózovou intolerancí. Makové mléko má příjemnou chuť, je krásně krémové a snadno ho připravíte doma. Stačit vám na to bude jen obyčejný mixér.

Nejlepší česká superpotravina

Jak už jsme psali dříve, mák je oblíbenou českou surovinou pro přípravu mnoha koláčů, je vynikající náplní do buchet i jen jako posypka na pečivo, na šišky, nočky i knedlíky. Výborně se snoubí se švestkami, s nimiž tvoří v mnoha moučnících dokonalý pár. Je přímo nadupaný spoustou minerálů a vitaminů a bez přehánění se dá označit za superpotravinu. Podle webu Medicalnewstoday.com je bohatý na vápník, železo, zinek, hořčík, draslík, měď, vitamin E, bílkoviny a vitaminy skupiny B, proteiny, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Obsahuje velké množství tuků (až 60 %), proto bývá pro některé lidi se zažívacími obtížemi hůře stravitelný. Jeho nevýhodou také je, že může způsobovat zácpu. To je právě ten důvod, proč se kombinuje se švestkami. Stravitelnost máku se zlepšuje tepelnou úpravou, tou ale mák přichází o některé z prospěšných živin. Lepší je mák konzumovat syrový, doporučuje se ho ale před konzumací pomlít, aby jen neprošel zažívacím traktem. Proto je tak prospěšný mák ve formě makového mléka. To je totiž mnohem lépe stravitelné a dokonce je vhodné i pro menší děti.

Pozor na skladování

Na pečení i pro přípravu mléka je nutné používat hlavně kvalitní mák – tedy mák setý. Díky vysokému obsahu tuků mák snadno a rychle oxiduje - žlukne. Je pak hořký, což se odráží i v chuti mléka, které je pak lehce štiplavé. Makové mléko se vyrábí většinou z mletého máku, který je ještě více náchylný na okolní vlhkost, a tedy i ke žluknutí. Mák je proto nutné skladovat v uzavřené nádobě v suchu, temnu a chladu, nejlépe v lednici. Předností makového mléka je, že je zásadité díky obsahu vápníku a pomáhá při překyselení organizmu. Vápníku má dokonce i mnohem víc než mléko kravské. Podle webu Kaloricketabulky.cz je to 1357 mg na 100 g. Kvůli obsahu šťavelanů je ale vápník z makového mléka hůře vstřebatelný. Při čistě rostlinné stravě je proto lepší dodat vápník i z jiných zdrojů.

Snadná příprava domácího mléka

Výhodou domácího makového mléka je, že neobsahuje žádné přídatné látky jako jiná rostlinná mléka, která koupíte v obchodě. Jeho příprava je ale velmi jednoduchá. Jediné, co budete potřebovat, je mák a voda. Na 150 g použijte asi 1 litr vody. Množství máku můžete i snížit, ale čím více máku použijete, tím bude mléko hustší, výraznější a krémovější. Mák dejte do mísy nebo do džbánu a zalijte jej vodou. Při pokojové teplotě pak nechte mák odstát několik hodin, nejlépe však přes noc. Během toho jej můžete i průběžně promíchávat, aby semínka dobře nasákla tekutinu. Poté směs přelijte do mixéru a rozmixujte na hustou pastu. Můžete i mixovat na několikrát - vždy promixovat, nechat odstát a pak ještě jednou promixovat. Vznikne vám bílá lehce napěněná tekutina. Pokud byste si chtěli mléko trochu vylepšit, je na to přesně teď ta pravá chvíle.

Můžete do mixéru přidat několik datlí či rozinek na doslazení, případně vanilkový extrakt či vanilkový lusk nebo skořici na dochucení. Je možné přidat i banán a rovnou vytvořit lahodný koktejl. Vše opět promixujte. Pokud je mléko příliš husté, přilijte vodu. Bílé mléko pak přes husté sítko přeceďte do vhodné nádoby, odstraní se tak zbylé slupky a nečistoty. Chcete-li mléko co nejjemnější, přeceďte je ještě přes plátýnko. Dobře promačkejte, abyste získali co nejvíc tekutiny. Mléko můžete konzumovat ihned nebo přelít do láhve a uložit do lednice. V chladu vydrží přibližně tři dny. Pokud se oddělí tučná část od vody, stačí mléko jen protřepat. Mléko je nejlepší jako samotný nápoj nebo do různých koktejlů s ovocem či do smoothies, dá se použít i k zalití těstovin nebo do kaší.

Recepty k tomuto článku

Související obsah

Marie

Nejnovější recepty Více