Makové mléko v obsahu vápníku předčí to kravské. Víte, jak je nejlépe doma udělat a čím se dá ochutit?
5. 9. 2021 Vaření
Milujete mák? A už jste si z něj někdy zkusili připravit mléko? Stejně jako další rostlinná mléka je i tohle vhodné pro osoby s alergií na mléko a laktózovou intolerancí. Makové mléko má příjemnou chuť, je krásně krémové a snadno ho připravíte doma. Stačit vám na to bude jen obyčejný mixér.
Nejlepší česká superpotravina
Jak už jsme psali dříve, mák je oblíbenou českou surovinou pro přípravu mnoha koláčů, je vynikající náplní do buchet i jen jako posypka na pečivo, na šišky, nočky i knedlíky. Výborně se snoubí se švestkami, s nimiž tvoří v mnoha moučnících dokonalý pár. Je přímo nadupaný spoustou minerálů a vitaminů a bez přehánění se dá označit za superpotravinu. Podle webu Medicalnewstoday.com je bohatý na vápník, železo, zinek, hořčík, draslík, měď, vitamin E, bílkoviny a vitaminy skupiny B, proteiny, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Obsahuje velké množství tuků (až 60 %), proto bývá pro některé lidi se zažívacími obtížemi hůře stravitelný. Jeho nevýhodou také je, že může způsobovat zácpu. To je právě ten důvod, proč se kombinuje se švestkami. Stravitelnost máku se zlepšuje tepelnou úpravou, tou ale mák přichází o některé z prospěšných živin. Lepší je mák konzumovat syrový, doporučuje se ho ale před konzumací pomlít, aby jen neprošel zažívacím traktem. Proto je tak prospěšný mák ve formě makového mléka. To je totiž mnohem lépe stravitelné a dokonce je vhodné i pro menší děti.
Mohlo by vás zajímat
Pozor na skladování
Na pečení i pro přípravu mléka je nutné používat hlavně kvalitní mák – tedy mák setý. Díky vysokému obsahu tuků mák snadno a rychle oxiduje - žlukne. Je pak hořký, což se odráží i v chuti mléka, které je pak lehce štiplavé. Makové mléko se vyrábí většinou z mletého máku, který je ještě více náchylný na okolní vlhkost, a tedy i ke žluknutí. Mák je proto nutné skladovat v uzavřené nádobě v suchu, temnu a chladu, nejlépe v lednici. Předností makového mléka je, že je zásadité díky obsahu vápníku a pomáhá při překyselení organizmu. Vápníku má dokonce i mnohem víc než mléko kravské. Podle webu Kaloricketabulky.cz je to 1357 mg na 100 g. Kvůli obsahu šťavelanů je ale vápník z makového mléka hůře vstřebatelný. Při čistě rostlinné stravě je proto lepší dodat vápník i z jiných zdrojů.
Mohlo by vás zajímat
Snadná příprava domácího mléka
Výhodou domácího makového mléka je, že neobsahuje žádné přídatné látky jako jiná rostlinná mléka, která koupíte v obchodě. Jeho příprava je ale velmi jednoduchá. Jediné, co budete potřebovat, je mák a voda. Na 150 g použijte asi 1 litr vody. Množství máku můžete i snížit, ale čím více máku použijete, tím bude mléko hustší, výraznější a krémovější. Mák dejte do mísy nebo do džbánu a zalijte jej vodou. Při pokojové teplotě pak nechte mák odstát několik hodin, nejlépe však přes noc. Během toho jej můžete i průběžně promíchávat, aby semínka dobře nasákla tekutinu. Poté směs přelijte do mixéru a rozmixujte na hustou pastu. Můžete i mixovat na několikrát - vždy promixovat, nechat odstát a pak ještě jednou promixovat. Vznikne vám bílá lehce napěněná tekutina. Pokud byste si chtěli mléko trochu vylepšit, je na to přesně teď ta pravá chvíle.
Můžete do mixéru přidat několik datlí či rozinek na doslazení, případně vanilkový extrakt či vanilkový lusk nebo skořici na dochucení. Je možné přidat i banán a rovnou vytvořit lahodný koktejl. Vše opět promixujte. Pokud je mléko příliš husté, přilijte vodu. Bílé mléko pak přes husté sítko přeceďte do vhodné nádoby, odstraní se tak zbylé slupky a nečistoty. Chcete-li mléko co nejjemnější, přeceďte je ještě přes plátýnko. Dobře promačkejte, abyste získali co nejvíc tekutiny. Mléko můžete konzumovat ihned nebo přelít do láhve a uložit do lednice. V chladu vydrží přibližně tři dny. Pokud se oddělí tučná část od vody, stačí mléko jen protřepat. Mléko je nejlepší jako samotný nápoj nebo do různých koktejlů s ovocem či do smoothies, dá se použít i k zalití těstovin nebo do kaší.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jídelníčky slavných: Aktivista Leonardo DiCaprio nabádá fanoušky k veganství
Nejen hvězda legendárního romantického dramatu… Číst více
Zázrak jménem jackfruit: Plody exotického chlebovníku snadno upravíte jako maso. Poradíme, jak na to!
Nejen sójové maso či tempeh se dají použít jako… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Zasaďte si hrášek! Zelená plodina živí lidstvo už od pravěku a je skvělá na pleť
Hrášek je vlastně první plodina, kterou se učí… Číst více
Říkali mu máslo námořníků. Hruškovec přelahodný určitě znáte, i když o tom možná nevíte
Když se řekne hruškovec přelahodný, málokdo tuší,… Číst více
Samosběry 2021: Udělejte si výlet a vlastnoručně si nasbírejte hrášek, maliny či třešně
Milujete čerstvé ovoce a zeleninu a záleží vám na… Číst více
Zelený hrášek je výživný a oblíbený hlavně mezi dětmi. Využijeme ho do řady pokrmů i ke konzervaci
Pro plynulou sklizeň jej můžeme vysévat postupně po dvou týdnech až do konce května. Kromě dřeňových odrůd pěstujeme i hrášek cukrový, u kterého se… Číst více
Jak snadno připravit mraženou zeleninu do polévky? Jaké druhy zeleniny jsou v ní nejchutnější a jak je zmrazit
Do směsí použijeme především zeleninu z vlastní zahrady, ale můžeme je doplnit i zeleninou, kterou si koupíme. Využijeme akční ceny a vybíráme pouze… Číst více
Grilování levou zadní... I pro vegetariány! Tipy na grilovací recepty bez masa
Grilovací sezóna jede naplno a ačkoliv k ní patří… Číst více
Jak na nejlepší karbanátky z masa i bez něj? Vláčnost dodají brambory i smetana!
Milujete karbanátky, protože jsou šťavnaté a dají… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Oblíbená sladká jídla s mákem. Které recepty si bez něj nemůžeme představit?
Česká superpotravina jménem mák: Obsahuje víc vápníku než mléko a pomáhá hubnout
Skvělé švestkové kombinace: Zkuste ovoce spojit s mákem, vanilkou, rumem nebo slaninou!
Nejnovější recepty Více
Hovězí žebra s BBQ omáčkou
Přidáno před 6 hodinami
Kulajda podle Radka Davida
Přidáno před 6 hodinami
Červená řepa s fenyklem - salát
Přidáno před 7 hodinami
Drůbeží paštika s portským vínem
Přidáno před 8 hodinami
Francouzské řízečky
Přidáno před 14 hodinami
Palačinkové rolky
Přidáno před 16 hodinami