Retro okénko: Uvařte si plíčky na smetaně podle slavného kuchaře Viléma Vrabce
14. 10. 2021 Vaření
V minulosti bylo zvykem spotřebovat po zabijačce celé zvíře. Naši předci si tak pochutnávali na mozečku, jazyku ale i vemínku nebo plíčkách. Poté se na vnitřnosti načas pozapomnělo. Nyní se k trendu zpracovat zvíře tzv. „od čumáčku po ocásek“ vrací i ty nejluxusnější restaurace.
Jemné ragú z vnitřností
Játra, ať už kuřecí nebo i vepřová, uzený jazyk nebo dršťky se v našich krajích vaří celkem často, občas se můžete v restauracích setkat s ledvinkami nebo dušeným či grilovaným srdcem, na plíčky se ale téměř zapomnělo. Ti, kteří si je pamatují z dětství, na ně ovšem mají nostalgické vzpomínky. Jemné, měkké a dokonale libové maso vnitřností ve spojení se smetanovou omáčkou a kořenovou zeleninou zkrátka skvěle chutná. Plíčky se připravují nejčastěji jako lahodné ragú se zakysanou smetanou a knedlíkem. Oficiálně jsou plíčky plíce – nejlepší jsou telecí, častější jsou ovšem vepřové nebo hovězí (mohou být ale i z dalších zvířat, třeba ze zvěřiny) - obvykle se ovšem vaří navíc se srdcem, s nímž dohromady tvoří tzv. kořínek. Někdy se přidávají i další vnitřnosti – slezina, játra či jazyk, zkrátka vše z horního traktu zvířete. Chutnější a jemnější jsou vždy vnitřnosti od mladých kusů zvířat, proto se vyzdvihují právě hlavně plíčky telecí nebo jehněčí. Možná tento pokrm znáte i pod názvem pajšl. Vznikl v minulosti jako ideální možnost, jak využít všechny vnitřnosti ze zvířete a trochu ušetřit. Pajšl neboli plíčky na smetaně se k nám dostaly v dobách rakousko-uherské monarchie. V rakouské kuchyni se jídlu říká Wiener Beuschel, je trochu hustší a přidává se do něj také sázené vejce. Stejný pokrm mají v oblibě i v Bavorsku pod názvem Gschling a také ve Švýcarsku, kde se mu říká Gschtell.
Mohlo by vás zajímat
Uvařte si plíčky podle Viléma Vrabce
Pokud byste chtěli vyzkoušet pravé plíčky na smetaně, zkuste to podle receptu z Velké kuchařky Viléma Vrabce. Budete potřebovat 900 g telecích plic, sůl, 150 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer, cibule), 3 zrnka nového koření, 5 zrnek pepře, 1 bobkový list, 60 g másla, 50 g hladké mouky, 10 g hořčice, 10 g kaparů, 200 ml zakysané smetany, trochu octa a vývar z plíček. Plíce dobře omyjte ve studené vodě a uvařte je doměkka v osolené vodě společně s očištěnou kořenovou zeleninou a kořením. Protože plíce bývají plné vzduchu, před vařením je proto třeba je důkladně propíchat, aby voda mohla dovnitř. Vzhledem k tomu, že v nich nějaký vzduch stejně zůstane, je nutné je zatížit, aby neplavaly na hladině. Měkké plíčky přendejte do studené vody, nechte je vychladnout a pak je nakrájejte na nudličky. Z mouky a másla připravte světlou jíšku, zalijte ji smetanou a vývarem z plíček tak, aby vznikla hustá, hladká omáčka. Prošlehejte, aby se v ní nevytvořily žmolky. V Rakousku pajšl zahušťují tmavou jíškou a i omáčka je pak tmavší. Nakonec do omáčky přidejte nasekané kapary, hořčici a za stálého míchání vše asi 10 minut povařte. Do hotové omáčky vložte nakrájené plíčky, podle chuti osolte a okyselte a vše ještě krátce povařte. Na zjemnění se dá použít i šlehačka. Podávejte s houskovými knedlíky nebo s rakouskými špekovými knedlíky či noky.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Které zákusky z cukrárny jste měli nejraději? Máme recepty i vychytávky na většinu z nich
Zapomenutá delikatesa brzlík: Osmažte si jej podle receptu Marie Janků Sandtnerové
Superlevná kopřivová polévka: Kromě perfektní chuti překvapí i velmi snadnou přípravou. Lehce ji zvládne každý
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fit salát
Přidáno před 10 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 15 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 21 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 22 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16
Přečtěte si Zobrazit více
Kvíz na téma retro zákusky: Vyzkoušejte své znalosti o sněhových dezertech
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Peanut punch: Mléčný arašídový koktejl je oblíbené afrodiziakum na Jamajce, připravit ho můžete i doma jen ze dvou ingrediencí