Obi pajšl

Vaclav Fronek Kuchař: Vaclav Fronek

Doba přípravy: cca 2 hod. Podle množství surovin Omáčky 17 názorů

Suroviny

Vše VEPŘOVÉ:
vepřové plíce(u nás dudy)
1 vepřové srdce
1 vepřový jazyk
kus vepřových jater
kus vepřového masa (krkovice, lepší bůček)
1 velká cibule
vepřové sádlo
hladká mouka
6-7 kuliček nového koření
6-7 kuliček celého pepře
3 bobkové listy
špetka tymiánu
špetka muškátového oříšku
sůl
cukr
ocet
Recept si zatím oblíbilo 16 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do velkého hrnce dáme vařít všechno maso, mimo jater.(nesolíme).

  2. Když je maso vařené vyřízneme z plic trubice (třeba pro pejsky) a čisté plíce nakrájíme na kousky. Stejně tak ostatní maso a dáme do zcezeného vývaru. Množstí určíme podle masa a potřebné omáčky (zůstatek vývaru prozatím uchováme pro případ nutného dolití).

  3. Vhodíme bubkový list a v hmoždíři na jemno rozdrcené koření a dále vše vaříme.

  4. Na cibulce orestujeme nakrájená játra (chvilku) a vše vlijeme k ostatnímu masu.

  5. Z mouky uděláme světlou NA SUCHO !!!!zápražku, se kterou zahustíme omáčku.

  6. Teprve nyní podle chuti osolíme. OPATRNĚ přidáme trochu octa a cukru, jak máme rádi. Lze dochutit ještě na talíři. U nás má každý jiné chutě. Podáváme jak kdo chce. U nás někdo s bramborem a jiný s houskovým knedlíkem.

Poznámka

Když zbude. Druhý den, když se rozleží je ještě lepší. Schválně ji děláme večer, den předem.SUCHÁ zápraška je podmínkou a dává pajšlu to nezaměnitelnou chuť. Ze zůstatku vývaru, lze udělat polévku. (je ještě bez koření!) U nás v něm dovařím mým miláčkům(pejskům)ořezy a trošku zahustím moukou. ZTRHLI BY SE. HI HI

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 10 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Obi pajšl

  • Dorabety Dorabety

    Dělám ho téměř stejně, jen koření dávám rovnou vyvařit k masu. Je výborný. Pajšl jsou především , nebo jak to napsat, prostě pajšl jsou plíce. Vařit pajšl bez plic, to je jako vařit houbovku bez hub, i takové recepty, se tu najdou. A ještě kořenovou zeleninu?
    Já pajšl podávám s bramborovým knedlíkem, popř. s bramborama

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Vašíku:-))včera večer jsem vařila podle tvého receptu na dnešní oběd,aby"pajšlík"hezky zaležel;-)Ale dala jsem jen plíčka a jazyk:-)Tahle tvá verze nám také chutnala:-p+12 bodík a fotku posílám:yes::yes:

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    :yes: Dělala jsem pajšl také z jehněčího a myslím, že byl ještě lepší než vepřový. Mám trochu odlišný recept. Používám jen pajšl se srdíčkem a vařím i s kořením (bobkový list, celý pepř, nové koření a hřebíček). Vařené krájím na tenké nudličky. Přidávám trochu zakysanky, nebo jen mléka.
    U nás ho mimo mne nikdo nechce, a tak ho dělám málokdy. Teď, když o něm čtu, jsem na něj dostala obrovskou chuť; budu muset nakoupit...
    Václave, posílám bodíka a až ho budeš vařit, tak zabal a pošli aspoň trochu vůně.
    Colombo - tam ho měli nejlepší :-! :-p:-D
    teď o něj v hospodě ani nezavadíš.

    Odpovědět

  • Gabina Gabina

    Popelko, jen necháš na sucho opražit mouku do růžova. Nepřidává se žádný tuk jako u klasické jíšky ;-)

    Odpovědět

  • popelka popelka(neregistrovaná)

    super! chystám se jej vařit, ale jak se dělá ta zmiňovaná zápražka na sucho??? děkuji.

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1

    Vašku díky za připomenutí;-), už jsem dlouho nevařil:-p, budu muset rychle napravit. :-!:-)):yes::yes::yes: +7

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65

    Tak to vůbec neznám, ale děkuji Václave za vysvětlenou. Člověk se učí fakt celej život.:-*

    Odpovědět

  • džango džango(neregistrovaný)

    A já jsem jsem si myslel, že jste koupil pajšl v OBI - tak proto ten název :-D:yes:

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek(autor receptu)

    OBI jsem chtěl vyjádřit jako prostá omáčka bez smetany. U chudších lidí na vesnici moc peněz dříve nazůstalo. Smetana se buď prodala jen tak a nebo utloukla na máslo a to pak prpdalo. A i suchá ¨zápraška byla úsporná. Oni ti neméně zámožní ho dělali i z hovězího. Tenkrát bylo po konině nejlevnější.Václav

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65

    Taky se na to chystám, vzpomínám velmi matně, že to bývala dobrota a největší poptávka byla ve vývařovnách tzv. na stojáka.Mohu se dotázat co znamená v názvu OBI ?:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

    Václave - pajšl (pličky) - miluji, naštěstí se u nás dají docela dobře i sehnat ;-):yes: Místo kusu masa kupuji ještě jedno vepř. srdéčko navíc :-p

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Vašku, super recept:yes: Jo, pajšl miluji a tvoji variantu určitě udělám také:yes:+4.

    Odpovědět

  • drahulin drahulin

    Václave,toto jídlo miluje můj otec.Pamatuji si, že když ho mamka uvařila chodil na něj i v noci.:-D

    Odpovědět

  • thomassinno thomassinno

    Waw ... další super receptík ... pajšl jsem měl naposledy doma jako dítě .. táta ho vařil moc rád a my se po něm mohli utlouct ...bodík je jistý Václave:-K:yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Vašíku, můj taťulda by ti utrhl ruce-pajšl miluje moc a připomněl jsi mi, že už jsme ho dlouho neměli-přijde na řadu brzy:-!Dávám ti boda:yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

TIP dne na email

Tématické fráze: pajšl pajslova omacka jehněčí pajšl jak se děla pajšl pajšl recept co je pajšl recept pajšl hovězí pajšl recepty pajsl recept na pajšl co je to pajšl domácí pajšl pajšl omáčka jak uvařit pajšl omáčka pajšl omáčka z pajšlu jak se vari pajsl zápraška vepřovy pajšl pajšlová máčka