Pajšl

Suroviny

Vepřové vnitřnosti:
0,4 kg jazyku
0,4 kg srdce
0,4 kg jater
0,2 kg sleziny
0,1 kg plic
Dále:
0,5 kg kořenové zeleniny
1 velká cibule
2 stroužky česneku
8 kuliček nového koření
3 lžičky černého pepře
4 bobkové listy
1 lžička sušeného tymiánu
1 lžička kmínu
Na dokončení:
3 lžíce másla
1 lžíce mouky
2 mrkve
1 petržel
kus bulvového celeru
1 cibule
0,15 l sladké smetany + 1 lžíce mouky
nebo 0,2 l zakysané smetany
ocet a/nebo citrón
cukr
sůl
K podávání:
kynutý (houskový) knedlík

Postup přípravy receptu

  1. Vnitřnosti odblaňte. Srdce, jazyk, slezinu a plíce můžete v této fázi očistit od tuku a rourek, ale nemusíte, vývar bude silnější a tučnější.

  2. Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na velké kusy, cibuli rozčtvrťte, stroužky oloupejte. Koření lehce podrťte v hmoždíři, jen aby se narušila struktura a svažte do gázy či dejte do vajíčka na vaření koření.

  3. Vnitřnosti mimo jater, zeleninu a koření dejte do studené vody. Přiveďte k prudkému varu, stáhněte a nechte pobublávat asi 1,5 hodiny. Na posledních 20 minut přidejte játra.

  4. Ze zchladlého vývaru vylovte vnitřnosti, zeleninu a koření. Vnitřnosti pečlivě očistěte a nakrájejte na drobné kousky, zeleninu a koření vyhoďte. Chcete-li verzi odlehčenou, přeceďte vývar přes plátýnko studený, preferujete-li tučnější, nejprve ho přiveďte k varu, pak přeceďte a zredukujte.

  5. Zbylou syrovou zeleninu nastrouhejte nahrubo, cibuli nakrájejte na tenké měsíčky. Orestujte na zpěněném másle a zasypte moukou (tu můžete vynechat). Lehce osmahněte do růžova a zalijte upraveným vývarem, přidejte vnitřnosti, vmíchejte smetanu, ve které jste rozmíchali mouku nebo zakysanou smetanu a krátce povařte 5-10 min. Osolte, okyselte a oslaďte.

Poznámka od kuchařky

Osobně nemusím plíce kvůli jejich pěnovité konzistenci, pokud si je někdo neporučí, vynechávám je. Servíruji pajšl (na Smíchově se říká plíčky) jako polévku a jeden z hostů má speciální přání, máchá si knedlík v "polévce" a přikusuje ho jako pečivo. Ale běžně dvě naběračky se 4...

Komentáře k receptu Pajšl

  • Dorabety Dorabety

    Zajímavý recept

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Karolina09: :yes::-K

    Odpovědět

  • Karolina09 Karolina09(autor receptu)

    mika59: vždyť ano, je to omáčka, polévková verze vznikla tak, že jeden z mých hostů - historik - si to tak poručil a historicky obhájil :-D

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    U nás doma se "pajšl" vařil jako omáčka a jedli jsme to s knedlíkem nebo chlebem...byli jsme na to zvyklí...:-)

    Odpovědět

  • casino casino

    Tož, pjééékně je to napsané, pjééékně:yes: aj uvařené, však:yes::yes:
    Asi nemá smysl polemizovat, zda se jedná o polévku, či o "omáčku", že :-O:-):-K
    Zeleninu používám pouze jednu, leč ta dvojí zde nemá chybu :yes:
    Tuk sbírám až po řádném vychlazení vývaru, jako led ze zamrzlé kaluže;-)
    A že někomu nešmakují plíčka?
    Kozlečí pajšl vařívám pravidelně na Velikonoce a mančaft se taky ofrňoval:-((
    No, všechno krájím na kousky, akorát plíce (a i tu, v mém případě, skoro rozvařenou zeleninu) proženu mlýnkem na maso a nikdo už nefrfle... :-D (zkoušel jsem je i ukolébat kolíbkou, ale pomleté plíčky se ukázaly pro konzumenty přijatelnější) :yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: pajšl pajšl recept jak uvařit pajšl recepty pajšl recept na pajšl omáčka z vepřových vnitřností pajšl vepřový pajšl pajšl z jehněčích vnitřnosti jehněčí pajšl recept pajšl pajšl recepty paišl pajsl omacka pajsl ze srdce pajšl na smetane pajsl z drobu srnci pajsl uvařit pajsl co je pajšl recepty na pajšl