Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Historie pokrmu zvaného fondue se začala psát ve Švýcarsku v 18. stoletím. Se vznikem této pochutiny jsou spojeni alpští pastýři, kteří byli po celý rok odkázáni na základní potraviny. Jelikož se v každé švýcarské domácnosti našel chléb, sýr, mouka a v některé i nějaké to víno, nebylo ke vzniku této dobroty daleko. Ačkoli dnes přípravu i konzumaci fondue považujeme za gurmánský požitek, k objevu tohoto pokrmu vedly čistě praktické pohnutky. Jelikož chléb i sýr poměrně rychle ztvrdly, naučili se pastýři sýr nahřívat a ztvrdlý chléb v něm namáčet. A vedle vynikající chuti si mohli při přípravě fondue užívat i společného posezení u příjemně sálajícího ohně. Obliba fondue během staletí neochabla – naopak, dnes je fondue rozšířeno po celém světě a kromě původní sýrové kombinace se dočkalo mnoha jiných chutných variant.

Historie pokrmu zvaného fondue se začala psát ve Švýcarsku v 18. stoletím. Se vznikem této pochutiny jsou spojeni alpští pastýři, kteří byli po celý rok odkázáni na základní potraviny. Jelikož se v každé švýcarské domácnosti našel chléb, sýr, mouka a v některé i nějaké to víno, nebylo ke vzniku této dobroty daleko. Ačkoli dnes přípravu i konzumaci fondue považujeme za gurmánský požitek, k objevu tohoto pokrmu vedly čistě praktické pohnutky. Jelikož chléb i sýr poměrně rychle ztvrdly, naučili se pastýři sýr nahřívat a ztvrdlý chléb v něm namáčet. A vedle vynikající chuti si mohli při přípravě fondue užívat i společného posezení u příjemně sálajícího ohně. Obliba fondue během staletí neochabla – naopak, dnes je fondue rozšířeno po celém světě a kromě původní sýrové kombinace se dočkalo mnoha jiných chutných variant.

Na přípravu tradičního fondue vám postačí keramická nádoba zahřívaná čajovou svíčkou, v níž můžete roztavit více druhů sýra podle chuti. Tuto pochoutku můžete ozvláštnit přísadami, jako je bílé víno, pálenka, pepř, česnek či muškátový oříšek. Sýr můžete podle potřeby také zahustit kukuřičným škrobem. Do sýru se pak namáčí kousky čerstvého, rozpečeného nebo osmaženého chleba pomocí speciálních vidliček, které jsou součástí každé sady na přípravu fondue. Do sýru můžete namáčet také kousky čerstvé nebo vařené zeleniny.

Nejzajímavější recepty na sýrové fondue logicky pocházejí ze Švýcarska, kde má každý kraj svůj tradiční speciální recept. Například z oblasti kantonu Fribourg pochází recept na sýrové fondue, do kterého se přidává třešňovice nebo slivovice. Ta se buď přilije přímo do sýru, nebo si stolovníci namáčejí chléb nejprve do pálenky a až poté do sýru. Lidé z oblasti Ženevy do fondue přidávají nasekané smrže, obyvatelé Vaudu zase opražený česnek. Dle tradičního receptu z oblasti Glarus je základem sýrového fondue jíška připravená z másla, mouky a mléka. Jak je vidět, obměn sýrového fondue je celá řada – stačí si jen vybrat.

Jednoduché keramické nádoby zahřívané svíčkou jsou více než vhodné také k přípravě výtečného čokoládového fondue. Nejpopulárnější variantou je kombinace čokolády a čerstvého ovoce. Do rozpuštěné čokolády však můžete namáčet i sušenky a cukroví či sladké i slané pečivo. Skvělou náhradou čokolády, která vám zajistí stejně kvalitní chuťový požitek, je sladký vanilkový krém.

Čím dál oblíbenější je masové a rybí fondue, pro jehož přípravu vyžadující vyšší teplotu jsou ideální nádoby s elektrickým ohřevem nebo nerezové nádoby zahřívané plamenem z hořáku. K přípravě masového i rybího fondue si připravte menší kousky nejlepšího masa bez kosti podle vlastního výběru. Zatímco kousky masa se fritují v rozpáleném oleji, ryba se nechá povařit ve vroucím bujónu. Masové a rybí fondue se podává s pečivem a různými šťávami a remuládami.

Všechny druhy fondue se vyznačují tím, že se k jejich přípravě používají výhradně syrové suroviny, které si každý strávník pro sebe sám upravuje. Delší příprava tohoto pokrmu tak měla ve všech dobách i společnostech i svoji společenskou důležitost – dodnes se milovnicí fondue pouští do jeho přípravy především ve volných chvílích, kdy si chtějí u jídla se svými stolovníky dlouhou dobu posedět a popovídat.

 

Komentáře

Redakce

27. 5. 2014 17:02

Shoky:To nás moc těší :-))

Shoky

27. 5. 2014 14:23

Dakujem pomohlo do školskej práce (y) :):yes::yes::yes::-):-):-)

Severinka Severinka

17. 11. 2012 12:42

;-);-):-p:-p:-p:-8:-8:-D

senky senky

11. 11. 2012 13:46

:yes::yes::-p

Jana Remkova Jana Remkova

11. 11. 2012 11:57

:-p

Drobek Drobek

10. 11. 2012 23:15

:yes::yes::-p:yes::yes:

Ivana Ch

10. 11. 2012 20:34

:-p:-p:yes::yes::yes::yes:

pipre pipre

10. 11. 2012 10:56

:yes::yes:

Irena

9. 11. 2012 18:51

:-)):-p

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie