Hrachovka
...o našem vánočním vaření
Naše (ostravska) vanočni polivka je tradičně hrachovka. Muj chlap je sice z Plzně a dycky měli rybi polivku, ale stejně ji neměl rad a tak je s hrachovkou spokojeny. No a časem se přesvědčil, že on ji umi nejlepši. Protože ja jsem ji parkrat připalila. Ani to nešlo poznat, když se tam dal česnek a zapalila se v kuchyni vonna svička! Ale on chce mit všechno dokonale, tak se toho ujal sam. Kamen urazu je v tom, že ji vaři v papiňaku. Myslela jsem, že mě trefi šlak, jak jsem to viděla poprve, a hned jsem šla volat mamince, hasičum a maliřum. Ale on to časem vymakal tak, že dycky sebral pěnu ať se neucpe ventil a pak furt hlidal jestli to syči. No ale časem ztratil ostražitost. Postavil papiňak na sporak a… usnul. Ja jsem zatím s děckama věšela baňky, když se z kuchyně ozvala rana jako když se urve kuchyňska linka a pak zvuk jako třepani tenkym plechem z ktereho se sype sklo… Chlop vyskočil z lužka jak dyby se to sklo sypalo naňho a rovnou k papiňaku. Vyletěla z něho gumova pojistka a hrach střikal v okruhu 2 metry a pokryval kuchyň instantnim hrachovým práškem. Tuž vanočni idyla byla vite kde a on zuřil, že to neuhlidal. Ale nakonec byli všichni spokojeni, bo ta polivka NEBYLA PŘIPALENA! Tak ani letos mě k tomu pry nepusti.
Sdílejte s přáteli
Články z magazínu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Rýžový salát se zeleninou
Přidáno před 1 hodinou

Zadělávané kedlubny s cuketou
Přidáno před 21 hodinami

Česnečka z Loštic
Přidáno před 23 hodinami

Krkovička pečená na kolech hlávkového zelí
Přidáno 16. 5. 2022 10:51

Cizrnová "pizza"
Přidáno 16. 5. 2022 07:10

Pikantní rukolový salát
Přidáno 15. 5. 2022 15:02
Komentáře
15. 12. 2012 21:35
Pěkný, hrachovka všude. Mám podobnou zkušenost, ovšem s čočkou, kdy jsem se musela k zuřícímu papiňáku přibližovat vyzrojená velkou poklicí, protože jeho žhavý čočkový ejakulát stříkal ve směru jediné přístupové cesty. Pár drobných puchýřků jsem utržila, než jsem ho dostala pod kontrolu.
13. 12. 2012 17:39
12. 12. 2012 19:07
12. 12. 2012 12:22
Tak první katastrofou je s ní hrát na herně škráble, protože mě pravidelně poráží. Druhou katastrofou je, že neumí zaostřit a fotí rozmazané kopretiny v divné perspektivě.Třetí je pak to, že je občas "ftipnější", než já, což vysloveně nesnáším. Pozdravuji pana manžela a na útěchu celé rodině dávám taky něco ze života. Papíňák. Můj děda byl starý palič a pálil naprosto ze všeho. Problém s metylem řešil jednoduše, první a poslední vykapané prostě spojil a výsledný produkt použil na mazání bolavých částí těla. Jednou se při destilaci ucho utrhlo a slupka ze švestky ucpala ventil starého smaltovaného papíňáku. A bylo taky vymalováno. Po letech kráčeje v dědových šlépějích, ve snaze zachovat rodinnou tradici se mi podařilo něco ještě lepšího. Při kontrole sklenice plné kvašené rýže umístěné na horní skříňce u kuchyňské linky mi tato vyklouzla a "upálilo" se u ní dno. Veškerý obsah pak velice pomalu změnil umístění a všechen se přesunul dovnitř a spojil se s moukou, cukrem, kořením..... Jinak přeji další podobné katastrofy, vždyť byhttp://www.toprecepty.cz/clanky/242-hrachovka/chom neměli na co vzpomínat.Pa P.
11. 12. 2012 23:43
11. 12. 2012 20:27
Tak mila aKatko,nasmala jsem se tak,az me branice z toho boli
11. 12. 2012 20:19
11. 12. 2012 19:57
Zábavné čtení a představa - skoro jako z Bakalářů
, ale v reále bych se obešla

11. 12. 2012 17:49
11. 12. 2012 16:39
11. 12. 2012 16:33
Vítej do klubu vánočního vymalování.
Já vymaloval celou kuchyň červeným šampaňským. Nebylo moc chlazené a stačilo jen uvolnit drát u špuntu.
11. 12. 2012 15:29
Protože milou akatku znám, vím, že nebájí a nepábí. V kat(k)astrofách je jako losos v peřejích a dovede je pěkně popsat