Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak se vařilo podle kačera Donalda? Připravte si vynikající kotletky babičky Kačerové
Zdroj: Toprecepty, Maris

Vzpomínáte při sledování nyní populárního krimi seriálu na zlaté „Devadesátky“? Tehdy jsme objevovali spoustu produktů ze západů, ochutnávali nová jídla a také vařili podle nových receptů. Frčely kuchařky od různých slavných osobností a hitem mezi dětmi byla Kuchařka kačera Donalda.

Speciality podle Walta Disneyho

Když na televizní obrazovky vtrhli jako hurikán Kačeři z Kačerova a Chip a Dale hájící zákon, zrodila se mezi dětmi nová mánie. A často i mezi dospělými. Konečně jsme mohli obdivovat svět Disneyovek a děti nebyly odkázané jen na Večerníčka a Studio Kamarád a každou neděli nedočkavě očekávaly, až se v pět hodin rozezní znělka pořadu Walt Disney a jeho kouzelný svět. A pro rodiče to znamenalo jediné, rozmohla se jedna velká mánie a každé dítě chtělo vše se svými oblíbenými kresleným hrdiny. Jednou z takových věcí byla i Kuchařka kačera Donalda. S touto kuchařskou knihou se snažily proniknout do tajů vaření i děti, které se jinak kuchyni vyhýbaly obloukem a zavítaly tam jen tehdy, když maminka zakřičela ona kouzelná slůvka: „Oběěěd“ či „večeřeeee…“ A někdy ani to ne. Kulinární skvosty jako Špekáčkový kotlík kačera Donalda či Superkarbanátky vynálezce Šikuly zkrátka každého fascinovaly, protože prostě musely chutnat jinak než běžný buřtguláš nebo karbanátky. A své maminky potomci přesvědčovali, že jim nutně musí na svačinku udělat Dukátky Magiky von Čáry nebo Pařížské kuličky podle Daisy. A nebo se pouštěli do svých prvních kuchařských experimentů.

Milované jídlo strýčka Skrblíka

Pokud patříte ke generaci, které tato vyhlášená kuchařka zasáhla, ale bohužel se vám nepoštěstilo ji mít doma nebo se někde v průběhu let ztratila, pojďte si spolu s námi na ni zavzpomínat. A co třeba pozvat na oběd podobné „pamětníky“ a připravit na oběd Kotlety babičky Kačerové? Stojí to za to neboť „kotlety babičky Kačerové jsou ze všech nejlepší, tvrdí strýček Skrblík, a pokud je pozván, nenechá se nikdy dvakrát pobízet“. Pro dvě osoby potřebujete: 2 vepřové kotlety, 1 lžičku soli, půl lžičky pepře, 50 g pokrmového tuku, ½ kg rajčat, 1 sáček mražených kukuřičných zrn (300 g) nebo 1 konzervu kukuřičných zrn a 200 ml smetany. Troubu předehřejte na 225 °C. Kotlety naklepejte paličkou na maso. Z obou stran je osolte a opepřete. Na pánvi rozpusťte tuk a obě kotlety dobře opečte po obou stranách, ne však příliš prudce, mohly by se připálit. K jejich obracení použijte dvou vidliček. Když jsou kotlety dozlatova opečené, vyndejte  je z pánve a vložte do pekáče. Opláchněte rajčata a nakrájejte je na plátky. Ty pak položte na kotlety. Navrch přidejte kukuřičná zrna. (Zmrazená se ani nemusí rozmrazovat. Pokud se rozhodnete pro zrna z konzervy, nesmíte zapomenout odlít nálev.) Všechno opatrně přelijte smetanou a pekáč přikryjte alobalem. Pak nechte péci v předehřáté troubě asi 20 minut. Kotlety podávejte s rýží nebo s chlebem.

Nejlepší bramborový salát podle kačera Donalda

V kuchařce se ke kotletám doporučuje i Nejlepší bramborový salát na světě. Autorem receptu není nikdo jiný než samotný kačer Donald. „I děti musí uznat, že strýček umí ten nejlepší bramborový salát na světě.“ A co je na něj potřeba? 10 středně velkých brambor, ½ salátové okurky, ½ hrnku sterilovaného hrášku, 2 lžíce nadrobno nasekané pažitky, 2 lžíce nadrobno nakrájené petržele. Na zálivku si připravte: 1 šálek zakysané smetany, 4 lžíce majonézy, 1 lžičku soli, ¼ lžičky pepře. Brambory omyjte a dejte do kastrolu se studenou vodou. Vařte je asi 20 minut, až jsou měkké. Můžete si to snadno ověřit, když do nich píchnete vidličkou. Vodu slijte a dejte přitom pozor na horkou páru. Brambory krátce podržte pod tekoucí studenou vodou, pak se dají snadno loupat. Zatímco brambory chladnou, připravujete zálivku. Všechny přísady na zálivku smíchejte v malé misce. Oloupejte vychladlé brambory, nakrájejte je na kostičky a spolu s hráškem je dejte do salátové mísy. Přidejte zálivku a všechno promíchejte. Pak nechte salát půl hodiny odležet. Opláchněte okurku a nastrouhejte ji do salátu. Před podáváním posypejte salát pažitku a petrželkou. Hodí se jako příloha i k mnoha dalším jídlům.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více