Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ačkoli mytí nádobí již v mnohých domácnostech převzaly myčky, dřez nepřestal být velmi využívaným prvkem kuchyně. Dřez proto musí být kvalitní, odolný vůči poškrábání i vysokým teplotám, snadno omyvatelný a zároveň musí vzhledově ladit s celou kuchyní. Důležitý je především materiál, z kterého je dřez vyroben: ten totiž zásadním způsobem ovlivňuje všechny jeho kvality a vlastnosti.

Ačkoli mytí nádobí již v mnohých domácnostech převzaly myčky, dřez nikdy nepřestal být velmi využívaným prvkem kuchyně. Dřez proto musí být kvalitní, odolný vůči poškrábání i vysokým teplotám, snadno omyvatelný a zároveň musí vzhledově ladit s celou kuchyní. Důležitý je především materiál, z kterého je dřez vyroben: ten totiž zásadním způsobem ovlivňuje všechny jeho kvality a vlastnosti.

Nerezové dřezy

Dřezy z nerezu jsou starou dobrou klasikou. Za oblíbeností nerezu v kuchyni stojí jeho nepopiratelné přednosti: nerezové výrobky jsou odolné proti korozi, vysokým teplotám i chemikáliím, snadno se myjí a mají dlouhou životnost. Nerez je pružný, takže se nerozbije, ani nepraskne. Díky šedému lesku je nerez na pohled neutrální, a proto skvěle padne do každé kuchyně, ať už je zařízena v jakémkoli stylu či barvě.

Nejběžněji se užívá nerezový dřez s hladkým povrchem, který je praktičtější, neboť se lépe čistí a zabraňuje usazování nečistot. Pokud toužíte po méně tradičním vzhledu, můžete si pořídit i nerezový dřez v provedení matném.

Nevýhodou nerezového dřezu je, že jej můžete poškrábat a že na něm jsou vidět zaschlé kapičky vody. Stálým řešením tohoto estetického problému mohou být dřezy s mikrostrukturou, která dokonale skryje tyto chyby na kráse. 

Keramické dřezy

Naprostým hitem jsou dřezy z keramiky. Keramika je vysoce tvrdá a odolná, a to mnohem více než nerez: keramiku neponičí agresivní chemické prostředky, kyseliny, ani louhy; keramika se jen tak nepoškrábe, a jelikož se vypaluje až při 1200°C, nepoškodí ji ani extrémně vysoké teploty. Keramický dřez také snadno splní ty nejvyšší hygienické požadavky – dřez je kompaktní, beze spár, a proto se v něm neudržují nečistoty. Glazura keramických dřezů je neporézní a snadno omyvatelná. Keramika je vyhledávána i díky svému modernímu vzhledu: keramické dřezy ani pod tíhou času a opotřebení nemění svou barvu, přičemž si můžete vybrat z široké škály barevných odstínů. 

Přírodní kamenný dřez

Pokud i při mytí nádobí a vaření chcete mít přírodu doslova na dosah ruky, pořiďte si dřez z kamene, který čím dál častěji proniká do moderních interiérů. Dřez z přírodního kamene je velmi kvalitní, originální a má dlouhou životnost. Díky své jedinečné struktuře povrchu je příjemný nejen na pohled, ale i na dotek. U těchto materiálů však musíte počítat s vyšší finanční investicí. Kamenný dřez, který působí masivním a robustním dojmem a oplývá výrazným naturalistickým vzhledem, volte pečlivě i s ohledem na interiér kuchyně.  

Umělý kamenný dřez

Výhodou umělého kamene je, že se dá velmi dobře tvarovat, a proto si jej můžete nechat nařezat a upravit přesně na míru. Velmi oblíbené jsou dřezy, které přímo navazují na kuchyňskou linku, jež je ze stejného materiálu. Výhodou umělého kamene je opět snadná omyvatelnost, nevýhodou je vyšší choulostivost na vysoké teploty. Umělý kámen se prodává v mnoha barevných odstínech a snadno si jej v případě lehkého poničení můžete nechat přebrousit nebo přetmelit. 

Granitový dřez

Stále častěji jsou poptávány granitové dřezy, které se vyrábějí z různých kamenných drtí. Granitové výrobky vás okouzlí množstvím výhod a předností: především jsou odolné vůči nečistotám, skvrnám, poškrábání a neudrží se na nich ani kapičky vody. Povrch je hladký, snadno omyvatelný, krátkodobě snese i vysoké teploty. Stálou součástí granitových dřezů je zajímavý a šmrncovní vzhled, například v podobě moderních barevných úprav.

Díky moderním materiálům a jejich designovým úpravám se „obyčejný“ dřez promění ve skvostnou perlu každé kuchyně.

Více podobných článků naleznete na www.hyperbydleni.cz.

Komentáře

anka147

7. 11. 2018 14:56

Dobrý den
prihazuju par tipu eshop-schock.cz/content/36-jak-pecovat-o-nerezovy-granitovy-a-keramicky-drez jak se o ruzne drezy starat
muze se hodit

aaadobromila

16. 1. 2013 20:31

Ty kamenné jsou nejkrásnější a granitové také pěkné!

iva

16. 1. 2013 20:25

:-D:-)):yes:

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více