Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Při výběru hrnců se většinou orientujeme podle jejich velikosti a tvaru. O vlastnostech hrnce a tím i o celkové kvalitě vaření však rozhoduje materiál, z kterého je hrnec vyroben.

Při výběru hrnců se většinou orientujeme podle jejich velikosti a tvaru. O vlastnostech hrnce a tím i o celkové kvalitě vaření však rozhoduje materiál, z kterého je hrnec vyroben.

Nerez je materiál, který nechybí snad v žádné české kuchyni. Ve kvalitě nerezových hrnců však existují velké rozdíly. Tenkostěnné nerezové hrnce a pánve jsou sice levnější, avšak méně odolné a při špatném zacházení se mohou snadno poničit, či dokonce zdeformovat. Pokud chcete nádobí, které vám bude sloužit i několik desítek let, investujte do tlustostěnných hrnců. Čím větší tloušťka nerezu, tím je hrnec kvalitnější. Ideálně si zvolte hrnce se sendvičovým dnem, které obsahuje různé vodící prvky, jež se postarají o dokonalou vodivost a rovnoměrné rozložení tepla.  Kvalitní nerezový hrnec, za který můžete zaplatit i několik tisíc korun, je investicí, která se vám bezesporu brzy vrátí. Jeho kvality zajisté oceníte při každém vaření. I tlustostěnné hrnce se však mohou při špatném zacházení poškrábat, proto i odolné materiály čistěte jemně a opatrně.

Velké oblibě se v moderních kuchyních těší keramické nádobí, a to nejen díky svému vzhledu, ale také vlastnostem. Keramika se díky své odolnosti zabydlela i v kuchyních profesionálních kuchařů. I při vysokých teplotách se pokrm v keramických nádobách nepřipálí a povrch, kterému neublíží ani drátěnka či čistící prášek, se snadno udržuje. Jelikož je keramika trochu přilnavá, je třeba při přípravě pokrmů použít trochu tuku. Velkým kladem keramického nádobí je jeho příznivá cena.

Litinové nádobí není v českých domácnostech příliš rozšířené, což je celkem škoda vzhledem k jeho vlastnostem, jakými jsou například vysoká odolnost, nízká cena a dlouhá životnost. Mezi nesporné výhody litiny patří výborná tepelná vodivost, nepřilnavost, pevnost a odolnost vůči vysokým teplotám. Použití litinového nádobí je tak nejen praktické, ale i energeticky úsporné. Po několika použitích můžete na litině vařit zcela bez tuku, což jistě ocení všichni zastánci zdravé přípravy pokrmů.  

Titan již svým označením vyvolává představu nezničitelnosti, a to oprávněně. Titanové nádobí je masivní, tlustostěnné a vysoce odolné. Titan je nejen dobře tepelně vodivý, ale má také schopnost si teplo podržet. V praxi to znamená, že nádobí stačí zpočátku dobře rozpálit a pokrm připravit při snížené teplotě – při každodenním vaření vám tento postup pomůže ušetřit nemalou částku za energie. Titan je ceněn i pro svou snadnou údržbu – nádobí stačí otřít ubrouskem či hadříkem. 

Více podobných článků naleznete na www.hyperbydleni.cz.

Komentáře

Cleverka Cleverka

11. 2. 2013 20:05

Já mám nejraději nerezové;-)

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více