Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuchyňská pracovní deska je nejfrekventovanější částí kuchyně, proto musí být dostatečně velká, odolná a snadno omyvatelná. Důležitým faktorem je také její vzhled, díky němuž se deska může stát dekorativním prvkem celé kuchyně. Všechny potřebné praktické vlastnosti se snoubí s moderním vzhledem v nových materiálech, z nichž jsou kuchyňské desky v současnosti vyráběny.

Kuchyňská pracovní deska je nejfrekventovanější částí kuchyně, proto musí být dostatečně velká, odolná a snadno omyvatelná. Důležitým faktorem je také její vzhled, díky němuž se deska může stát dekorativním prvkem celé kuchyně. Všechny potřebné praktické vlastnosti se snoubí s moderním vzhledem v nových materiálech, z nichž jsou kuchyňské desky v současnosti vyráběny.

Masivní dřevené desky se stanou ozdobou každé moderní i tradiční kuchyně. Díky přirozenému a příjemnému vzhledu dřevo interiér příjemně zútulní a zateplí. K výrobě pracovní plochy se osvědčilo dřevo tvrdé, nejlépe bukové či dubové. Fajnšmekři si mohou pořídit originální a působivé desky z exotických dřevin. U dřevěných kuchyňských desek vždy dbejte na to, aby měly speciální povrchovou úpravu a byly nejlépe tlakově impregnovány – tyto úpravy zvyšují odolnost dřeva vůči teplu, vlhku i mechanickému poškození. Velkou výhodou dřeva je skutečnost, že pokud už k jeho poškození dojde, lze jej zbrousit, a tím obnovit jeho bezchybný vzhled.

Přírodní kámen jako součást interiéru je naprostým hitem posledních let. Kamenná deska je masivní a elegantní zároveň, je velmi originální, a přesto nadčasová. Vynikající funkční vlastnosti i skvělý design vnesou do vaší kuchyně například desky ze žuly, mramoru či travertinu. Desky jsou ošetřeny ochranným lakem, díky němuž je jejich povrch vysoce odolný. Kamenná deska je krásná nejen na pohled, ale i maximálně příjemná na dotek.

Dokonalou alternativou přírodního kamene je kámen umělý. Ten se vyrábí z jemných kameninových směsí a pojiv a oplývá stejnými funkčními a estetickými kvalitami jako pravý kámen. Oproti němu však má jednu nepopiratelnou výhodu – umělý kámen je vysoce tvarovatelný, a tak si kuchyňskou desku můžete nechat vyrobit přesně na míru. Velké oblibě se těší například jednolité desky bez spojů se dřezem ze stejného materiálu.

I beton, který byl dříve čistě stavebním materiálem, čím dál častěji proniká do interiérů. Beton je vyhledávaný zejména pro svou vysokou kvalitu, dlouhou životnost i netradiční vzhled. Proces výroby betonové desky je však poměrně složitý, a proto i finančně náročný. Tato investice se však bezesporu vyplatí – můžete si nechat vyrobit monolit s integrovaným dřezem. Vzhled betonu navíc můžete dle libosti měnit povrchovými úpravami, jakými jsou broušení, tmelení, leštění či voskování.

Pokud toužíte po kuchyni profesionálních kuchařů, vsaďte na desku z nerezové oceli. Nerez je ceněn pro svou tvrdost, odolnost a nadstandardní hygieničnost. Jelikož nerezová plocha je dost výrazná, hodí se do moderních kuchyní, které oplývají designem čistých a jednoduchých linií.

Nejpoužívanějším materiálem kuchyňských pracovních desek je dřevotříska s laminátovou úpravou. Za tímto faktem stojí nejen nízká cena materiálu, ale také jeho praktické vlastnosti: laminátové plochy jsou odolné vůči vlhkosti, mastnotě, vysokým teplotám i chemikáliím, snadno se udržují i čistí. Materiál je však náchylný k mechanickému poškození (nedoporučuje se například krájení přímo na ploše apod., což však platí i u jiných materiálů). Za nevýhodu lze považovat spáry mezi jednotlivými díly desek. Nejodolnější jsou frézové spoje nebo spoje vyplněné silikonovým tmelem. Co se týče vzhledu, oblibě se těší produkty s neviditelnými spoji. Velkou výhodou tohoto materiálu je široká škála pestrých barev a vzorů – za poměrně nízkou cenu tak můžete získat například dokonalou imitaci dřeva či kamene.

Více na www.hyperbydleni.cz.

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Den limonády

Den limonády

Limonádu v dnešní době seženeme snadno téměř v každé hospůdce. Je to totiž oblíbené sladké letní osvěžení s bublinkami. Věděli jste však, že limonáda… Číst více

Marie