Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co s vykoledovanými vejci? Ďábelská vejce nebo vajíčkové sendviče si zamilujete!
Zdroj: zdroj: Pixnio, Photo on Pixnio, free to use CC0

Máte doma ošatku vykoledovaných vajec? Nemusíte z nich připravovat jen tradiční vajíčkový salát. Z vařených vajíček jde vykouzlit spousta dalších zajímavých i lehce pikantních jídel.

Pomazánka s avokádem

Je ideální k pivu nebo vínu, ale můžete ji podávat i jako studenou večeři. Co budete potřebovat? 4 natvrdo uvařená vajíčka, 1 zralé avokádo, trochu dijonské hořčice (podle chuti), ½ kelímku bílého jogurtu,  sůl, pepř, šťáva z čerstvě vymačkaného citronu (podle chuti), nadrobno nakrájená čerstvá pažitka, chilli koření nebo čerstvá chilli paprička, toasty. A jak na to? V míse smíchejte nadrobno nakrájená vajíčka, rozmačkané avokádo, bílý jogurt, hořčici dle chuti, citronovou šťávu, přidejte čerstvou pažitku, chilli, sůl a pepř podle chuti. Pomazánku pořádně vymíchejte, případně vyšlehejte ručním šlehačem a natírejte na toasty. Můžete ještě dozdobit kousky čerstvé zeleniny – nakrájené koktejlové rajčátko, na proužky nakrájená paprika nebo jen snítky čerstvé petrželky.

Vajíčkové sendviče

Rychlá a jednoduchá svačina pro děti i dospělé. Budete potřebovat 8 vařených vajec, 2 lžíce majonézy, 200 g krémového sýra (žervé nebo lučina), trochu dijonské hořčice, 2 lžíce nadrobno nakrájené pažitky, sůl. Jak na to? Vejce oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Přidejte majonézu, krémový sýr, podle chuti dijonskou hořčici, pažitku a osolte. Namažte na tousty nebo na čerstvé pečivo.

Vejce v tamarindové omáčce

Thajskou specialitu podávanou s rýží ocení nejen vegetariáni. Plody tamarindu, lusky, jsou u nás běžně k dostání, v asijských prodejnách lze koupit i lisovaný tamarind nebo tamarindovou pastu. A co budete potřebovat? 25 g lisovaného tamarindu, 8 vařených vajec, 100 g šalotky, 4 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce hnědého cukru, 2 lžíce rybí omáčky.

Jak na to? Tamarind namočte na 10 minut do 200 ml vlažné vody. Šalotku oloupejte, podélně rozpulte a nakrájejte na jemné tenké plátky. Namočený tamarind ve vodě důkladně promačkejte, propasírujte přes cedník a odstraňte vlákna. V pánvi rozehřejte olej a 3–4 minuty na něm smažte šalotku dozlatova. Přilijte propasírovanou tamarindovou šťávu, přidejte cukr a rybí omáčku a za stálého míchání vařte při střední teplotě 4–5 minut, dokud omáčka nezhoustne. Pak vmíchejte šalotku. Vejce oloupejte, rozkrájejte na čtvrtky a rozdělte na 4 talíře a polijte omáčkou. Servírujte s rýží.

Ďábelská vejce

Plněná vejce vonící kari kořením pocházejí z newyorského jazz restaurantu Blue Smoke. Budete potřebovat 10 vařených vajec, 7 lžic majonézy, 1 lžičku sektu (případně bílého vinného octa), ¼ lžičky mletých hořčičných semínek, 2 lžičky dijonské hořčice, ¼ lžičky kajenského pepře, ¼ lžičky kari koření. Jak na to? Vejce oloupeme, na každém konci trochu seřízneme, aby po naplnění půlky vajec dobře stály. Vejce napříč rozpůlíme na dvě stejné poloviny. Bílkové „mističky“ odložíme stranou. Žloutky dáme do mixéru, přidáme majonézu, sekt, hořčici, kajenský pepř a kari a mixujeme dohladka. Osolíme a opepříme. Žloutkovou náplň vložíme lžičkou (nebo pomocí cukrářského sáčku nastříkáme) do bílkových mističek a ihned podáváme. Dobře zakryté fólií vydrží v ledničce dva dny.

Zapékaná vejce s bramborovou kaší

Jednoduchý, ale přitom nesmírně chutný oběd! Budete potřebovat 750 g moučnatých brambor (varný typ C), 4 vařená vejce, 3 jarní cibulky, 2 lžíce másla, 150 ml mléka, sůl, pepř, nastrouhaný muškátový oříšek, 2 lžíce čerstvých nasekaných bylinek (petrželka, pažitka, majoránka, oregano, estragon apod.), 100 g nastrouhaného ementálu. Jak na to? Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a uvaříme. Jarní cibulku očistíme, omyjeme a i s natí nakrájíme na kroužky. Vejce oloupeme a rozčtvrtíme. Troubu předehřejeme na 220 °C (horkovzdušnou na 200 °C).  Zapékací formu vytřeme ½ lžičkou másla. Uvařené brambory scedíme a rozmačkáme na kaši. Vmícháme zbytek másla a mléko. Osolíme, opeříme, vmícháme bylinky. Kaši dáme do zapékací formy a posypeme jarní cibulkou. Vejce lehce vmáčkneme řezem nahoru do kaše a vše posypeme sýrem. V rozehřátí troubě zapékáme dozlatova asi 10 minut.

Recepty k tomuto článku