Co s vykoledovanými vejci? Ďábelská vejce nebo vajíčkové sendviče si zamilujete!
16. 4. 2022 Vaření
Máte doma ošatku vykoledovaných vajec? Nemusíte z nich připravovat jen tradiční vajíčkový salát. Z vařených vajíček jde vykouzlit spousta dalších zajímavých i lehce pikantních jídel.
Pomazánka s avokádem
Je ideální k pivu nebo vínu, ale můžete ji podávat i jako studenou večeři. Co budete potřebovat? 4 natvrdo uvařená vajíčka, 1 zralé avokádo, trochu dijonské hořčice (podle chuti), ½ kelímku bílého jogurtu, sůl, pepř, šťáva z čerstvě vymačkaného citronu (podle chuti), nadrobno nakrájená čerstvá pažitka, chilli koření nebo čerstvá chilli paprička, toasty. A jak na to? V míse smíchejte nadrobno nakrájená vajíčka, rozmačkané avokádo, bílý jogurt, hořčici dle chuti, citronovou šťávu, přidejte čerstvou pažitku, chilli, sůl a pepř podle chuti. Pomazánku pořádně vymíchejte, případně vyšlehejte ručním šlehačem a natírejte na toasty. Můžete ještě dozdobit kousky čerstvé zeleniny – nakrájené koktejlové rajčátko, na proužky nakrájená paprika nebo jen snítky čerstvé petrželky.
Mohlo by vás zajímat
Vajíčkové sendviče
Rychlá a jednoduchá svačina pro děti i dospělé. Budete potřebovat 8 vařených vajec, 2 lžíce majonézy, 200 g krémového sýra (žervé nebo lučina), trochu dijonské hořčice, 2 lžíce nadrobno nakrájené pažitky, sůl. Jak na to? Vejce oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Přidejte majonézu, krémový sýr, podle chuti dijonskou hořčici, pažitku a osolte. Namažte na tousty nebo na čerstvé pečivo.
Vejce v tamarindové omáčce
Thajskou specialitu podávanou s rýží ocení nejen vegetariáni. Plody tamarindu, lusky, jsou u nás běžně k dostání, v asijských prodejnách lze koupit i lisovaný tamarind nebo tamarindovou pastu. A co budete potřebovat? 25 g lisovaného tamarindu, 8 vařených vajec, 100 g šalotky, 4 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce hnědého cukru, 2 lžíce rybí omáčky.
Jak na to? Tamarind namočte na 10 minut do 200 ml vlažné vody. Šalotku oloupejte, podélně rozpulte a nakrájejte na jemné tenké plátky. Namočený tamarind ve vodě důkladně promačkejte, propasírujte přes cedník a odstraňte vlákna. V pánvi rozehřejte olej a 3–4 minuty na něm smažte šalotku dozlatova. Přilijte propasírovanou tamarindovou šťávu, přidejte cukr a rybí omáčku a za stálého míchání vařte při střední teplotě 4–5 minut, dokud omáčka nezhoustne. Pak vmíchejte šalotku. Vejce oloupejte, rozkrájejte na čtvrtky a rozdělte na 4 talíře a polijte omáčkou. Servírujte s rýží.
Ďábelská vejce
Plněná vejce vonící kari kořením pocházejí z newyorského jazz restaurantu Blue Smoke. Budete potřebovat 10 vařených vajec, 7 lžic majonézy, 1 lžičku sektu (případně bílého vinného octa), ¼ lžičky mletých hořčičných semínek, 2 lžičky dijonské hořčice, ¼ lžičky kajenského pepře, ¼ lžičky kari koření. Jak na to? Vejce oloupeme, na každém konci trochu seřízneme, aby po naplnění půlky vajec dobře stály. Vejce napříč rozpůlíme na dvě stejné poloviny. Bílkové „mističky“ odložíme stranou. Žloutky dáme do mixéru, přidáme majonézu, sekt, hořčici, kajenský pepř a kari a mixujeme dohladka. Osolíme a opepříme. Žloutkovou náplň vložíme lžičkou (nebo pomocí cukrářského sáčku nastříkáme) do bílkových mističek a ihned podáváme. Dobře zakryté fólií vydrží v ledničce dva dny.
Zapékaná vejce s bramborovou kaší
Jednoduchý, ale přitom nesmírně chutný oběd! Budete potřebovat 750 g moučnatých brambor (varný typ C), 4 vařená vejce, 3 jarní cibulky, 2 lžíce másla, 150 ml mléka, sůl, pepř, nastrouhaný muškátový oříšek, 2 lžíce čerstvých nasekaných bylinek (petrželka, pažitka, majoránka, oregano, estragon apod.), 100 g nastrouhaného ementálu. Jak na to? Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a uvaříme. Jarní cibulku očistíme, omyjeme a i s natí nakrájíme na kroužky. Vejce oloupeme a rozčtvrtíme. Troubu předehřejeme na 220 °C (horkovzdušnou na 200 °C). Zapékací formu vytřeme ½ lžičkou másla. Uvařené brambory scedíme a rozmačkáme na kaši. Vmícháme zbytek másla a mléko. Osolíme, opeříme, vmícháme bylinky. Kaši dáme do zapékací formy a posypeme jarní cibulkou. Vejce lehce vmáčkneme řezem nahoru do kaše a vše posypeme sýrem. V rozehřátí troubě zapékáme dozlatova asi 10 minut.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Mezinárodní den falafelu
Domovinou falafelu je pravděpodobně Egypt, alespoň na tom panuje všeobecná shoda. Za národní pokrm jej však považují i v Izraeli či Palestině. Slovo… Číst více
Jak připravit falafel? Vyzkoušejte jednoduchý recept na oblíbenou cizrnovou specialitu
Správný falafel se připravuje z nevařené cizrny, kterou dostatečně dlouho předem necháme namočenou - třeba 36 hodin. Vodu, ve které cizrnu namáčíme,… Číst více
Grilování levou zadní: Nažhavte uhlíky a chyťte sezónu šťavnatých steaků za pačesy!
Grilovací sezóna je v plném proudu! Oblíbená… Číst více
Grilování levou zadní: Jak správně připravovat různé druhy masa?
Rozpálit gril, plácnout na něj kus namarinovaného… Číst více
Grilování levou zadní: Tipy na božské dipy a fantastické marinády
Grilovací počasí udeřilo plnou silou a už vůbec… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma
Zvažujete, že si dáte pár dní bez masa, anebo… Číst více
Grilování levou zadní: Ananas ve slanině i bez ní a další netradiční chuťovky na gril
Grilovací sezóna je v plném proudu! Možná vám i… Číst více
Holka u plotny radí: Jak doma udělat nejlepší hummus? Pomůže soda i studená voda!
Pomazánka z vařené a rozmixované cizrny je po… Číst více
Grilování levou zadní: Jak na dokonalý hermelín? Jde to i bez alobalu!
Grilování je efektní, zábavná a především lahodná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Losos se zeleninou v papilotě
Přidáno před 13 hodinami
Mirabelková marmeláda z varného mixéru
Přidáno před 13 hodinami
Bramborový koláč z pánve
Přidáno před 15 hodinami
Vepřová libečková polévka
Přidáno před 17 hodinami
Lilek s fazolkami a rajčátky
Přidáno před 19 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více