Jahodový třímlékový koláč - Tres leches

Suroviny

Korpus:
120 g hladké mouky
120 ml mléka
100 g jahodové marmelády
50 g rozpuštěného másla
50 g krupicového cukru
5 bílků
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžičku prášku do pečiva
1/4 lžičky soli
šťáva z půlky citronu
červené potravinářské barvivo
Jahodové mléko:
50 ml mléka
50 ml smetany ke šlehání
40 ml neslazeného kondenzovaného mléka
1 lžička vanilkového extraktu
podle chuti jahodová marmeláda
Šlehačka:
250 ml smetany
4 lžíce jahodové marmelády

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy od robota nalijte bílky, šťávu z půlky citronu a vše vyšlehejte do pěny. Postupně přisypávejte cukr a přidejte marmeládu. Marmeláda by měla být hladká a bez semínek. Do sněhu kápněte trochu červeného barviva a přidejte lžičku vanilkového extraktu. Sníh vyšlehejte dotuha.

  2. V jiné míse smíchejte mléko, máslo a lžičku vanilkového extraktu.

  3. K hladké mouce přisypte prášek do pečiva a sůl. Suchou směs prosejte do mléčně směsi a důkladně promíchejte. Opět přidejte trochu červeného barviva a promíchejte.

  4. Do mléčné směsi s moukou přidejte trochu sněhu a opatrně ho vmíchejte. Tuto směs poté vlijte ke zbylému sněhu a opatrně převalováním vše spojte.

  5. Těsto vlijte do vymazaného, vysypaného a pečicím papírem vyloženého plechu. Čím bude plech menší, tím bude korpus vyšší. Použila jsem plech o velikosti 25x21 cm. Plech vložte do trouby předehřáté na 160°C a korpus pečte 35 minut nebo do doby, dokud nebude špejle suchá.

  6. Po upečení nechte korpus krátce vychladnout a následně ho propíchejte špejlí. Korpus přendejte na mřížku, stáhněte z něj pečící papír a nechte ho zcela vychladnout.

  7. Formu opět vyložte použitým papírem a vraťte do ní vychladlý korpus.

  8. Dále připravíme jahodové mléko. Do mísy nalijte mléko, podle chuti přidejte jahodovou marmeládu, lžičku vanilkového extraktu a vše promíchejte. Přilijte smetanu ke šlehání, neslazené kondenzované mléko, vše promíchejte a mléčnou směs nalijte na připravený korpus. Plech můžete zakrýt potravinovou folií a uložte ho na 1 hodinu do lednice.

  9. Dále připravte šlehačku. Do mísy vlijte smetanu a začněte šlehat. V průběhu šlehání přidejte marmeládu a šlehačku vyšlehejte dotuha.

  10. Na korpus naneste šlehačku a rozetřete ji. Kraje koláče jsem ještě odřízla, aby byl zarovnaný. Koláč můžete dozdobit jahodami.

Poznámka od kuchařky

Video recept: https://youtu.be/Cfvmj2KdUI0

Blog: https://dvevtroube.blogspot.com/2020/06/jahodovy-trimlekovy-kolac-tres-leches.html

Komentáře k receptu Jahodový třímlékový koláč - Tres leches

  • Ivanaydeavean Ivanaydeavean

    https://www.google.com/amp/s/peru.com/amp/estilo-de-vida/gastronomia/tortas-tres-leches-postre-perfecto-endulzar-tu-paladar-noticia-409696

    Odpovědět

  • Ivanaydeavean Ivanaydeavean

    Piskotovy korpus . Neslazene mléko, kondenzovane mléko, šlehačka a jahody nebo třeba čokoláda a to se rozmicha a polije se tím korpus předem “rozpichany” .

    Odpovědět

  • zizala zizala (moderátorka)

  • dvevtroube dvevtroube (autorka receptu)

    Ivanaydeavean: U nas v Hradci ho peceme takto a na spoustu jinych zpusobu :-). Napiste mi originalni recept, rada ho vyzkousim :-)

    Odpovědět

  • Ivanaydeavean Ivanaydeavean

    Místo neslazeneho mléka se tam dává slazene nebolí kondenzované mléko. Žijí v Peru a tento dezert pochází tady z latinské Ameriky a v žádném případě se nedává barvivo či marmeláda ale přírodní jahody

    Odpovědět