Bochánky (chlebík) se sladkým kondenzovaným mlékem

dvevtroube Kuchařka: dvevtroube

24 porcí Domácí pekárna 1 názor

Suroviny

500 g hladké mouky
340 g mléka pokojové teploty
60 g krupicového cukru
50 g sladkého kondenzovaného mléka
40 g rozpuštěného másla (pro zadělání v robotu nebo ručně použijte máslo nakrájené na kostičky o pokojové teplotě)
7 g sušeného droždí (nebo 20 g čerstvého droždí)
1/2 lžičky soli
Recept si neoblíbil žádný kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Domácí pekárna:
    Do nádoby od pekárny nalijte mléko, máslo a sladké kondenzované mléko. Přisypte droždí a vše v nádobě promíchejte. Dále přisypte cukr, mouku a sůl. Nádobu se všemi surovinami vložte do pekárny, navolte program Těsto a pekárnu nechte pracovat.

    Na začátku jsem pekárně pomohla dostat mouku ode stěn nádoby, ale jinak nebylo potřeba nic přidávat (mouku nebo mléko). Z uvedené dávky surovin vzniklo krásně těsto.

    Hotové těsto přendejte na pomoučněnou pracovní plochu a odkrajujte z něj kousky po 40 g. Celkem jich budete mít 24. Z každého dílu těsta vytvarujte bochánek a vraťte ho zpět na pomoučněnou pracovní plochu. Všechny bochánky lehce zasypte hladkou moukou, zakryjte potravinovou fólií a nechte 15 minut kynout.

    Po 15 minutách fólii stáhněte. Vezměte bochánek a na pracovní ploše ho prsty roztáhněte. Poté ho zabalte. Nejprve přehněte vrchní část, poté strany a nakonec spodní část. Opět v rukou tvarujte bochánky, které vkládejte na plech vyložený pečícím papírem i po stranách. Jakmile budete mít všech 24 bochánků hotových, opět je zakryjte fólií a nechte je kynout 45 minut.
    Před pečením bochánky lehce zasypte hladkou moukou, vložte je do trouby předehřáté na 160°C a pečte je 20-25 minut. Po upečení nechte bochánky zcela vychladnout.

  2. Robot nebo ručně:
    Do mísy nalijte mléko, kondenzované mléko, přisypte droždí a cukr, mouku a sůl. Zapněte robot a nechte ho pracovat 7 minut. Stejně postupujte, pokud zaděláváte těsto ručně. Po 7 minutách přidejte změklé máslo a těsto propracovávejte dalších 15 minut. Tady se asi vyplatí mít ten robot.

    Těsto přendejte na pracovní plochu a ještě ho ručně propracujte. Vytvořte z něj kouli, kterou dejte do mísy, jejíž dno zasypte trochou mouky. Povrch těsta také zaprašte moukou. Mísu zakryjte víkem nebo utěrkou a těsto nechte kynout 60 minut.

    Hotové těsto přendejte na pomoučněnou pracovní plochu a odkrajujte z něj kousky o 40 g. Celkem jich budete mít 24. Z každého dílu těsta vytvarujte bochánek a vraťte ho zpět na pomoučněnou pracovní plochu. Všechny bochánky lehce zasypte hladkou moukou, zakryjte je potravinovou fólií a nechte 15 minut kynout.
    Po 15 minutách fólii stáhněte. Vezměte si bochánek a na pracovní ploše ho prsty roztáhněte. Poté ho zabalte. Nejprve přehněte vrchní část, poté strany a nakonec spodní část. Opět v rukou tvarujte bochánky, které vkládejte na plech vyložený pečícím papírem i po stranách. Jakmile budete mít všech 24 bochánků hotových, opět je zakryjte fólií a nechte je kynout 45 minut.
    Před pečením bochánky lehce zasypte hladkou moukou, vložte je do trouby předehřáté na 160°C a pečte je 20 -25 minut. Po upečení nechte bochánky zcela vychladnout.

Poznámka

Sladký, bílý chlebík s kondenzovaným mlékem. Lahodný, měkký, nadýchaný ve tvaru malých bochánků.

Malé bochánky si můžete dát k snídani nebo k večeři namazané třeba marmeládou. I druhý den jsou stále výborné.

Video recept: https://youtu.be/4gAQDsD6d9c

Blog: https://dvevtroube.blogspot.com/2020/09/bochanky-c...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Bochánky (chlebík) se sladkým kondenzovaným mlékem

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Myslím, že by stačilo v postupe po príprave cesta robotom alebo ručne napísať, že ďalej postupujeme ako pri miesení cesta v pekárni. Bolo by to prehľadnejšie. ;-)

    Odpovědět