Na farmářské trhy s jistotou
9. 5. 2013 Tipy a triky
Se začátkem jara startuje i sezóna farmářských trhů. Ročně se na nich protočí více než 1,5 miliardy korun. V současné době se konají takřka na 170 místech po celé České republice. Obliba farmářských trhů v posledních letech poměrně strmě rostla. K mírnému poklesu došlo až v loňském roce. Do hry totiž vstoupil typický nešvar – snaha podvést zákazníka. S tímto problémem má farmářským trhům pomoci nová organizace zvaná Asociace farmářských tržišť České republiky.
Se začátkem jara startuje i sezóna farmářských trhů. Ročně se na nich protočí více než 1,5 miliardy korun. V současné době se konají takřka na 170 místech po celé České republice. Obliba farmářských trhů v posledních letech poměrně strmě rostla. K mírnému poklesu došlo až v loňském roce. Do hry totiž vstoupil typický nešvar – snaha podvést zákazníka. S tímto problémem má farmářským trhům pomoci nová organizace zvaná Asociace farmářských tržišť České republiky.
V posledním roce se na některých tržištích množily podvody. Nejčastěji šlo o prodej ovoce a zeleniny, které nepocházelo z farem, ale z velkozávodů, potažmo nedalekých supermarketů. Nejinak tomu bylo i u masa a uzenin. Takovéto praktiky poškozují nejen zákazníka, ale i poctivé prodejce.
Na tržištích se samozřejmě neprodává jen české zboží. Důležité však je, aby u prodávaného zboží byla vždy řádně označena země původu.
Problémem také je, že spousta Čechů označení „farmářský výrobek“ zaměňuje s pojmem „BIO produkt“. Tyto pojmy se sice částečně překrývají, ale rozhodně ne vždy. Farmáři nemají žádnou povinnost pěstovat plodiny a vyrábět potraviny v BIO kvalitě, pokud tak však činí, rádi se s touto informací pochlubí na obalu či přímo na stánku.
Záruka kvality
Na kvalitu prodávaného zboží nově dohlédne Asociace farmářských tržišť ČR (AFT ČR). Ta sdružuje pořadatele poctivých farmářských trhů, kteří chtějí se zákazníky jednat naprosto čestně. Jejich hlavní zásady jsou důkladný výběr potravin a transparentní přístup prodejců.
Prodávané jídlo na farmářských trzích by mělo být minimálně z 90 % tuzemského původu, pocházející od malých a středních zemědělských podniků, zpracovatelů potravin… Prodávány jsou jen potraviny vysoce kvalitní s jasným původem. Upřednostňovány jsou potraviny pocházející z ekologického zemědělství nebo Integrované produkce zeleniny, ovoce, oceněné regionální potraviny.
Prodávané masné výrobky neobsahují strojně oddělené maso, mouku, sóju či jiné náhražky. I u dalších potravin je prověřován nejen původ, ale i složení a zpracování. Jsou důsledně dodržovány právní předpisy související s prodejem potravin.
Farmářský trh organizovaný členem AFT ČR poznáte podle loga, které je viditelně umístěno přímo na trhu a na internetových stránkách organizátora farmářského trhu.
David Kořínek
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Na jakou teplotu péct linecké cukroví? Upečte pár kousků na zkoušku
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Rákócziho řezy: Jednoduchý křehký koláč s tvarohem a marmeládou krásně dozdobí sněhová mřížka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Perník s kokosem, ořechy a mandlemi
Přidáno před 9 hodinami
Maková náplň nastavená
Přidáno před 15 hodinami
Italský čokoládový koláč s mandlemi
Přidáno před 18 hodinami
Kuřecí játra s restovanou zeleninou a dipem
Přidáno před 18 hodinami
Krémová bramboračka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 20 hodinami
Krémová míchaná vajíčka
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na domácí křupavé cini minis z tortilly: Snadná a rychlá snídaně voní skořicí a připravená je v cukuletu
Pět znamení, která nepatří na zahradu: Střelec doslova umoří jahody, Beran ať dá ruce pryč od rajčat a Blíženci od salátu
Hitem internetu je květákový steak s rajčaty a mozzarellou: Chutná skoro jako pizza, ale je mnohem zdravější
Komentáře
17. 2. 2022 19:22
11. 5. 2013 03:26