11 trendů pro kuchyně roku 2013
27. 5. 2013 Historie a zajímavosti
Kuchyň vedle praktické a estetické funkce převzala také funkci sociální a stává se prostorem, v němž trávíme čas se svoji rodinou a přáteli. Kuchyň by proto měla být nejenom funkční, ale také útulná, pohodlná a harmonická. Zde jsou některé trendy, které by neměly chybět v žádné moderní kuchyni pro rok 2013.
Kuchyň vedle praktické a estetické funkce převzala také funkci sociální a stává se prostorem, v němž trávíme čas se svoji rodinou a přáteli. Kuchyň by proto měla být nejenom funkční, ale také útulná, pohodlná a harmonická. Zde jsou některé trendy, které by neměly chybět v žádné moderní kuchyni pro rok 2013.
1. Skleněné plochy. Sklo je velmi stylové a praktické, a proto není divu, že je v moderních interiérech čím dál populárnější. Pro účely kuchyně je sklo ideálním volbou, neboť je velmi hygienické a dobře se čistí. Navíc skleněné prvky každou místnost projasní a prozáří, a tím ji dodají dojem svěžesti, lehkosti a vzdušnosti. Kromě prosklených skříněk, skleněných polic, židlí, stolů a barových pultů je trendem číslo jedna skleněná deska, která rámuje okolí kuchyňské pracovní plochy, a tím chrání stěnu před poškozením a nečistotami.
2. LED osvětlení. LED osvětlení je velmi stylové, energeticky úsporné a představuje nejuniverzálnější alternativu moderního osvětlení. Proto je jeho užití populární nejen v kuchyních, ale také v obývacích pokojích, ložnicích, koupelnách a dokonce i venku na terasách a zahradách. Tzv. LEDky jsou tedy perfektním doplňkem každé nadčasové kuchyně, ve které vytvoří tu správnou světelnou pohodu.
3. Vysoký lesk. Pokud chcete, aby byla vaše kuchyň elegantní a chic, vsaďte na lesklé povrchy. Ty působí honosným a vzdušným dojmem a mohou se pyšnit širokou škálou barev. Skvělé je, že nemusíte kompletně měnit zařízení celé kuchyně – mnohý nábytek stačí pouze nechat zrenovovat a díky moderním povrchovým úpravám je okouzlující lesk ihned na světě.
4. Dotyková baterie. Moderní kuchyně se nejvíce zaměřují na praktičnost, a proto není divu, že se jejich nezbytnou součástí stále častěji stávají dotykové baterie. Dotykové baterie jsou velmi praktické, hygienické a úsporné, nemluvě o jejich moderním nadčasovém designu.
5. Přírodní materiály. Pokud chcete držet krok s nejnovějšími trendy, vybavte svoji kuchyň masivní pracovní deskou, přičemž naprostým hitem jsou desky z přírodních materiálů, jako je dřevo, kámen, beton nebo křemen. Desky z těchto materiálů jsou vysoce funkční a estetické. Pokud chcete i trochu ušetřit, vyberte si z široké nabídky pracovních ploch z umělých materiálů, které ty přírodní dokonale imitují.
6. Dřevěná podlaha. Dřevo je velmi univerzální, elegantní a stylové, a proto je v rámci moderních interiérů jedním z nejoblíbenějších materiálů. Pokud chcete, aby vaše kuchyň působila příjemným, harmonickým a klidným dojmem, zkrátka, aby dýchala tou pravou atmosférou domova, dřevěné podlahy jsou trefou do černého. Dřevo je příjemné nejen na pohled, ale i na dotek a navíc se poměrně dobře udržuje. Další velkou výhodou dřevěných podlah je jejich široká nabídka.
7. Hluboký dřez. I malý detail, jakým je dřez, dokáže změnit vzhled celé kuchyně. Bytoví architekti za trend roku 2013 zvolili hluboké dřezy – ty jsou velmi praktické a svým výrazným vizuálním efektem se snadno stanou dominantním dekorem celé místnosti. I materiál dřezu je pro výsledný vzhled důležitý – například kamenné, keramické či granitové dřezy vypadají originálně a působivě.
8. Vestavěné spotřebiče. Většina kuchyní se vyznačuje prostorově úspornými řešeními. Funkčního a důmyslného uspořádání prostoru docílíte vestavěním všech spotřebičů, které by jinak působily rušivě a zabíraly podstatnou část pracovní plochy.
9. Mix barev a povrchových úprav. Bývaly doby, kdy veškerý kuchyňský nábytek byl sjednocený, měl stejnou barvu i povrchovou úpravu. Současné trendy fandí veselým kombinacím barevných odstínů i různých povrchů, které vytváří dynamický a živý dekor.
10. Minimalismus. Jednoduché a minimalistické designy jsou velmi populární, neboť jsou vzdušné a čisté. Díky jednoduchým liniím působí kuchyň organizovaně, upraveně a nadčasově. Skvělou inspirací vám může být tzv. skandinávský styl, který je čím dál oblíbenější.
11. Mosazné kohoutky. Dalším výrazným trendem letošního roku jsou mosazné kohoutky, které jsou velmi elegantní a stylové. Díky své všestrannosti se stanou skvostnou ozdobou vaší kuchyně bez ohledu na styl zařízení, typ výzdoby či použité barvy. Mosaz je sice náročnější na údržbu, ale její kouzlo je nezaměnitelné.
Více na www.hyperbydleni.cz.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejlepší omáčky české kuchyně. Které jsou ty nejžádanější a jak je připravit
Omáčky české kuchyně Je skvělé, když se je naučíme uvařit co nejdříve a postupně své "umění" vylepšujeme. Můžeme přejít i na odlehčené verze. Ke… Číst více
Jaké koření patří do svíčkové omáčky? Poradíme vám s výběrem
Každá rodina má svůj recept na nejlepší svíčkovou, který se předává z generace na generaci. Pokud ale nemáte rodinný recept nebo se chcete ujistit,… Číst více
Do polévky patří Kaspressknödel: Připravte si obří sýrový rakouský knedlík jako na horské chatě!
V Rakousku si na velké knedlíky potrpí. Stačí si… Číst více
Čeká vás svatba? Tohle je klasické menu se svíčkovou. Zkuste ji připravit podle šéfkuchaře Jana Punčocháře!
Pozdní jaro a léto patří mezi oblíbená období pro… Číst více
Kynuté knedlíky germknödl: Rakouskou delikatesu si snadno uděláte i doma podle tohoto receptu
Nejen u nás jsou oblíbené sladké knedlíky. Také… Číst více
7 receptů z hovězí svíčkové: Je libo svíčkovou na smetaně, tatarský biftek, carpaccio, nebo steak?
Hovězí svíčková je maso s velmi jemnou, křehkou a libovou strukturou. Zároveň i po propečení zůstává stále šťavnaté. Připravujeme z ní nejen pokrmy… Číst více
7 receptů na omáčky: Vyberte si tu nejlepší podle svého gusta
Často se k nám recepty na omáčky dostaly ze zahraničí a poté získaly své neodmyslitelné místo i v naší kuchyni. Nejčastěji se podávají s knedlíkem,… Číst více
4 časté chyby při vaření svíčkové omáčky: Poradíme, na co si dát pozor
Dobrá svíčková omáčka je krémová, béžové barvy s dokonale vyváženou nasládlou chutí. Základ omáčky je připravený z kořenové zeleniny, kterou pečeme… Číst více
Desatero rad na téma svíčková omáčka: Poradíme, jak připravit tento sváteční pokrm
Abychom uvařili chuťově dokonalou svíčkovou omáčku, je třeba dodržet několik zásad přípravy masa i zeleniny. Příprava omáčky i pečení masa vyžaduje… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
„Il Boemo“ Josef Mysliveček měl na talíři spoustu zeleniny a mohl si pochutnávat na tiramisu, které sloužilo jako afrodisiakum
Vyzkoušeli jsme aprílové žertíky s jídlem: Sladkým volským okem, falešnými vajíčky i colou ze sójovky napálíte koledníky
10 nejlepších kuchařek pod stromeček: Hříšná čokoláda, atlas chutí celého Česka nebo knedlíkový speciál vás nadchnou
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Lahůdkový francouzský salát
Přidáno před 5 hodinami
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 15 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 18 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 21 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno 28. 3. 2024 12:59
Přečtěte si Zobrazit více
„Když nemáte kečup, dejte tam hořčici“ aneb Jak se proměňovala česká gastronomie během třiceti let existence TV Nova
Velký rozinkový manuál: Cukrář Josef Maršálek radí, kolik jich přidat do mazance a kdy přesně vmíchat rozinky do těsta
Plněná retro vejce pětkrát jinak: Klasika se sardelovým máslem nebo šunkovou pěnou nezklame a návštěvy potěší
Komentáře