Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

chorvatská polévka
Zdroj: Wikimedia Commons, Kauczuk, CC BY-SA 3.0

Chorvatská kuchyně je plná skvělých chutí. Přesnídávková polévka maneštra patří určitě k tomu, co byste především na Istrii měli ochutnat. Přečtěte si, jak tuto skvělou polévku připravit doma a co v ní nesmí chybět.

Co je maneštra

Maneštra je istrijská hustá polévka z kukuřice, fazolí a zeleniny. Často v ní ale najdete „vše, co dům dá“. Jídlo bývá přirovnáváno ke slavné italské polévce minestrone, která je také připravována v nejrůznějších variantách. Základem maneštry jsou ale právě již zmíněná kukuřičná zrna. Polévka je oblíbená v celé severní části jadranského pobřeží. Někdy se podává před hlavním jídlem, ale pokud je hutnější, třeba i s masem, může posloužit jako samotný hlavní chod. Můžete k ní podávat i chléb.

V istrijské obci Gračišće se dokonce každým rokem v červnu koná istrijský festival maneštra, v rámci kterého se ochutnávají a hodnotí různé varianty této oblíbené polévky. Účastní se nejen profesionální kuchaři, ale také amatéři.

V čem spočívá složení maneštry

Složení maneštry se může v průběhu roku měnit. Důležité jsou ale fazole (romano). Mezi čerstvou zeleninou se často objevují brambory, mrkev a řapíkatý celer. Manestra také někdy obsahuje maso, obvykle žebírka nebo vepřové kotlety. Do polévky se často dává i kost ze sušené šunky (pršut). Pokud nemáte pršut, můžete ho vyměnit za kus vysušené slaniny. Můžete ale připravit vegetariánskou maneštru. Navrch se pak posypává nastrouhaným sýrem. Také v Řecku se připravuje obdobná verze polévky, ale těstoviny jsou většinou nahrazeny ječmenem nebo malými krátkými těstovinami (orzo).

Chorvatská

Pryč je doba, kdy jsme si na dovolenou do Chorvatska vozili vlastní konzervy s lančmítem. Teď přicházíme na to, že i chorvatská kuchyně je plná gastronomických zážitků. Ta vnitrozemská v sobě spojuje…

Jak připravit maneštru

Na maneštru budete potřebovat 340 g sušených fazolí romano (předem namočte na 10 hodin), 220 g uzených vepřových žebírek, 2 mrkve (nakrájené na kostičky), 170 g pastináku nakrájeného na kostičky (nebo petržel), 1 velkou bramboru (na kostičky), 1 řapíkatý celer (na kostičky), 140 g kukuřice, 2 bobkové listy, 280 g těstovin (kolínka), 1 velkou cibuli (nakrájenou nadrobno), ½ hrnku panenského olivového oleje, 5 rozdrcených stroužků česneku, 2 oloupaná rajčata bez semínek (nakrájená nadrobno), 1 lžičku sladké papriky, 6 lístků bazalky (pokrájené), 2 lžíce jemně nasekané ploché petrželky, 3 lžíce octa, pepř a sůl na dochucení.

Do velkého hrnce dejte namočené a okapané fazole, uzená vepřová žebírka, mrkev, pastinák, brambory, kukuřici, celer a bobkový list. Zalijte vodou asi 10 cm nad přísady a přiveďte k varu. Vařte prudce zhruba 2 minuty, poté snižte na nízkou teplotu. Přikryjte a na mírném ohni za občasného míchání pomalu vařte 2 hodiny. Deset minut před koncem vaření uvařte zvlášť v hrnci těstoviny podle návodu na jejich obalu. Až bude polévka uvařená, vyndejte z polévky uzená vepřová žebra a maso oddělte od kostí.

Pokrájejte ho a vraťte do hrnce. Na pánvi rozehřejte olivový olej a na středním plameni za častého míchání osmažte krátce cibuli. Přidejte česnek, promíchejte a restujte do zlatova. Přidejte papriku a rajče a restujte zhruba minutu. Přidejte bazalku, osmahněte za stálého míchání a pak přidejte směs do polévky, stejně jako uvařené těstoviny. Ochutnejte, opepřete a dosolte.

Zdroje informací:
http://jadruhi.com/doma%C4%87a-mane%C5%A1tra-kako-je-spremaju-u--konobi-jadruhi.html
https://www.196flavors.com/manestra/
https://infovrsar.com/en/taste/recipes/manestra-the-queen-of-istrian-cousine/

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více