Tesco slaví 5 let úspěšného úsilí v oblasti snižování potravinového odpadu
14. 7. 2020 Ostatní
Odhaduje se, že na celém světě se ročně vyhodí 2,5 miliardy tun potravin. Až 40 % vypěstovaných potravin končí jako odpad – v zemědělství, potravinářském průmyslu, maloobchodě i domácnostech. Společnost Tesco se zavázala k řešení problému v rámci svých provozoven i celého dodavatelského řetězce. V roce 2016/17 jako první maloobchodní řetězec ve střední Evropě zveřejnila údaje o plýtvání potravinami.
Od té doby společnost Tesco v České republice snížila množství potravinového odpadu ve svém provozu o 72 % a zachránila více než 29 900 tun potravin, které darovala do potravinových bank nebo jako potravu pro zvířata. Snižování potravinového odpadu má i pozitivní dopad na životní prostředí. Na základě odhadů z aplikace FoodCloud představuje 1 443 tun zachráněných potravin pro lidskou spotřebu v roce 2021/22 snížení emisí o 4 618 tun CO2.
"Jsem ráda, že Tesco je i nadále nezpochybnitelný leader v oblasti měření a prevence plýtvání potravinami. Pokračujeme v partnerství s potravinovými bankami a charitativními organizacemi, i díky této dlouhodobé spolupráci jsme meziročně věnovali o 6 % více přebytečných potravin, což je ekvivalent 3,4 milionu porcí jídel, které pomohou lidem v nouzi,“ říká Katarína Navrátilová, generální ředitelka Tesco pro Českou republiku.
V roce 2019 společnost Tesco dosáhla cíle udržitelného rozvoje OSN (SDG) snížit do roku 2030 plýtvání potravinami na polovinu, což je o více než 10 let dříve, než bylo stanoveno. Tento cíl se daří naplňovat i nadále.
Úsilí společnosti Tesco však přesahuje rámec její činnosti. Maloobchodní řetězec vyzývá potravinářský průmysl, aby následoval jeho příkladu a začal měřit a zveřejňovat vlastní údaje a přijímat cílená opatření. "Nikdo nemůže řešit plýtvání potravinami sám. Proto se od doby, kdy jsme poprvé zveřejnili naše údaje, snažíme spolupracovat i s našimi dodavateli, abychom do roku 2030 snížili plýtvání potravinami v našich dodavatelských řetězcích na polovinu. Věříme, že co měříme, to můžeme vylepšovat, a proto vyzýváme dodavatele, aby zveřejňovali svá data o plýtvání,“ dodává Katarína Navrátilová.
V roce 2021 se 9 strategických dodavatelů vlastní značky (Tesco Product Partners) stalo jedněmi z prvních potravinářských podniků, kteří měří a zveřejňují vlastní údaje o plýtvání potravinami. Společnost pracuje na tom, aby všichni Tesco Product Partners zveřejnili své údaje o plýtvání. V roce 2022 bude zveřejněn již šestnáctý report.
Další informace o údajích společnosti Tesco o plýtvání potravinami naleznete zde: Údaje o potravinovém odpadu v Tesco v České republice za rok 2021/2022.
Společnost Tesco dále publikovala i svou výroční zprávu o udržitelnosti, ve které se zaměřuje na další témata v oblasti společenské odpovědnosti: Zpráva o udržitelnosti 2021/22.
Mezi nejvýznamnější údaje o potravinovém odpadu za rok 2021/22 patří:
- Pouze 0,66 % potravin, se kterými jsme manipulovali, bylo vyhozeno v našich provozech. V porovnání s výchozím rokem 2016/17 se jedná o 69% snížení plýtvání potravinami v celkovém % zpracovaných potravin, což znamená, že i nadále překračujeme náš cíl 12.3 SDG snížit plýtvání potravinami do roku 2030 na polovinu (tento cíl byl splněn už v roce 2019).
- Náš celkový potravinový odpad se za poslední rok snížil o 4 %, z 4 081 tun v roce 2020/21 na 3 904 tun v roce 2021/22. To je 72% snížení ve srovnání s naším výchozím rokem 2016/17.
- Prostřednictvím našeho partnerství s národními potravinovými bankami, které pomáhají přerozdělovat přebytečné potraviny, jsme z našich prodejen a distribučních center darovali 1 443 tun přebytečných potravin místním charitativním organizacím. To je meziročně o 6 % více a ekvivalent 3,4 milionu porcí jídel, které pomohou lidem v nouzi.
- V českém maloobchodě jsme úspěšně přerozdělili 87 % potravin bezpečných pro lidskou spotřebu na charitativní účely nebo na krmivo pro zvířata.
- V průběhu roku 2021/22 jsme pokračovali v zavádění aplikace FoodCloud, která pomáhá obchodům a partnerům charitativních organizací snižovat složitost a zvyšovat objem darovaných přebytků potravin bezpečných pro lidskou spotřebu.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Osvědčené tipy, jak ušetřit čas při vaření luštěnin: Zjednodušme si přípravu těchto zdravých potravin a konzumujme je častěji
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Perník s kokosem, ořechy a mandlemi
Přidáno před 9 hodinami
Maková náplň nastavená
Přidáno před 15 hodinami
Italský čokoládový koláč s mandlemi
Přidáno před 18 hodinami
Kuřecí játra s restovanou zeleninou a dipem
Přidáno před 18 hodinami
Krémová bramboračka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 20 hodinami
Krémová míchaná vajíčka
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Vyzkoušeli jsme, jak nejlépe skladovat chleba: Vyhrály dvě metody našich babiček, i po týdnu byl bochník dobrý
Začínáte pěstovat rajčata? Základní výbava vyjde zhruba na 400 Kč, potřeba jsou správné květináče, zemina i tyčky
Těstoviny a kuřecí maso: Vyzkoušejte rychlé recepty na chutná letní jídla