Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

rybízová marmeláda
Zdroj: Toprecepty, Anna Kocikova

Jak zraje ovoce na zahrádce, tak se obvykle snažíme co nejvíce pokladů uchovat na zbytek roku. Jednou z možností jsou zavařeniny, zejména džemy nebo marmelády patří k velmi oblíbeným. Když už s nimi ale máme tu práci, chceme, aby se všechno povedlo. Jak postupovat, aby byl výsledek dokonalý?


Jak dělat džemy

Čím ceny v obchodech stoupají, tím víc jsme vděčni za to, co nabízejí naše zahrady, máme-li to štěstí. Výhodou domácích zavřenin je i to, že si do nich dáme přesně to, co chceme. Pojďme si tedy připomenout, jak uvařit ten nejlepší džem. Základem je vždy dobře vyzrálé (nepřezrálé) ovoce, které je bez kazů a plísní. Ovoce by nemělo být příliš přezrálé, pak ztrácí pektin a neželíruje.

Omyté ovoce nechte okapat, zbavte ho nečistot včetně listí a větviček. Očištěné ovoce oloupejte (pokud je potřeba), dejte pryč stopky, pecky i jádřince. Pokud se jedná o velké ovoce, pokrájejte ho a dejte do velké nádoby. Podlijte mírně vodou a pomalu přiveďte k varu. Dávejte pozor, aby se směs nepřichytávala ke dnu. Stále míchejte a počkejte, až se ovoce rozvaří, stáhněte z plotny a pokud chcete, směs propasírujte přes jemné sítko. Pak do směsi vmíchejte cukr a opět povařte, dokud se nerozpustí. Můžete přidat malé množství kyseliny citronové, která konzervuje.

Pokud budete zpracovávat ovoce s malým obsahem pektinu, přidejte želírovací cukr, díky kterému by se mělo dosáhnout dobré hustoty džemu. Někdy se do houstnoucí směsi přidává troška alkoholu, který jednak brání plesnivění a navíc dodá další vrstvu chuti.

Když je džem hotový, nalijte ho horký do důkladně vymytých, ideálně vysterilizovaných, sklenic a ihned uzavřete víčkem. Víčko musí dobře těsnit, aby zabránilo přísunu vzduchu. Džemy vydrží i několik let, když je budete skladovat v suché, tmavé a dobře větrané místnosti se stálou teplotou. Pokud džemy začínají plesnivět, nebo se jim nafukuje víčko, hned s nimi pryč. 

Proč je důležitý pektin

Pektin je vláknina rozpustná ve vodě. Obsahuje ji ve slupce většina plodů. Pektin je ta důležitá složka, díky které džem ztuhne. Některé ovoce má dostatek pektinu a přidávat ho není třeba. Pak stačí ovoce povařit s cukrem a trochou citronové šťávy nebo kyseliny citrónové. Právě ty dodají nejen kyselost, ale i krásnou barvu a pomáhají konzervaci. Ale s kyselostí to nepřehánějte, mohli byste ničit pektin. Mezi ovoce s vyšším množstvím pektinu patří třeba rybíz, angrešt, borůvky. U těchto druhů obvykel stačí, když ovoce svaříte s cukrem, i tak džem krásně zhoustne. 

Když už budete přidávat pektin, dejte ten čistě přírodní. Přesto se může stát, že ačkoliv děláte džem stále stejně, jednou vám prostě nezatuhne. Co s tím? 

Jaké jsou tradiční rady

Babičky mají většinou zaručené rady, které nás často vytáhnou z problémů. Jaké jsou rady pro přípravu marmelády? Když ji připravujete, udělejte si test, kdy na studený talířek z ledničky kápnete trošku marmelády a uvidíte, jestli tuhne. Pokud ne, vařte dál. Když budete ale přebytečnou šťávu dlouho redukovat, zbytečně přejdete o cenné vitamíny.

Ovoce vařte co nejkratší dobu, ideálně v co nejširším hrnci, kde se lépe bude odpařovat tekutina. Pokud vám ale neztuhne marmeláda hned, může zatuhnout dodatečně v chladnu. Někdy to trvá i pár dnů. Můžete vyzkoušet vařit rybíz i se stopkami (nebo odšťavnit včetně stopek) s cukrem v poměru 1:1, přidat malé množství kyseliny citronové a nechat na sporáku asi 10 minut. Poté propasírujte, znovu krátce povařte a nalijte do vyhřátých sklenic. 

Co když ani tak zavřenina netuhne? Záchranou je citrusový pektin. Na 1 kg ovoce stačí 3-4 lžičky pektinu. Je ale potřeba smíchat ho s částí cukru mimo hrnec a pak do zavařeniny vmíchat společně. Povaři ještě pár minut, zkusit "talířkový test" a pokud je džem tuhý, ihned s ním do sklenic.

Zavařování

Pokud se vám letos na zahradě či v sadu nebývale urodilo, narazili jste na kvalitní pláňku, zmrazených a sušených hub už máte habaděj a dumáte, co s novým úlovkem, nebo prostě jen chcete uchovat…

Jak využít řídkou marmeládu

Může se stát, že přes veškerou snahu a obvyklá opatření marmeláda neztuhne. I tak má využití, i když to už na namazání lineckého cukroví nebude. Když zůstává marmeláda tekutá, můžete si ji přidávat do jogurtu, na tvaroh, jako toping na lívance a palačinky, ale i buchty a perník. Zkrátka jako sirup.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Související obsah