Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Novinkou letošní řady soutěže MasterChef Česko jsou zlaté karty. Každý porotce má jednu. Ti, kteří ji dostali, postupují automaticky do finalové šestnáctky. Ostatní ještě musí ukázat, že jejich postup nebyl náhoda. Kdo jsou jejich držitelé?


Tři zlaté karty

Betty, Robin a Malika. Tyto tři jména si zapamatujte. Podle porotců splnili nejlépe jejich castingové zadání. Uvařili jídlo, které je vyjadřovalo, jídlo, které vycházelo z nich, a ještě to jídlo uvařili fantasticky. Všichni tři tak budou následující klání sledovat jen z balkónu, porotci jim za castingové kolo totiž dali rovnou zlaté karty, a tak si první vyřazovací kolo užijí na balkóně, kam mohou jen ti, kteří si vyvařili postup.

Božsky ochucená koprovka od Betty

Osmadvacetiletá Betty byla z porotců celkem vyjukaná. Na všechny otázky odpovídala: „Jo“. S koprovou omáčkou v moderním pojetí s hráškem a uzeným pstruhem trochu riskovala. Koprovou omáčku totiž lidé buď milují, nebo nenávidí. I její přátelé měli rozporuplné pocity, ale sami řekli, že taková Betty přesně je. Když něco chce, jde si za tím.

Už v 17 letech odjela do Londýna na dvouměsíční kurz vaření. Vystudovala VŠE, kde získala byznysové základy pro případné otevření restaurace. Teď pracuje jako marketingová manažerka, ale její sen je mít penzion na horách, kde by se dobře vařilo, ale byly by tam ještě rozličné sportovní aktivity, protože odmala byla vedená ke sportu a tyto dvě své vášně by chtěla spojit.

Když od trojice porotců zaznělo v různých obměnách: „Omáčka je božsky dochucená.“ „Byl to risk, ale byl to geniální tah, který vám vyšel,“ bylo jasné, že Betty postupuje dál. Radek Kašpárek byl z jejího pstruha tak odvařený, že za Betty vyběhl a udělil jí první zlatou kartu.

Za nás: Betty je cílevědomá, a nejen svým vzhledem trochu připomíná Kristýnu Němčekovou, která vyhrála MasterChefa Česko v 17 letech a stala se tak nejmladší vítězkou MasterChefa na světě. Kristýna po soutěži vydala kuchařku a jejím prodejem financovala své studium prestižní kuchařské školy. Nyní pracuje v londýnské michelinské restauraci Story.
 

Drzá rajská od Robina

Od Robina to byla pěkná drzost. Vietnamský kluk se na casting vydal s tím, že uvaří rajskou, ale po svém! Rajskou! Skoro národní poklad české kuchyně! Jenže Robin věděl, co dělá. Jeho rajská byla drzá, ale všechny tři porotce posadil jeho výkon na zadek (teda… Přemek to řekl ostřeji…). Naservírovat k rajské fenyklový salát a podávat ji se steakem? „Všichni říkají, že česká kuchyně je fádní, těžká, ale vy jste dokázal, že umí být lehká, nápaditá a chutná,“ nešetřil chválou Honza Punčochář, který se o to samé snaží i ve své restauraci.

Robin se narodil ve Vietnamu, ale s rodiči se přestěhoval do Prahy. Žil v Modřanech, nyní je na pražském Žižkově, kde se mu zjevně líbí. "Žižkov je nejlepší!", napsal Robin nedávno ve facebookové skupině Praha 3 Žižkov - Mí(ě)sto, kde žijeme.

A co ještě o Robinovi víme? Když byl malý, jeho rodiče stále pracovali a jak je ve vietnamské komunitě obvyklé, najali ke svým dětem českou paní. Robin ji říká teta. Rád s ní vařil a základy české kuchyně zná od ní. Baví ho však ty chutě trochu okořenit Asií. A proč si vybral právě tohle jídlo, čím ho odráží? „Když se podívám do zrcadla vidím obyčejného vietnamského kluka, ale když se podívám ještě hloub, tak pak vidím i typického Čecha, který na takové kuchyni vyrůstal,“ vysvětlil porotcům, jak on pochopil jejich zadání.

Za nás: Robin je skromný nenápadný kluk, ale v kuchyni se umí ohánět a určitě dojde hodně daleko. Jeho česká kuchyně říznutá Asií může pomoci odlehčit těžká česká jídla.
 

Makrela od Maliky 

Malika by si ráda někdy otevřela knihkupectví s kavárnou. V Praze bydlí se svým česko-francouzským manželem, který pracuje na ambasádě, už tři roky a učí se česky. Díky manželově práci často cestují, a tak mohla poznat různé krajiny. Porotce však kromě velmi dobré češtiny zaujala svou makrelou podávanou s rýží a svěžím fenyklovým salátem s olivami a kapary.

Jen jídlem porotce dokázala přenést do Francie. „Ta rýže, to je exploze chutí, každé kousnutí je cítit něco jiného. Za čtyři roky jsem tu nejedl lepší jídlo,“ byl nadšený Honza Punčochář s tím, že takto by rybu nepřipravil leckterý profesionál. Ryba byla krásně měkká, ale vůbec nebyla vysušená.

Za nás: Malika do soutěže přinese francouzský šmrnc. Ale bude to mít těžké, snad pochopí všechna složitá zadání od porotců. Vařit rozhodně umí.
 

Chcete vědět, jak se jim bude dařit dál? Sledujte MasterChef Česko každé úterý a středu na Nově po Televizních novinách. 

Připomeňte si jak si soutěžící poradili s castingovou výzvou: 

Fotogalerie - Držitelé zlaté karty

Ukázat 9 fotografií

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si