Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hitem letošního podzimu je černý česnek. Fantastické dochucovadlo vylepší pečené maso i obyčejnou smaženici
Zdroj: Foodista – originally posted to Flickr as Photo of Black Garlic, CC BY 2.0,

Že o černém česneku slyšíte poprvé? Pak ale určitě ne naposledy! Špičkoví šéfkuchaři jej používají už nějakou dobu a nyní se stává stále populárnějším i v běžné kuchyni. Důvodů je víc než dost.

Černý česnek - dokonalý zázrak

Patříte mezi milovníky česneku, ale vadí vám specifický odér, který po sobě zanechává, nebo vám dokonce po česneku není úplně nejlépe? Tak zkuste česnek černý. Tento neobvyklý česnek má opravdu černou barvu, nejde přitom o žádnou speciální odrůdu, ale o obyčejný bílý česnek, který se nechá zrát ve speciální komoře při přesně kontrolované vysoké teplotě a vlhkosti po dobu několika týdnů. Česnek obvykle zraje 40 dnů, ale může to být i několik měsíců.

Proces není klasickou fermentací, jde o tzv. Maillardovou reakci (tedy reakci neenzymatického hnědnutí). Díky ní získává česnek svou specifickou černou barvu, ale mění se i jeho chuťové vlastnosti  a obsah látek v něm obsažených. Česnek přitom vzniká přirozeně jen regulací teploty a vlhkosti a není nutné přidávat žádné další látky. Díky tomu jde o stoprocentně přírodní výrobek.

Česnek s chutí rozinek

Právě speciální proces zrání způsobuje, že česnek ztrácí svůj pro někoho nepříjemný zápach a palčivou chuť. Černý česnek je naopak lehce nasládlý, není vůbec ostrý, přitom je v něm ale stále znát lehký česnekový podtón. Místo toho jsou v něm cítit další neobvyklé chutě a vůně, např. rozinky, melasa, lékořice, pečené švestky, balsamico nebo vanilka. Samozřejmě je chuť dána i procesem výroby a tím, z jakého česneku se připraví. Zajímavá je i jeho trochu lepkavá konzistence, navíc je měkčí a trochu žvýkavější než syrový česnek.

Jak využít černý česnek v kuchyni?

I když je černý česnek až hitem poslední doby, najdete ho na jídleních lístcích mnoha vyhlášených restaurací a vaří s ním i ti nejlepší šéfkuchaři. To dokázal v posledním díle pořadu Souboj na talíři i Radek Kašpárek, když jej použil do omáčky k dančímu hřbetu.

Přesto není tato jedinečná ingredience žádnou novinkou. Černý česnek je již po staletí oblíbenou ingrediencí v mnoha kuchyních asijských zemí. Jeho použití je snadné a můžete jej směle dát všude kam, kam byste se chystali přidat klasický česnek. K dostání je buď  ve formě celých palic, balení s jednotlivými stroužky, pasty nebo sušeného prášku. Ať už si vyberete jakýkoliv výrobek, výsledek vás rozhodně příjemně překvapí. 

Dochutí vajíčka i grilované maso

I když se černý česnek v luxusních podnicích používá i do různých neobvyklých delikates, využijete jej i při běžném vaření„V kuchyni jde o dochucovadlo, takže rozsah použití je velký,“ říká pro Toprecepty.cz Josef Neugebauer z firmy Garlio, která k nám černý česnek dováží.

Černý česnek krásně doplní sýry, bruschettu, pokrmy z kuřecího masa, lze ho použít i na pizzu a vyborně se hodí i do salátové zálivky„Doma si ho dávám i do smažených vajíček, stačí jeden stroužek nakrájený na plátky na 2-3 vejce. Na grilované maso pak používám černý česnek v prášku. Maso stačí jen posypat  solí a česnekem a vypadá skvěle i na pohled," doporučuje Josef Neugebauer. Jen je třeba myslet na to, že je jeho chuť jemnější, proto raději pokrm běhen vaření průběžně ochutnávejte, aby byl česnek v jídle vůbec znát.

Česnek bez zápachu

Dakší z mnoha předností černého česneku je, že i výrazně prospívá našemu zdraví. Úžasné je na něm už jen to, že nedráždí sliznice zažívacího ústrojí, což ocení každý, kdo se běžnému česneku vyhýbá, neboť ho po něm vždy pálí žáha. Navíc se po jeho konzumaci nebudete muset ládovat mentolovými žvýkačkami nebo bonbony, neboť nezpůsobuje ani nepříjemný zápach z úst jako klasický česnek.

Kromě toho je silný antioxidant, dokonce je na tom údajně mnohem lépe než bílý česnek. Ćerný česnek má ovšem i další pozitiva. Pomáhá například regulovat hladinu cukru v krvi, může pomoci snížit hladinu cholesterolu a může přispět k posílení imunitního systému. Každopádně, hlavně skvěle chutná a v kuchyni se vám s ním rozšíří obzory!

Zdroje informací:
ŠTÍPEK, Stanislav: Antioxidanty a volné radikály ve zdraví a v nemoci
LEE, Young-Min, Oh-Cheon GWEON, Yeong-Ju SEO, Jieun IM, Min-Jung KANG, Myo-Jeong KIM a Jung-In KIM, 2009. Antioxidant effect of garlic and aged black garlic in animal model of type 2 diabetes mellitus
Garlic as an antioxidant: the good, the bad and the uglyPhytotherapy Research
Aged garlic extract and S-allyl cysteine prevent formation of advanced glycation endproductsEuropean Journal of Pharmacology
Internimedicina.cz
Thespruceeats.cz
Garlio.cz
VOYO.CZ

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Kookina Kookina

11. 1. 2023 23:49

Takže sladkej česnek 🙄 a ten bílej, když tohle je "zaručeně přírodní", je teda jakej, narvanej chemií, štiplavý česnek je jako nepřírodní??? Nešťastně zvolená slova.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Den kukuřice

Den kukuřice

Využití kukuřičných zrn v kuchyni je velmi široké a na našem webu můžete najít velké množství receptů s touto obilovinou. Dobré je, že si kukuřici… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více