Dauphinois gratinované brambory

Suroviny 4 porce

1 kg brambor
200 ml smetany
200 ml bujónu nebo silného vývaru
1 stroužek česneku
máslo
černý pepř
sůl
asi 40 g jemně strouhaného tvrdého sýra

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oškrábeme a nakrájíme na co nejslabší plátečky, maximálně 1 mm a osušíme.
    Na dno zapékací misky rozetřeme prolisovaný stroužek česneku a 1-2 lžíce másla. Plátky brambor skládáme vedle sebe a každou vrstvičku osolíme a lehce poprášíme pepřem.

  2. Zalijeme smetanou a vývarem, zakryjeme pečícím papírem nebo alobalem, zatížíme (třeba pokličkou vhodné velikosti), aby brambory dobře přilnuly k sobě a vložíme do trouby, předehřáté na 180°C.
    Pečeme hodinu, potom odkryjeme, zvýšíme teplotu a půl hodiny dopékáme odkryté. Po čtvrt hodině posypeme sýrem (tentokrát jsem použila pecorino).

Poznámka od kuchařky

Jedná se o klasický francouzský pokrm a pro dokonalý výsledek je nutné dodržet slabé krájení brambor a délku pečení.

Některé předpisy uvádějí výměnu vývaru za bílé víno, ochucení šalvějí nebo použití jiných (francouzských) sýrů. Možná a výborná je i verze bez sýru.

Komentáře k receptu Dauphinois gratinované brambory

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Uvítala bych srozumitelnější formulaci...tady s tím "krkáním" si nevím rady, i když bych i ráda odpověděla...;-):-))

    Odpovědět

  • ambrozinka ambrozinka

    Já dávám bílé víno a čerstvý tymián - nemá to chybu :-)

    Odpovědět

  • jahoda jahoda

    Elizo, dnes jsem vyzkoušela Tvůj recept, protože jsem na podobný narazila v časopise.
    Takto jednoduše pečené brambory mě moc lákaly a jsou opravdu super.
    Dělala jsem z raných brambor, na dno 4 stroužky česneku na plátky, dala jsem ale jen 50ml zeleninového vývaru, proložila bazalkou a sýr už jsem nedávala. Strouhala jsem na struhadle, aby byly co nejvíce tenké. Opravdu chce dodržet dobu pečení.
    Jsou chuťově strašně dobré a ten česnek a pepř je dělají pikantní. :-p;-):yes::yes:14

    Odpovědět

  • cardanka cardanka

  • bara.it bara.it

    Libi se mi, libi.:yes:8:yes:

    Odpovědět

  • Lusinda79 Lusinda79

    Eli neboj, já ho měla půjčený, stálo mě to dvě bříška prstů, kruhadlo i mě stačí normální...tohle by mi muselo ráno vařit kávičku, aby si na sebe vydělalo.;-)

    Odpovědět

  • hafikov hafikov

    Vypadá to úžasně-vlastně všechny tvoje recepty a fotky.Určitě pro rodinu zkusím.Já budu jen koukat;-(Ale bodík posílám:-K

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Eli, ty holt umíš;-):yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Děkuju, Lusi :-K, tak to si nejspíš nepořídím... To moje krouhátko stálo 10x míň :-D:-D

    Odpovědět

  • Lusinda79 Lusinda79

    http://www.odapoz.cz/odapoz/eshop/32-1-La-Mandolin...Eli mandolína je něco jako struna-škrabka, používá se to i na mrkev apod.doma ji nemám.:-//

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Lusi, co je to mandolína? (tedy v kuchyni...:-) ) Ony se ty plátky dají i nastrouhat, ale mně to moc nejde, tak raději krájím. Až posléze jsem si vzpomněla, že jsem v létě na pouti koupila nějaký "zázračný" kráječ na zeleninu a kupodivu je dost ostrý (uřízla jsem si kousek bříška u prstu), tak jsem ho mohla dnes vytáhnout... no tak podruhé...

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Vypadá to velice chutně :-p:-p

    Odpovědět

  • maris maris

    Taky už jsem dělala, je to :yes::-p+ Krásná fotka !

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

  • Lusinda79 Lusinda79

    Všem vřele doporučuji!Pecorino je tuším tvrdý ovčí.Kdo ještě neokusil zkuste!

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: gratinované brambory gratinované brambory recept gratinované brambory se smetanou gratinované brambory gratinovane gratinovací misky recept gratinované brambory recepty gratinované brambory recept na gratinovane brambory výborné gratinované brambory gratinované smetanové brambory gratinované brambory příloha mandolína na brambory brambory se smetanou jak se dělají gratinované brambory klasické gratinovane brambory zapečené brambory dauphinois francouzske gratinovane brambory gratinovaný brambor francouzské brambory z ranných brambor