Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bezlepkové pečivo
Zdroj: Freepik, azerbaian_stockers

Celiakie či intolerance lepku není v současné době ničím neobvyklým ani u menších dětí. Pokud se tento zdravotní problém prokáže, je třeba o jejich jídelníčku více přemýšlet, ale není nutné se vzdávat běžných potravin. Některé ingredience je však nutné vyměnit za bezlepkovou variantu s podobnými vlastnostmi.


Lepek nevyřazujte z jídelníčku zbytečně

Podle internetového magazínu pediatriepropraxi.cz by se lepek měl dětem nabízet v malém množství přibližně kolem 6. měsíce života, a to právě proto, aby si organismus zvykl. Pokud se však celiakie nebo intolerance prokáže, bude bezlepková dieta součástí života celé rodiny. Znamená úplné vyloučení surovin, potravin a nápojů s obsahem obilovin, ve kterých se lepek nachází – pšenice, žita, ječmene a ovsa.

Poslední zmíněná obilovina, tedy oves, sice obsahuje velmi malé množství lepku, ale kvůli způsobu zpracování, kdy přichází ke kontaktu s jinými obilovinami, se mezi ty lepkové oves také počítá. Existují však i ovesné produkty, při kterých je kontaminace vyloučena. Ty jsou vždy opatřeny certifikací.

Čím nahradit lepek v dětském jídelníčku?

Lepek je součástí nejen výrobků z obilovin, jako jsou těstoviny, pečivo nebo nejrůznější sladkosti, ale může se skrývat i v potravinách, ve kterých bychom ho nečekali. Vždy je třeba číst etikety, kde informaci o obsahu lepku nebo použité obilovině musí být uvedeny. Lepek najdeme v:

  • pšeničné, žitné, ječné, špaldové, ovesné (kromě certifikované jako bezlepková) mouce, krupici, otrubách a prášku do pečiva
  • běžně prodávaném slaném i sladkém pečivu, strouhance a některých cereáliích
  • přílohách: těstoviny, kuskus, knedlíky, bulgur, tortilly, ječné kroupy a některé instantní přílohy
  • cukrovinkách včetně některých čokolád, zmrzlin, pudinků i bonbonů
  • průmyslově zpracovaných potravinách, kde se lepek používá jako pojivo a zahušťovadlo
  • bujónech, některých sójových omáčkách, majonézách, kečupech, hořčicích a omáčkách
  • uzeninách
  • mléčných výrobcích, zejména ovocných jogurtech
  • slaných pochutinách (chipsy, krekry,…)
  • výrobcích z ovoce (dřeně, marmelády,…)
  • seitanu

Spoustu ze zmíněných potravin lze připravit s nahrazením lepkové suroviny za bezlepkovou.

Bezlepkové mouky a strouhanky

S malým celiatikem nezbývá nic jiného, pokud nemáte v blízkosti specializovaný obchod, než začít s výrobou vlastního slaného i sladkého pečiva. Moderní doba naštěstí skýtá spoustu bezlepkových možností včetně náhražky prášku do pečiva. Sehnat se dá mouka rýžová, mandlová, pohanková, kukuřičná, kokosová, tapioková, čiroková, lněná, cizrnová, jáhlová a mnoho dalších. K dispozici jsou běžně i hotové směsi na výrobu bezlepkového pečiva.

Strouhanku na obalování řízků nebo zahuštění karbanátků a dalších směsí lze vyrobit ze staršího bezlepkového pečiva, nebo použít rozemleté kukuřičné lupínky, které vytvoří krásně křupavý povrch smažených nebo pečených obalovaných pokrmů.

Přílohy bez lepku

Zcela bez rizika se jako bezlepkové přílohy mohou podávat brambory, rýže, luštěniny, jáhly, pohanka, quinoa nebo amarant. Sehnat bezlepkové těstoviny dnes už také není žádný problém.

Zahuštění polévek a omáček

Všude tam, kde je potřeba nahradit při zahušťování jíšku z klasické mouky, hravě pomůže například najemno nastrouhaná brambora, kukuřičný či bramborový škrob nebo rozdrobený bezlepkový chléb. Kdo si však nedovede představit zahuštění bez jíšky, ideální náhražkou ze pšeničnou mouku je pohanková, která se chová velmi podobně. Krémové zeleninové polévky a omáčky není třeba zahušťovat vůbec, stačí jen použít více zeleniny nebo ubrat vody či vývaru.

Bezlepkové uzeniny

Nemáte-li zdroj kvalitních uzenin, které nejsou „obohaceny“ o obiloviny, vyzkoušejte skvělou domácí šunku, která vás ohromí chutí i jednoduchostí přípravy. Výrobu usnadní pořízení šunkovaru, který seženete do 1000 korun.

Domácí ochucovadla

Místo kečupu, hořčice a dalších omáček, které běžně obsahují lepek, si vyrobte vlastní ochucovadla, která vám v lednici vydrží celé měsíce. Na kečup vám stačí zralá oloupaná rajčata, cibule, sůl, cukr, ocet a oblíbené koření, ani domácí hořčice z pomletých hořčičných semínek není žádná věda.

Zdroje informací:
pediatriepropraxi.cz

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat