Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svátek svatého Martina netrpělivě očekávají nejen všichni milovníci husích či kachních pečínek, lokší a svatomartinských rohlíčků, ale i všichni vinaři a ti, kteří si rádi pochutnají na mladém svěžím víně. Jeho první láhve se otvírají již zítra 11. 11. přesně v 11 hodin a 11 minut.

Čas na mladé víno

Ochutnávání prvních vzorků vína z letošní úrody je jednou z tradic, která je spojena se svatomartinským posvícením odjakživa. Dnes jsou svatomartinská vína velkým hitem, mladé víno k svatomartinské huse popíjeli naši předkové již před mnoha sty lety, jak jsem psali v jednom z našich předchozích článkůV současnosti se sice svatomartinská vína stala spíš výborným marketingovým tahem, i tak je to ale hezká tradice otevřít 11. listopadu přesně v 11 hodin a 11 minut obřadně láhve s mladým vínem.

Jaké víno může být Svatomartinské?

Jako svatomartinské víno se smí označovat jen víno z letošní sklizně, a to dokonce ne jen tak ledajaké. Svatomartinské víno poznáte podle loga se svatým Martinem na bílém koni. S tímto označením se ovšem smějí prodávat jen vína z určitých odrůd, jejichž hrozny byly vypěstovány a zpracovány na území České republikySvatomartinské může být víno bílé, červené, růžové i klarety. V případě bílých vín jde o odrůdy Müller Thurgau, Veltlínské červené rané (známé jako „večerka“), Muškát moravský, u růžových je to Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe a u červených Svatovavřinecké a Modrý Portugal. Vína mohou být odrůdová i tzv. cuvée – tedy směs libovolných dvou odrůd.

Letošní sezona se vydařila

Díky teplému a slunečnému srpnu, tedy nejdůležitějšímu měsíci pro dozrávání hroznů raných odrůd se letošní ročník obzvlášť vydařil, na trh zamíří dokonce na trh cca 2,35 milionů lahví s vyobrazením svatého Martina. Protože jsou svatomartinská vína mladá, jsou obecně svěží a ovocitá s nižším obsahem alkoholu a nižší cukernatostí. Jako svatomartinská se mohou prodávat jen vína suchá. Mohou být dokonce i lehce perlivá. Svatomartinská vína nejsou určena k archivaci, svou svěžest si uchovají maximálně do jara.

„Vzhledem k příznivému průběhu sezóny budou Svatomartinská vína obecně lehčí s nižším obsahem alkoholu,“ říká o vínech ročníku 2022 Ing. Marek Babisz z Národního vinařského centra a doplňuje: „Vína z odrůdy Müller Thurgau budou převážně broskvová, grapefruitová nebo s jemným muškátem. Veltlínské červené rané bude mít lehce hrozinkovo-medové tóny s banánovým podtónem a v Muškátu moravském najdeme většinou vůni a chuť tropických citrusových plodů jako jsou limetky a mandarinky. Růžová vína budou příjemná, ovocná a svěží, s tóny třešní, zralých višní a jemnou smetanovostí. Červená vína budou také svěží a ovocná. Svatovavřinecké bude mít tóny plané švestky a sušeného ovoce, Modrý Portugal pak květinovou vůni po pivoňkách, lučním kvítí a jemné tóny lesního ovoce.“

A za kolik svatomartinské pořídíte? Jediné přípustné balení svatomartinského jsou láhve o objemu 0,7 l. Jejich cena by se letos měla pohybovat od 70 do 150 Kč. Záleží i na tom, zda si koupíte víno v supermarketu nebo přímo někde ve vinotéce od menšího vinaře. Na degustačních akcích si ceny určují sami vinaři, obvykle je cena za degustační vzorek (0,5 dcl) kolem 10 Kč. 

Svatomartinské na Náplavce

Za mladým vínem nemusíte jezdit až na Moravu do sklípku nebo do vinařství. Pokud bydlíte v Praze, stačí vyrazit k Vltavě na náplavku Rašínova nábřeží. Právě tam se již zítra, tedy 11. listopadu budou konat Svatomartinské slavnosti spojené s degustací svatomartinských vín, ochutnávkou husích specialit a bohatým doprovodným programem. Těšit se můžete na 20 vinařů z Čech a Moravy, husí pečínku, kaldoun, husí játra i husí burgery a všechno to ochutnávání vám zpestří stylově cimbálovka. V Praze můžete vyrazit na husu i 12. 11. na Letnou, kde proběhne akce Letenská husa 2022 a košt svatomartinského vína.

Svatý Martin v Brně

Brňáci to sice mají k vinicím blíž, ani oni však nemusí Brno opustit. Na brněnském náměstí Svobody odstartuje přesně 11. 11. v 11 hodin největší košt svatomartinských vín u nás. Připraveno bude 100 vzorků od různých vinařů a dorazí dokonce i svatý Martin na bílém koni následován dlouhým průvodem, který projde městem. A samozřejmě nebudou chybět ani tradiční svatomartinské speciality na zakousnutí, aby se vám po víně tak nemotala hlava.

Kam ještě o víkendu na svatomartinské slavnosti vyrazit?  

  • Mikulov (11. 11. – 13. 11.) – čeká vás slavnostní obřad svěcení vína ročníku 2022, a to přesně v ten pravý čas v pátek v 11 hodin a 11 minut. Připraven bude i jarmark a svatomartinské menu v místních restauracích. Na výbornou svatomartinskou kachnu můžete vyrazit třeba na místní zámek. 
  • Uherské Hradiště (11. 11.) – na Masarykovo náměstí dojede na 11 hodinu sv. Martin na bílém koni, proběhne žehnání svatomartinských vín a připraveny budou i husí a kachní speciality. Napečeny budou i svatomartinské rohlíčky, nejen k huse si pak můžete vychutnat slovácké báleše a patenty pečené na plotně.
  • Lednicko-valtický areál (11. 11.-12. 11.) – v Lednici v Zámecké jízdárně v 10 hodin proběhne slavnostní přípitek a slavnost na počest sv. Martina, Vinné sklepy Valtice zase chystají svatomartinskou degustaci, a to již v pátek od 11 hodin a 11 minut, kdy proběhne slavnostní přípitek.
  • Olomouc (11. 11. - 12. 11.) - již v pátek v 11 hodin začne akce Svatomartinská Olomouc. ve stáncích se budou prodávat mladá vína z mnoha moravských vinařství, záviny, paštiky z paštikárny, sýry nebo uzené maso. 
  • Zámek Zbiroh (12. 11.) – na místním Svatomartinském posvícení, které začíná v sobotu od 11 hodin, ochutnáte nejen nejlepší česká a moravská vína, ale i pečenou husu. Sladkou tečkou tu pak budou posvícenské koláče.
  • Kutná Hora (12. 11.) – v rámci Svatomartinských hodů v klášteře sv. Voršily se můžete od 11 do 19 hodin těšit na husí speciality (třeba husí vývar nebo konfitovaná husí játra v sádle), rohlíčky s ořechovou náplní i ochutnávky mladého vína. 
  • Slavkov u Brna (12. 11.) - na slavkovském zámku začnou svatomartinské slavnosti v sobotu již v 9 hodin. Ve zdejší restauraci Austerlitz určitě ochutnejte třeba vyhlášenou husí paštiku.
  • Hustopeče (12. 11) - svatý Martin s průvodem dorazí v sobotu v 11 hodin i do moravských Hustopečí. Otevřené budou sklepy místních vinařů a napečené budou i husy, aby atmosféra svatomartinského posvícení byla dokonalá.

Recepty k tomuto článku