Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

pečenáče
Zdroj: Toprecepty

Také se vám stává, že zbydou osmažené řízky z kapra a už ho nechcete jíst? Naložte ho do kyselého láku, přidejte další ingredience a připravte si výbornou dobrotu k večeři.


Co jsou pečenáče z kapra

Jedná se o smaženého kapra, kterého vychladlého naskládáte do velké sklenice a necháte naloženého v octu, vodě a koření. Podle požadované chuti můžete přidat i další ingredience.

Kdy můžete začít konzumovat pečenáče z kapra

Naloženého kapra je třeba nechat dobře uležet. Chutě se hezky propojí a také se rozpustí malé protivné kostičky, které nikdo netouží vybírat. Takže se jedná o dobrý způsob, jak konzumovat kapra, když vám vadí jeho kosti. Kromě kyselosti dodají suroviny také zajímavé aroma. Nejdříve je dobré si dát kapra alespoň za pět dnů. Čekání se skutečně vyplatí. Současně tak získáte jeden ze silvestrovských chodů.

Co potřebujete na přípravu pečenáče z kapra

Na přípravu potřebujete kromě osmaženého kapra také vodu, ocet, koření, kousky cibule, ale třeba i chilli papričku. Z koření se většinou používá bobkový list, kuličky pepře, hořčičné semínko, případně nové koření. Někdy se přidává i trocha cukru a samozřejmě i sůl.

Jaké vychytávky využijete

Pokud nemáte rádi kosti, je ideální připravit kapra jako filet, pak ho obalit a osmažit. Drobounké kostičky se v octovém láku rozloží. Když budou kapří kousky tenčí, lépe se dostanou do sklenice. V případě, že si vyberete 2litrovou a větší sklenici, bude vkládání kapra snazší, jestliže bude kousek o krapet širší. Stejně jako při jakémkoliv nakládání, i tady je třeba mít zcela čisté sklenice a pomůcky, které budete využívat.

Jak připravit pečenáče z kapra

Na pečenáče si přichystejte: zhruba 1 kg osmažených porcí kapra, 400 ml vody, 400 ml octa, 2 střední cibule, 3 bobkové listy, 10 kuliček černého pepře, 3 ks nového koření, 1 lžičku hořčičných semínek, 1-2 chilli papričky (volitelné), 70 g cukru a 10 g soli.

Jak na to? Na stůl si dejte dobře vymyté sklenice a víčka. V kastrolu si připravte nálev z vody, ke které přilijete ocet. Cibuli nakrájejte na polovinu, pak na měsíčky, a přidejte ji k tekutinám. Přidejte všechno koření, sůl a cukr, uveďte do varu a krátce povařte. Pak lák nechte trochu zchladnout. Porce osmaženého kapra naskládejte do sklenice, vložte pevné kusy z láku, a zalijte vše lákem samotným. Pokud tekutina nebude stačit, aby byly všechny kousky schované, dolijte trochu převařené vody. Sklenici nechte vychladnout a dobře uzavřete. Nechte v chladu odležet.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat