Naučte se number cake! Dort ve tvaru písmene nebo čísla potěší malé i velké

Už nějakou dobu zaplavují sociální sítě fotky zajímavých dortů ve tvaru číslic nebo písmen. Vypadají překrásně a na přípravu nejsou až tak složité. Čekají-li vás narozeniny, zkuste pro jednou místo klasiky upéct number cake přesně podle věku oslavence!
Z Izraele do celého světa
Mohlo by se zdát, že v cukrařině už bylo všechno vymyšleno, ale opak je pravdou. Důkazem budiž letošní dortové trendy hýřící barvami. A stejně tak nápaditý je dort, kterému se neřekne jinak než „number cake“ či „alphabet cake“. Tedy dort ve tvaru čísla nebo čísel či ve tvaru písmene, případně i nějakého ornamentu (třeba srdce). Rozdíl mezi number cake a jinými dorty, které jsou také třeba nějak tvarované, je ten, že do tohoto dortu vidíte. A to doslova. Žádná vrstva není skryta, jednotlivá dortová patra jsou krémem spíš ozdobena, než promazána a dort je nahoře nádherně dekorovaný dalšími sladkostmi, obvykle makronkami, a také květinami. Za původem number cake stojí izraelská cukrářka Adi Klinghoferová, která podle webu TheCakeBlog.com jako první na svém instagramovém účtu v roce 2018 přišla právě s tímto nápadem a spustila doslova lavinu. Number cake se stal hitem a je jím dodnes.
Článek z magazínu
Jak na něj
Možností je několik. Originální verze dortu se připravuje tak, že z křehkého sušenkového těsta (s opatrností lze využít i linecké) vyváleného na plát o tloušťce asi 3 až 5 mm, vykrojíte požadované písmeno, číslo nebo tvar a upečete. Použít lze i těsto na medové pláty. Number cake se obvykle dělá jako dvoupatrový, takže je potřeba vykrojit dvě čísla nebo písmena a postupně je upéct v předehřáté troubě při 190°C. Stačí asi 8 minut; jakmile začnou okraje těsta zlátnout, je hotovo. Druhou variantou je dort vykrojit z předem upečeného korpusu. „Jde hlavně o to, abychom měli nějaký námi ověřený korpus, který je hutnější a nedrolí se,“ říká pro Toprecepty.cz cukrářka Dominika Tesařová ze sítě kaváren Lagarto a dodává, že korpus sice musí být hutný, ale zase ne moc těžký, krém by pak totiž neunesl jeho váhu. No a konečně, třetí variantou je upéct dort přímo v číslicové nebo písmenkové formě. Otázka je, zda ji pak využijete i na něco jiného a vyplatí se vám do ní zainvestovat.
Jaký krém vybrat
Do number cake je nejlepší krém z mascarpone a šlehačky v poměru 1:1. Šlehačku vyšlehejte, a pak opatrně smíchejte s mascarpone. Tímto krémem „nasázejte“ na první patro dortu kopečky, „bobky“ nebo i jiné tvary, zkrátka krémem korpus nepromazávejte, ale navrstvěte jej. Mějte na paměti, že jednotlivé vrstvy budou vidět a mají i zdobit. Jakmile krém navrstvíte v kopečcích na jedno patro korpusu, opatrně jej přiklopte druhým, znova ozdobte krémem a dekorujte ovocem, květinami nebo různými sladkými drobnostmi, třeba právě makronkami. Pokud děláte number cake ze sušenkového nebo medového těsta, naplňte jej krémem den předem, aby se vrstvy rozležely a dort pak šel dobře krájet. Pokud děláte klasický piškotový korpus, můžete jej samozřejmě servírovat hned, jakmile sklidíte nadšené ovace hostů.
Témata: dort, numbercake, krém, Mascarpone, ovoce, sladké pečení
Sdílejte s přáteli
Články z magazínu
Související obsah
Jak ohřívat knedlíky. Co s těmi zbylými? Jaké tradiční jídlo z nich můžeme připravit?
Co udělat s přebytkem knedlíků Pokud jsme knedlíků uvařili více, než hned spotřebujeme, jednoduše je zmrazíme. Po uvaření je nejprve nakrájíme na… Číst více
Jak nakrájet knedlíky, aby vypadaly co nejlépe? Můžeme použít kráječ i pevnou nit
Knedlíky vařené ve vodě a v páře Při vaření ve vodě bývají knedlíky na povrchu mírně oslizlé. To už k tomuto způsobu přípravy patří - někdo to má… Číst více
Jak uvařit hrnkové knedlíky. Nejrychlejší knedlíky, které hravě zvládne i začátečník
Knedlíky pro rychlé vaření Kdy se pustit do vaření hrnkových knedlíků? Když pospícháme, potřebujeme mít rychle uvařeno, stačí nám menší množství… Číst více
Do polévky patří Kaspressknödel: Připravte si obří sýrový rakouský knedlík jako na horské chatě!
V Rakousku si na velké knedlíky potrpí. Stačí si… Číst více
Domácí knedlík? Žádný problém! Osvědčené rady promění jeho přípravu ve snadný úkol
Domácí knedlík je vyšší dívčí; může se rozvařit,… Číst více
Českem s chutí: Region olomouckých tvarglí a vydatné syrnice. Na Hané si pochutnáte!
Slezsko v dalším díle seriálu Českem s chutí… Číst více
Retro okénko: Vzpomínáte na lančmít? I dnes se vyrábí podle norem z roku 1989. Víme, kde ho sehnat a kolik za něj zaplatíte
Za časů před revolucí byl lančmít oblíbenou… Číst více
Knedlíky k obědu: Zločin nebo tolerovatelný hřích? Odbornice zná odpověď!
Dát si knedlíky k obědu patří mezi oblíbené české… Číst více
Vytvarovat úhledně knedlík není žádná věda. Stačí správně použít fresh fólii
Vídeňský nebo karlovarský knedlík vyžadují nějakou formu, která mu dá tvar a podrží hmotu, aby byla kompaktní. Známe jednoduchou vychytávku, jak toho… Číst více
Brambory jsou nedílnou součástí české kuchyně - jsou velmi variabilní
Pěstování brambor se v našich zemích rozšířilo po třicetileté válce hlavně díky Marii Terezii, která nařízením brambory pěstovat a vařit zabránila… Číst více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Ovesné lívance s dušenými jablky
Přidáno před 3 hodinami

Sýrovo-mrkvová pomazánka s pažitkou
Přidáno před 6 hodinami

Plněné rybí filety se zeleninou
Přidáno před 8 hodinami

Šunkové rolky plněné vaječnou směsí
Přidáno před 10 hodinami

Velikonoční nádivka (dělená strava ZV)
Přidáno před 19 hodinami

Krémová polévka z pečené mrkve
Přidáno před 22 hodinami
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.