Kuřecí kousky v česnekovém těstíčku podle Čiriny: Uvnitř jemné, zvenku křupavé, takové, že je budete chtít znova a znova
14. 3. 2023 Vaření
Kuře připravujeme velmi rádi na nejrůznější způsoby. Kuřecí kousky v česnekovém těstíčku jsou vynikající dobrotou, kterou si snadno a rychle přichystáme z oblíbeného kusu masa. Zjistěte, jak na to.
Proč i dát kuře
Kuře patří mezi stálice na našich jídelních stolech. Není se čemu divit. Maso se dá pořídit relativně levně (1 kg celého kuřete seženete v obchodě někdy už za 69,90 Kč). Když ho rozporcujeme, můžeme z něj připravit hned několik jídel.
Tyto kuřecí mini řízečky, o kterých je následující text, se výborně hodí na kteroukoliv příležitost, ať už na běžnou večeři, oběd, ale také na slavnostní posezení. Výborně se k nim hodí bramborové přílohy, hlavně vařené či pečené brambory, případně bramborová kaše.
Mohlo by vás zajímat
Které části masa na obalované kuřecí kousky
Na kuřecí kousky můžeme využít krásně jemné a šťavnaté stehenní řízky, případně prsa, která mohou být při některých úpravách sušší, ale tomu se zabrání právě schováním do šťavnatého těstíčka.
Jak na těstíčko podle Čiriny
Kouzlo jídla ale pochopitelně spočívá i v tom, jaké přesně těstíčko bude. Obvykle se skládá ze směsi vajíčka, mléka a mouky. Variabilně lze přidat sýr a česnek, případně další suroviny.
Kuřecí kousky v těstíčku jsou dobré, ale když do nich přidáte česnek, jsou vynikající. Právě takhle je připravovala bývalá osobní kuchařka prezidenta Václava Havla, Čirina. Zkušená profesionální kuchařka Čirina před pár lety prodala svou vyhlášenou restauraci a odešla do důchodu. Do té doby stihla čtenáře inspirovat několika kuchařskými knihami a její kuchyně byla pověstná díky výborným jednoduchým jídlům z kvalitních surovin.
Jak vylepšit sýrové těstíčko
Do směsi se většinou dává hladká mouka, ale na zjemnění můžeme použít bramborový nebo kukuřičný škrob. Kromě výše uvedených ingrediencí se dá sáhnout po bylinkách. Výborně se hodí hlavně nasekaná pažitka nebo jarní cibulka. Využít můžeme i bylinky, jako je tymián, oregano, nebo třeba rozmarýn. Jako sýr se používá většinou eidam, ale můžeme sáhnout i po výraznějších sýrech, jako je parmazán, případně cheddar.
Inspirace pro každodenní vaření někdy schází, a tak se nebojte nahlédnout do našich receptů. Zaručujeme vám, že v této sekci najdete především rychlé, nenákladné, snadné, syté a chutné pokrmy,…
Jak na kuřecí kousky v česnekovém těstíčku
Na přípravu budete potřebovat: 300 g kuřecího masa, 1 vejce, 100 ml mléka, 100 g hladké mouky, 3-4 stroužky česneku, 50 g jemně strouhaného eidamu, sůl a olej na smažení.
Jak na to? Maso nakrájejte asi na 3-4cm kousky. Na těsto si připravte misku. Do ní rozklepněte vejce, zalijte mlékem. Sýr nastrouhejte najemno a přidejte ho ke směsi. Ke směsi prolisujte také česnek. Počítejte s tím, že na první ochutnání může směs být příliš pikantní, ale tepelnou úpravou se chuť zmírní. Zasypte vše moukou a směs dobře promíchejte vidličkou. Kdybyste měli pocit, že směs je příliš tekutá, můžete přisypat mouku. Těstíčko osolte.
Do těstíčka dávejte postupně kousky masa, a dobře je v něm obalte. Pak ho dejte na chvíli na talířek bokem odstát, aby maso natáhlo česnek a sůl. Připravte si kastrol nebo vyšší pánvičku, nalijte do ní vyšší vrstvu oleje. Rozehřejte ho a do horkého oleje (zkusmo dejte do oleje nejdřív jeden kousek, když začne poskakovat, můžete pokračovat) postupně naskládejte všechny kousky masa. Smažte je, dokud nebudou nazlátlé. Pak je nechte na ubrousku okapat. Podávejte jako chuťovku, nebo jako hlavní chod třeba s bramborovou kaší.
Náš tip: Připravte si kuřecí kousky v česnekovém těstíčku podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Přehled jídel, ve kterých počet hlavních surovin nepřesahuje 5
K dobrému jídlu nemusíme nakoupit a použít potraviny z půlky supermarketu. I z několika málo základních ingrediencí lze vykouzlit skvělé jídlo.… Číst více
Zdravé sladké brambory: Ochutnejte batáty na mnoho způsobů v slané i sladké podobě
Lákají svou oranžovou mrkvovou barvou a díky… Číst více
Skromné vaření: Chodské maltošny z jablek a brambor jsou možná i lepší než klasický štrúdl
Víte, co se jedlo na Chodsku? Třeba maltošny.… Číst více
Sladký popcorn snadno připravíte i doma: Nejoblíbenější je karamelový, určitě se ale vyplatí vyzkoušet i skořicový a čokoládový
Víte, že popcorn si snadno připravíte doma i bez… Číst více
Mezinárodní den čokoládového dortu
Přijít pouhý měsíc po vánočním a novoročním přejídání se Dnem čokoládového dortu může na někoho působit jako špatný vtip. Mlsouni prominou. Příliš… Číst více
Merhované chodské koláče: Malá umělecká díla z tvarohu a povidel symbolizují zdraví
I když si Honza nesl do světa na zkušenou uzlíček… Číst více
Oblíbené omáčky zdravěji: Květáková koprovka nebo speciální rajská vás nadchnou!
K české kuchyni „omáčková jídla“ zkrátka patří.… Číst více
Odhalte tajemství popcornu: Kdy se svět zbláznil do křupavých kukuřičných pukanců?
Bez obří krabice popcornu by požitek návštěvy… Číst více
Přehled sladkých i slaných dobrot z listového těsta
Listové těsto (dříve se mu říkalo máslové) je velmi oblíbené, protože je křehké a chuťově neutrální, takže ho můžeme naplnit v podstatě čímkoliv od… Číst více
Řapíkatý celer je pro své nutriční a chuťové vlastnosti velmi žádanou zeleninou. Začátečníkům poradíme, jak s ním zacházet
Řapíkatý celer je listová zelenina, jejíž křehkost a výrazná vůně i chuť si získala oblibu u labužníků i vyznavačů zdravého jídla. Řapíkatý celer má… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Máta, rozmarýn, pažitka... Které bylinky by neměly chybět na vašem parapetu nebo terase a jak je využít?
Smažení: Jak správně na tento druh úpravy pokrmů? S tipy od Zdeňka Pohlreicha to bude hračka
Jak na nejlepší kuře? Upečte ho s nádivkou jako v MasterChef Česko!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečný donut
Přidáno před 33 minutami
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 11 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 15 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 16 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 16 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Nebeská bramborová kaše: Tajné tipy kuchařek, jak ji dovést k dokonalosti
5 rychlých receptů z kuřecích prsou: Připravíme je s těstovinami, na špejli nebo v tortile a nebude to ani trvat dlouho
Kyjevský kotlet: Připravte si legendární máslem plněný kuřecí řízek podle originálního receptu!