Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuřecí kousky v česnekovém těstíčku podle Čiriny: Uvnitř jemné, zvenku křupavé, takové, že je budete chtít znova a znova
Zdroj: Toprecepty, Eliza

Kuře připravujeme velmi rádi na nejrůznější způsoby. Kuřecí kousky v česnekovém těstíčku jsou vynikající dobrotou, kterou si snadno a rychle přichystáme z oblíbeného kusu masa. Zjistěte, jak na to.


Proč i dát kuře

Kuře patří mezi stálice na našich jídelních stolech. Není se čemu divit. Maso se dá pořídit relativně levně (1 kg celého kuřete seženete v obchodě někdy už za 69,90 Kč). Když ho rozporcujeme, můžeme z něj připravit hned několik jídel.

Tyto kuřecí mini řízečky, o kterých je následující text, se výborně hodí na kteroukoliv příležitost, ať už na běžnou večeři, oběd, ale také na slavnostní posezení. Výborně se k nim hodí bramborové přílohy, hlavně vařené či pečené brambory, případně bramborová kaše

Které části masa na obalované kuřecí kousky

Na kuřecí kousky můžeme využít krásně jemné a šťavnaté stehenní řízky, případně prsa, která mohou být při některých úpravách sušší, ale tomu se zabrání právě schováním do šťavnatého těstíčka.

Jak na těstíčko podle Čiriny

Kouzlo jídla ale pochopitelně spočívá i v tom, jaké přesně těstíčko bude. Obvykle se skládá ze směsi vajíčka, mléka a mouky. Variabilně lze přidat sýr a česnek, případně další suroviny. 

Kuřecí kousky v těstíčku jsou dobré, ale když do nich přidáte česnek, jsou vynikající. Právě takhle je připravovala bývalá osobní kuchařka prezidenta Václava Havla, Čirina. Zkušená profesionální kuchařka Čirina před pár lety prodala svou vyhlášenou restauraci a odešla do důchodu. Do té doby stihla čtenáře inspirovat několika kuchařskými knihami a její kuchyně byla pověstná díky výborným jednoduchým jídlům z kvalitních surovin.

Jak vylepšit sýrové těstíčko

Do směsi se většinou dává hladká mouka, ale na zjemnění můžeme použít bramborový nebo kukuřičný škrob. Kromě výše uvedených ingrediencí se dá sáhnout po bylinkách. Výborně se hodí hlavně nasekaná pažitka nebo jarní cibulka. Využít můžeme i bylinky, jako je tymián, oregano, nebo třeba rozmarýn. Jako sýr se používá většinou eidam, ale můžeme sáhnout i po výraznějších sýrech, jako je parmazán, případně cheddar. 

Běžný den

Inspirace pro každodenní vaření někdy schází, a tak se nebojte nahlédnout do našich receptů. Zaručujeme vám, že v této sekci najdete především rychlé, nenákladné, snadné, syté a chutné pokrmy,…

Jak na kuřecí kousky v česnekovém těstíčku

Na přípravu budete potřebovat: 300 g kuřecího masa, 1 vejce, 100 ml mléka, 100 g hladké mouky, 3-4 stroužky česneku, 50 g jemně strouhaného eidamu, sůl a olej na smažení.

Jak na to? Maso nakrájejte asi na 3-4cm kousky. Na těsto si připravte misku. Do ní rozklepněte vejce, zalijte mlékem. Sýr nastrouhejte najemno a přidejte ho ke směsi. Ke směsi prolisujte také česnek. Počítejte s tím, že na první ochutnání může směs být příliš pikantní, ale tepelnou úpravou se chuť zmírní. Zasypte vše moukou a směs dobře promíchejte vidličkou. Kdybyste měli pocit, že směs je příliš tekutá, můžete přisypat mouku. Těstíčko osolte.

Do těstíčka dávejte postupně kousky masa, a dobře je v něm obalte. Pak ho dejte na chvíli na talířek bokem odstát, aby maso natáhlo česnek a sůl. Připravte si kastrol nebo vyšší pánvičku, nalijte do ní vyšší vrstvu oleje. Rozehřejte ho a do horkého oleje (zkusmo dejte do oleje nejdřív jeden kousek, když začne poskakovat, můžete pokračovat) postupně naskládejte všechny kousky masa. Smažte je, dokud nebudou nazlátlé. Pak je nechte na ubrousku okapat. Podávejte jako chuťovku, nebo jako hlavní chod třeba s bramborovou kaší. 

Náš tip: Připravte si kuřecí kousky v česnekovém těstíčku podle tohoto videoreceptu:

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Související obsah