Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Anglický velikonoční koláč simnel cake zdobí mandloví „apoštolové" a nadchne hlavně milovníky marcipánu
Zdroj: Wikimedia Commmons, By James Petts from London, England - Simnel cake, CC BY-SA 2.0

Láká vás si zpestřit velikonoční svátky nějakým méně tradičním dezertem? Pokud chcete něco opravdu slavnostního, dokonalou ozdobou svátečního stolu bude koláč simnel cake. Voní kořením, je krásně šťavnatý díky sušenému ovoci a anglické Velikonoce se bez něj neobejdou. 

Jarní koláč z Velké Británie

Koláč simnel patří k Velikonocům ve Velké Británii stejně jako k těm našim mazanec. Tento jarní koláč ovšem bývá nádherně nazdobený, typické jsou pro něj hlavně kuličky z marcipánu, které představují 11 apoštolů bez Jidáše. Často ale koláč zdobí i marcipánové květy nebo jarní figurky zvířátek.

Korpus trochu připomíná biskupský chlebíček, díky marcipánu a sušenému ovoci je koláč až hříšně sladký, a navíc je příjemně ovoněný kořením. V Anglii používají svou oblíbenou směs koření mixed spice, v níž dominuje skořice, muškátový oříšek a nové koření, ale dá se nahradit i perníkovým kořením. Lehkou svěžest a rovněž příjemnou vůni pak koláči občas dodává voda z pomerančových květů, někdy se do náplně navíc přidává i brandy. 

Koláč na oslavu konce půstu

Koláč se v Anglii původně pekl během čtvrté velikonoční neděle a byl takovým sladkým zpestřením půstu. Dokonce se této neděli i říkalo Simnel Sunday. Historie simnel koláče sahá do dávných dob, připravuje se pravděpodobně již od středověku. Jeho původ je však opředený tajemstvím a spojuje se s ním mnoho legend. Současná podoba koláče je úplně jiná, než jak vypadal v minulosti. Původně šlo zřejmě o ovocný chléb, který se pak postupně změnil na koláč. V původní receptuře chybělo i máslo nebo mléko, které se během půstu nesměly konzumovat. 

Zásluhy za vynalezení koláče si nárokují tři místa, přičemž nejčastěji se spojuje s městem Shrewsbury na západě Anglie a místním švestkovým koláčem, který se vařil podobně jako anglický vánoční pudink, a bere se jako předobraz simnel koláče. A právě s vánočními ingrediencemi se spojuje i jedna z historek o původu názvu.

Podle ní se prý kdysi jeden manželský pár, Simon a Nell, přel, jak využít zbylé vánoční ingredience a udělat z nich jarní dort. Simon je chtěl uvařit a Nell zase radila je upéct. Nakonec se dohodli, že udělají obojí, a jejich vynález se stal známým jako Sim-Nell. Dřív se tento koláč spojoval i se dnem matek. Již v 18. století měly služebné povoleno vzít si ze spíže svých zaměstnavatelů suroviny a připravit si jeden koláč na neděli matek. Ten se pak později stal oblíbeným velikonočním koláčem.

Recept na anglický simnel cake

Simnel cake tak trochu připomíná podobné anglické moučníky, které se pečou na Vánoce, ze zdobení je však patrné, že jde o typický jarní moučník. Kupodivu však není příliš náročný na přípravu, pokud vás tedy zaujal, tak směle do toho. Pustit se do toho můžete rovnou podle následujícího receptu

Budete potřebovat: 250 g směsi sušeného ovoce (sultánky, brusinky, kandované ovoce nebo citrusová kůra), 1 pomeranč zbavený kůry a odšťavněný, 500 g marcipánu, 250 g změklého másla, 200 g světle hnědého cukru, 4 vejce + 1 rozšlehané na polevu, 175 g hladké mouky, 100 g mletých mandlí, 1 lžičku prášku do pečiva, oloupanou kůru z jednoho citronu, 2 lžičky koření mixed spice nebo perníkového koření či koření na dýňový koláč, 1 lžičku vanilkového extraktu, 100 g třešní kandovaných třešní rozpůlených na poloviny a 3 lžíce meruňkového džemu

Jak na to?

  1. Rozmixované sušené a kandované ovoce dejte do mísy s pomerančovou šťávou a kůrou a 2 lžícemi vody. Přikryjte a ohřívejte 2 minuty v mikrovlnné troubě, poté nechte zcela vychladnout. Případně opatrně zahřívejte na pánvi, občas promíchejte, dokud se tekutina nevstřebá, a nechte vychladnout.
  2. Troubu předehřejte na 150 °C. Vyválejte třetinu marcipánu na plát a vykrojte z něj kruh. Jako šablonu použijte dno hluboké 20cm dortové formy. Případné odřezky a zbývající dvě třetiny marcipánu zabalte a odložte stranou na později. Dortovou formu vymažte máslem a vyložte dvojitou vrstvou pečicího papíru. 
  3. Povolené máslo a cukr dejte do mísy a vyšlehejte do pěny. Přidejte najednou vejce, mouku, mandle, prášek do pečiva, citronovou kůru, koření a vanilkový extrakt a míchejte, dokud se dobře nespojí. Nakonec přidejte vychladlé namočené sušené ovoce a poloviny kandovaných třešní.
  4. Polovinu dortové směsi rozetřete do připravené dortové formy. Zarovnejte povrch a položte na něj marcipánové kolo. Na něj dejte zbývající dortovou směs a opět stěrkou zarovnejte povrch. 
  5. Dort pečte v předehřáté troubě asi 2 hodiny. Zkontrolujte, zda je koláč upečený, a to tak, že do jeho středu zapíchnete špejli; pokud se na ni přichytí mokrá směs, vraťte dort ještě na dalších 10 minut do trouby a znovu zkontrolujte. Hotový dort nechte ještě ve formě 15 minut chladnout, poté jej vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
  6. Vrch dortu potřete meruňkovým džemem. Odložený zbytek marcipánu rozdělte na poloviny a z jedné poloviny opět vyválejte kolo stejně velké, jako je dort. To pak položte na zavařeninu, případně můžete ozdobně zvlnit okraje.
  7. Ze zbývajícího marcipánu vyválejte 11 stejně velkých kuliček. Marcipán potřete rozšlehaným vajíčkem a kuličky naaranžujte do kruhu po obvodu dortu a také je potřete vejcem. 
  8. Hotový dort dejte na minutu nebo dvě pod rozpálený gril, aby marcipán na povrchu lehce zkaramelizoval. Dejte si ale pozor, aby se nespálil. 
  9. Dort nechte vychladnout a ozdobte jej stuhou nebo velikonočními figurkami nebo květinami. V uzavřené krabici v chladu dort vydrží až týden.

Náš tip: Pokud máte rádi veselé jarní motivy, můžete si udělat i třeba tyto velikonoční zajíčky podle našeho video receptu. 

Zdroje informací: 
Lovefood.com: Simnel cake
Huffingtonpost.co.uk: Mothering Sunday Simnel Cake
Bbcgoodfood.com: Easter simnel cake

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více